начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отпуск по майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Отпуск по майчинство

Мнениеот Димана » 30 Ное 2004, 11:10

Здравейте!Надявам се и аз да получа малко "просветление" по някои въпроси свързани с майчинството, за което предварително благодаря.
Имам дете на 1 год и 6 месеца и съм в отпуск по майчинство.В момента съм бременна с второ дете и болничният за раждане /45 дни приди раждане/ започва да ми тече от 10.12.2004 г.Въпросът ми е:
1.Ако предоставя болничния, ще взема ли 90% от заплатата + майчинството за първото ми дете, или майчинството ще отпадне?
2.От Август 2004 до колкото знам има някакво обещетение за бременност от 150 лв.
Аз като осигурена и водеща се на трудов договор имам ли право на това обезщетение?
Благодаря
Димана

Мнениеот donna » 30 Ное 2004, 20:51

ама пускайте си нова тема де ............

по първия въпрос :Доколкото разбирам ще се застъпят отпуска за отглеждане на дете до 2г. и болничният за бременност и раждане .
Тогава след като по времето на ползването на платен отпуск за отглеждане на малко дете до 2г.и получава парично обезщетение и на майката бъде разрешен друг вид отпуск, ще е налице прекъсване ползването на първия отпуск.В тези случаи към полагащото се парично обезщетение за съответната отпуска следва да се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от старото обезщетение/за отглеждане на дете до 2г./, разбира се пропорционално преизчислено за за дните от тази отпуска.

по втория въпрос след като сте осигурена и имате 6 месеца осигурителен стаж нямате право да получавате тия пари те са по ЗСПД или по -конкретно съгласно чл.5а от ЗСПД
Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200 ЛВ имат право на еднократна помощ при бременност в размер на 150 лв., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
Когато бременната жена е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване/предполагам ,че вие имате осигурителен стаж 6 месеца /, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.
Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
donna
Старши потребител

Мнениеот вили » 08 Дек 2004, 11:36

Налага се да прехвърля майчинството на свекър ми. Може ли ако започне работа от 01,01,2005 г да се прехвърли майчинството? Прочетох в един от отговорите ви , че отпада изискването за шестмесечен трудов стаж за последните календарни месеца. Новото изискване е че лицето трябва да има шестмесечен трудов стаж, без значение кога е придобит. В кой закон и кой член е написано за отпадането на това изискване? Благодаря предварително.
вили

Мнениеот донна2 » 08 Дек 2004, 13:48

абе вие не се ли научихте да пускате нова тема
ще прехвърлиш майчинството си на свекъра ,ако той работи по трудово правоотношение-чл.164 ал.3 от КТ

за 6 м. ОСИГУРИТЕЛЕН стаж

осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане ,ако има осигурителен стаж 6 месеца ,става въпрос въобще да има 6 месеца осиг. стаж -чл.48а от КСО

осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете ако има осигурителен стаж 6м.,става въпрос пак за 6 м. осиг стаж въобще -чл.52а от КСО
осигурителният стаж е понятие много по-широко от трудовия ,ако сте работили поне 6м по трудово правоотношение имате значи 6 м. осиг стаж

има ги в дискусията защо питате отново ,промяната е от ДВ бр.69/04
донна2

Мнениеот А.Аргиров » 11 Дек 2004, 19:35

С риск да ме нахокате ще задам въпроса си, защото очаквам с голямо нетърпение отговора Ви (може да ми го изпратите и на личния е-майл).
Въпросът е: в кои нормативни документи и в кои техни разпоредби е уредено, че майката може до навършване на 2 годишна възраст на детето многократно да прекъсва и да подновява отпуската по чл.164 от КТ (естествено всички необходими усрловия, като осигуровки и др. са налице).
Предварително изключително много Ви благодаря за отговора, който очаквам с нетърпение.
Аргиров
А.Аргиров

Мнениеот donna » 11 Дек 2004, 20:18

В закона няма изричен текст колко пъти може да се прекъсва отпуска за отглеждане на дете до 2г. , по тая причина майката винаги може да се върне на работа и след това отново да подаде заявление за неговото ползване ,това следва и от текста на чл. 45 ал.4 от НРВПО според ,който майката има право по всяко време да оттегли с писмено заявление до предприятието, в което работи, даденото от нея съгласие по чл.164, ал.3 КТ и да продължи да ползува лично отпуска по чл.164 КТ.

Съгласно чл.164 ал.5 от КТ В случаите, когато не се ползува отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. или лицето, което ползува такъв отпуск/бащата или родителите на бащата или майката/, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване. Парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението майчинството.
Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст по чл.164, ал.1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл.164, ал.3 КТ.
Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в молбата. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
Майката (осиновителката) има право по всяко време да оттегли с писмено заявление до предприятието, в което работи, даденото от нея съгласие по чл.164, ал.3 КТ и да продължи да ползува лично отпуска по чл.164 КТ. Към молбата до предприятието, в която тя работи, се прилага декларация по ал.2./тоест майката може да оттегли по всяко време да оттегли заявлението с което е поискала да ползва отпуска и да се върне на работа ,както и да оттегли съгласието което е дала за да се ползва тоя отпуск от друго лице/

НОРМАТИВНА УРЕДБА
чл.164 ал.5 от КТ , чл.54 от КСО , и чл.45 и следващите от НРВОП/наредба за работното време почивките и отпуските/
donna
Старши потребител

Мнениеот kasabov » 15 Яну 2005, 16:24

Аэ съм самоосигоряваща се т.е. имам фирма като ЕТ.как стои въпроса с майчинството ,ако фирмата ми функционира?
1.Как мога да получавам 100%майчинство?трябва ли да си плащам и осигоровки?
2.Какви документи трябва да подготвя и къде да ги подам эа да получавам майчинство за отглеждане на дете до 2 години?
kasabov

Мнениеот Петя » 20 Яну 2005, 21:20

Здравейте!
Имам една година трудов стаж по безсрочен трудов договор. От октомври до януари включително получавам обезщетение от борсата. Терминът ми е в средата на юли. Имам ли право на 45 дни болнични преди и 135 дни след раждането и отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 години ако започна работа в периода от 1-ви февруари до 1-ви май. Ако отговорът Ви е "Не" поради нуждата от 6 месеца непрекъснат трудов (осигурителен) стаж 45 дни преди раждане, моля кажете къде мога да прочета това условие.
Благодаря!
Петя

Мнениеот donna » 20 Яну 2005, 23:44

отговорът ми е не ,защото сте неосигурена майка ,но имате право съгласно закона за семейните помощи за деца на

Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200 лв, имат право на еднократна помощ при бременност в размер на 150 лв., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.

имате право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца,за първо,дете - по 200 лв

Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се изплащат на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200лв-18 лв

Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер 100 лв. се изплащат на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200лв
donna
Старши потребител

Мнениеот Петя » 21 Яну 2005, 20:45

Благодаря Ви за бързия отговор. Единственото,което не разбрах е, защо според Вас съм неосигурена майка след като имам една година пълни осигуровки от бившият ми работодател след което продължавам да съм осигурена от борсата - 4 месеца обзщетение, след което мога да започна работа от 1-ви февруари?
Според мен нямам прекъсване на осигуряване.
Благодаря Ви още веднъж!
Петя

Мнениеот донна2 » 21 Яну 2005, 21:11

защото не сте нито в трудово нито в служебно правоотношение нито сте самоосигуряващо се лице
донна2

Мнениеот Margy » 02 Фев 2005, 18:12

Здравейте,
моля да ми кажете, като прехвърлям майчинството си на бабата и тя отговаря на всички условия, какви документи е нужно тя /бабата/ да подаде в работата си. Освен справката за изплатени дни майчинството и общата декларация от името на двете ни, тя трябва ли да подава молба в нейната работа или нещо друго?
Благодаря Ви!
Margy

Мнениеот donna » 02 Фев 2005, 23:12

НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ

Чл.46. (1) (изм.,ДВ,бр.54 от 2001 г.) Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст по чл.164, ал.1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл.164, ал.3 КТ. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в молбата. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
(2) Когато молбата по ал.1 се подава от майката (осиновителката), към нея се прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката (осиновителката) не е дала съгласие по чл.164, ал.3 КТ отпускът да бъде ползуван от бащата (осиновителя) или от някой от теxните родители.
(3) Към молбата по ал. 1 се прилагат декларация и справка съгласно приложение No 1 и 2 в 2 екземпляра.
(4) (изм.,ДВ,бр.54 от 2001 г.) Майката (осиновителката) има право по всяко време да оттегли с писмено заявление до предприятието, в което работи, даденото от нея съгласие по чл.164, ал.3 КТ и да продължи да ползува лично отпуска по чл.164 КТ. Към молбата до предприятието, в която тя работи, се прилага декларация по ал.2.
(5) (изм.,ДВ,бр.54 от 2001 г.) Лицата по чл.164, ал.3 КТ могат да прекратят ползуването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работят.
donna
Старши потребител

Мнениеот мимоза » 03 Фев 2005, 00:06

imam 1 vypros:
V kraia na tozi mesec mi izticha plateniq otpusk za otglegdane na dete do 2 - godishna vyzrast. Sled tova iskam da si polzvam platenia god. otpusk. Iasno mi e che ako ne se varna na rabota trudovoto vaznagragdenie shte mi e varhu MRZ. Vaprosat mi e slednia: Triabva mi zakon ili kodeks v koito da e upomenato dali ima niakakv srok prez koito triabva da se iaviavam na rabota za da polzvam otpuskata mi vyrhu bruto trudovo vaznagragdenie. I dali e istinache triabva da se iavia min. 10 dena na rabota , ili niama opredelen srok?
мимоза

Мнениеот донна2 » 03 Фев 2005, 10:09

Кодекс на труда
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
донна2

Мнениеот мимоза » 03 Фев 2005, 11:33

Донна 2 Благодаря ви за бързия и точен отговор! Помогнахте ми много!
мимоза

Мнениеот miroslawa » 03 Фев 2005, 16:18

Здравейте, моля да ми помогнете! В отпуск по майчинство съм от Юли 2004г. но до момента не съм го получила. Причината е във счетоводителката, която обработва документите на фирмата. Въпросът ми е какъв е срокът за теглене на майчинството? Получих два различни отговора от двама счетоводители. На кого да повярвам?
miroslawa

Мнениеот донна2 » 03 Фев 2005, 16:26

Щом не сте ги получили причината не е в счетоводителката ,а в невнесени осигуровки от страна на работодателя ви . Май някой се опитва да ви баламосва .
Както знаете майчинството се получава ежемесечно , ще ги тегли като внесе осигуровките ,затова най добре напишете една жалба до НОИ !
донна2

Мнениеот miroslawa » 03 Фев 2005, 16:30

Благодаря, че ми отговаряте толкова бързо! Осигуровките са внесени, знам със сигурност, защото фирмата е на брат ми. Не е подадена информацията в НОИ за последните 3 месеца само.
miroslawa

Мнениеот донна2 » 03 Фев 2005, 16:31

Отпуск ползат лицата в трудово или служебно правоотношение САМООСИГУРЯВАЩИТЕ се лица не се уреждат нито от КТ нито ЗДСл.
донна2

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси