начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

оспорване на бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

оспорване на бащинство

Мнениеот didide » 23 Авг 2004, 19:48

Здравейте, колеги! Имам един проблем по дело за оспорване на бащинство, образувано по иск на майката. Проблемът е в това, че ответникът по иска (презумптивния баща, с който тя е била в брак към момента на раждането) се е изнесъл в чужбина (обаче за съжаление след предполагаемия период на зачеване) и ни вест ни кост от него. Съответно не може да се вземе от него материал за изследване. Ще искам АГ експертиза, ще искам свидетели да установят, че в предполагаемия период на зачеване той изобщо не се е мяркал. Обаче при положение, че няма начин да се вземе материал за изследване от презумптивния баща, и съответно не може да се направят кръвногрупова и пр. експертиза, чудя се дали АГ експертизата + свидетелите + показанията и на биологичтния баща ще са достатъчни? Някой имал ли е такъв случай?
Заб. биологичният баща си е тука, сега се ожени за майката и иска да си припознае после детето.
didide

Re: оспорване на бащинство

Мнениеот gega » 24 Авг 2004, 09:13

Като се установи чрез съдебно-медицинска експертиза, че детето е от втория съпруг на майката, ще се обори презумпцията за бащинство по чл. 32 СК, отрицателният установителен иск ще бъде уважен, а титулът за произход ще бъде отменен. Тогава, естествено, няма проблем да се припознае детето от истинския му, биологичния, баща. Не виждам някакви кой знае какви проблеми в този случая, след като се установи, че баща е друг, а не първият съпруг на майката.
gega

Мнениеот didide » 24 Авг 2004, 17:35

Проблемът е чисто практически и се свежда до следното: предмет на установяване е, че детето не е могло да бъде заченато от презумптивния баща. Лошого е, че ДНК експертизата (която струва 1000 лева между другото) и която би се правила с материал на биологичния баща и на детето дава гаранция 99,995%, т.е. за съжаление не дава 100%това гаранция. Следователно, даже и да платим 1000 лева за ДНК експертиза, за съжаление тя няма да установи със 100%това сигурност кой е биологичния баща и съответно да изключи произхода от презумптивния баща.
Ей това ми е проблемът и затова се обръщам с молба, ако някой от колегите е имал такъв случай, да сподели какви доказателства е използвал.
didide

Мнениеот 44444 » 24 Авг 2004, 23:07

didide написа:
>
> Здравейте, колеги! Имам един проблем по дело за оспорване на
> бащинство, образувано по иск на майката. Проблемът е в това,
> че ответникът по иска (презумптивния баща, с който тя е била
> в брак към момента на раждането) се е изнесъл в чужбина
> (обаче за съжаление след предполагаемия период на зачеване) и
> ни вест ни кост от него. Съответно не може да се вземе от
> него материал за изследване. Ще искам АГ експертиза, ще
> искам свидетели да установят, че в предполагаемия период на
> зачеване той изобщо не се е мяркал. Обаче при положение, че
> няма начин да се вземе материал за изследване от
> презумптивния баща, и съответно не може да се направят
> кръвногрупова и пр. експертиза, чудя се дали АГ експертизата
> + свидетелите + показанията и на биологичтния баща ще са
> достатъчни? Някой имал ли е такъв случай?
> Заб. биологичният баща си е тука, сега се ожени за майката и
> иска да си припознае после детето.
44444

Мнениеот e » 25 Авг 2004, 00:31

доколкото знам съдията на 7 състав във СГС държи много какво ще кажат свидетелите. Аз съм водила такова дело, но "бащата" беше тук. Докажете си преклузивния срок, искайте непременно кръвно-групова експертиза, а когато ответникът не се яви, ще искате от съда да приеме по чл. 114 ал. 3 ГПК, че щом страната не се е явила, то тя отказва експертизата и това ще бъде още едно доказателство във Ваша полза. Четете практик по чл. 114. За кръвно-групова експертиза се плаща на ръка в Медицинска академия и той като не дойде, експертизата не може да се проведе и няма да плащате. Вижте практика по чл. 43 ГПК, дали чрез МВнР ще търсите бащата.
Може на първа инстанция да си го призовете чрез ДВ и съдът да му назначи представител, а вече ако съдът Ви отхвърли иска поради тази причина, тогава на втора инстанция ще му търсите колая. Успех!
e

Мнениеот shveda » 25 Авг 2004, 08:49

При нас в провинциалния град N няма подобен проблем. Призоваваме ответника на постоянният му адрес, след това чрез ДВ и се дава ход на делото. Представените даказателства са: необходимите документи в такива случай, гинекологична експертиза и разпит на свидетелели. В случай, че бащата е в чужбина, трябва да докажеш на коя дата е излязъл зад граница и евентуално, че не се е връщал по време на евентуалния период на зачеване на детето или поне, че в този период не се е срещал с майката и тя не е излизала вчужбина. Това става със справка от полицията и със свидет. показания. Успех!
shveda
Потребител

Мнениеот didide » 25 Авг 2004, 21:45

Проблемът е: 1. напуснал е страната и ще го призовавам чрез ДВ, и ще има служебен защитник т.е. 114 ГПК не ме грее, защото той практически няма да знае за това дело. Съответно обстоятелството, че той не е прочел призовката в ДВ и не е дошъл в никой случай няма да може да се тълкува срещу него.
2. Напуснал е страната СЛЕД вероятния период на зачеване, за съжаление.
На колегите, които изразиха мнение, благодаря, и оставам с надеждата, че по темата ще има още мнения и свежи идеи.
didide

Мнениеот Койчо от Конаре » 27 Авг 2004, 17:59

Ami kakto e kazal kolegata po-gore, po deloto 6te se ustanovi s DNK-ekspertiza nai-napred, 4e ba6ta e sega6niat syprug, i ottam sledva, 4e prezumiraniat ba6ta ne e ba6ta (poneze ne mogat da bydat i dvamata) - koeto i se tyrsi v zada4ata. :-)
Tova - ako priemem, 4e DNK-ekspertizata dokazva ba6tinstvo. Niakoi tvyrdiat, 4e ne moze da se dokaze 4rez neia, a samo da se ospori. Az sym 4uval drgo.
Койчо от Конаре

Мнениеот Койка от Кукуво » 30 Авг 2004, 16:15

След като е вече тук този биологичен баща, няма проблем да припознае детето.Това става с нотариално заверена декларация до длъжностното лице по гражданското състояние. Иначе, всякакви напъни за експертизи са неуместни-прочети ППВС от 1978 г. по тези въпроси -книжката от 1979 г.didide написа:

> Здравейте, колеги! Имам един проблем по дело за оспорване на
> бащинство, образувано по иск на майката. Проблемът е в това, че
> ответникът по иска (презумптивния баща, с който тя е била в
> брак към момента на раждането) се е изнесъл в чужбина (обаче за
> съжаление след предполагаемия период на зачеване) и ни вест ни
> кост от него. Съответно не може да се вземе от него материал за
> изследване. Ще искам АГ експертиза, ще искам свидетели да
> установят, че в предполагаемия период на зачеване той изобщо не
> се е мяркал. Обаче при положение, че няма начин да се вземе
> материал за изследване от презумптивния баща, и съответно не
> може да се направят кръвногрупова и пр. експертиза, чудя се
> дали АГ експертизата + свидетелите + показанията и на
> биологичтния баща ще са достатъчни? Някой имал ли е такъв
> случай?
> Заб. биологичният баща си е тука, сега се ожени за майката и
> иска да си припознае после детето.
Койка от Кукуво

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Авг 2004, 18:20

Ne moze da go pripoznae, dokato ne se ospori "bra4noto" ba6tinstvo na pyrvia.
Pro4eti si Semeinia kodeks. Ili kazusa o6te vednyzh.
Койчо от Конаре

Мнениеот didide » 01 Сеп 2004, 11:30

Проблемът с ДНК експертизата е, че тя НЕ ДОКАЗВА БАЩИНСТВО НА 100%, а САМО НА 99,995%, т.е. ДНК експертизата няма да е достатъчна за отхвърли със 100% вероятност произхода от презумптивния баща.
Защото предмет на настоящото производство е да се докаже СЪС 100% СИГУРНОСТ, че презумптивният баша НЕ Е биологичен.
Ако ДНК експертизата беше по- евтина (а не 1000 лева) можех да я използвам. Обаче съществува рискът е да платим 1000 лева и после в мотивите да прочета, че ДНК експертизата НЕ ИЗКЛЮЧВА на 100% произхода от презумптивния баща .
Колеги, продължавам да очаквам мненията ви!.
didide

Мнениеот gery-1 » 03 Сеп 2004, 15:11

Имам голям проблем.Написала съм искова молба за оспорване на бащинсктво от бащата ,тъй като за майката строка е изтекъл.За бащата също ,но майката не оспорва ,че детето е родено от любовника й.Майка и дедето и любовника са в чужбина ,а бащата е тука.Как да докажа ,че срока за бащата не е изтекъл ,защото е изтекъл.Дали трябва да доказвам това ,ако ответника не оспорва иска.
gery-1

Мнениеот Иван » 03 Сеп 2004, 16:19

Срока за предявяване на иска е преклузивен, и подлежи на доказване факта, че не е изтекъл. Това, че майката и детето са в чужбина, е във ваша полза. Водите един свидетел, най-добре-близък роднина на майката, който казва в съда, че от забременяването майката си живее с биологичния баща и че не се е виждала въобще със съпруга си. А кога са заминали за чужбина? Ако е преди раждането, е във ваша полза.
Иван

Мнениеот 14 » 03 Сеп 2004, 21:44

Все повече колеги споделят,че едногодишният срок за оспорване на произхода от бащата ,било от раждането-за майката ,било от узнаването на раждането -от страна на посоченият в акта за раждане баща,се явява кратък.Вярно е ,че гражданското състояние на едно дете с оглед неговия произход следва да има стабилитет ,но развитието на обществото показва ,че зачестиха такива случаи,при които липсва развод ,детето е заченато от друг и той иска да го припознае ,но докато участващите в ситуацията се усетят как да реагират -и хоп-изтървали срока.Може би следва този срок да бъде променен от 1-годишен на 3-годишен. Иначе съдът следи срока служебно .Ако срокът се пропусне единствената възможност биологичният баща да фигурира като баща в акта за раждане на детето е чрез осиновяване .Последното предполага брак между рождените родители и съгласие за осиновяване от страна на посоченият в акта за раждане баща.Е,и разбира се осиовяването да е в интерес на детето ,но това може да се установи именно чрез установяване на обстоятелствата ,че биологичният баща се явява и осиновител.
14

Мнениеот shveda » 04 Сеп 2004, 10:16

Прав сте колега. Но според мен би било по-удачно ако детето също има право да оспори произхода си от съпруга на майката и срокът за това да тече от навършване на пълнолетие, т.е. по аналогия с иска за установяване на произход от бащата. Защото на практика и двата иска са много важни за установяване на гражданския статус на детето, а са решени съвсем различно от законодателя.
shveda
Потребител

Мнениеот Гери » 04 Сеп 2004, 14:59

Колега няма ДНК експертиза при която данните от анализа да съвпадат 100% тъй като говорим за два различни човешки индивида.
ДНК експертизата в "Майчин дом" - София е от 800 до 1200 лв.
Гери

Мнениеот didide » 07 Сеп 2004, 16:12

Ами аз и за това се опасявам, че чрез ДНК експертиза не мога на 100% да докажа произхода от биологичния баща, за да мога с това дефинитивно да изключа произхода от презумптивния баща.Гери написа:
didide

Мнениеот Иван » 08 Сеп 2004, 10:50

Ще напиша с други думи становището си-най-удачния вариант за вас се явява симулативния процес. Аз проведох един такъв миналата година. Самият аз бях учуден от бързината с която мина делото-искова молба, първо заседание с разпит на двама свидетели, съдебно решение. Общо около три месеца от подаване на молбата в съда до получаване на съдебното решение. Свидетелите ми бяха: единия-брат на съпруга, другия-биологичния баща. Минахме без експертиза.
Иван

Мнениеот didide » 09 Сеп 2004, 15:43

Иване, благодаря ти! Задължена съм ти!
didide

Мнениеот Иван » 10 Сеп 2004, 09:34

Пак заповядай! Успех!
Иван

Следваща

Назад към Семейни казуси