начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Колко време продължава едно дело за ремонт на покрив

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот mmz34440 » 05 Ное 2024, 14:10

Проблема е покрива, улуците - не им се дава пари на съседите - тъй като този ремонт се съобразява с метеорологичните условия, сезона

и искам да знам колко време ще е необходимо от отиването ми при адвокат - до извършване на самия ремонт

ако може и да ми се опише накратко какви действия се предприемат и техните срокове

Предполагам че преди да има дело, адвоката ще иска да им прати някаква покана да платят и ще има някакъв срок
mmz34440
Нов потребител

Re: Колко време продължава едно дело за ремонт на покрив

Мнениеот ykovachev » 06 Ное 2024, 11:06

Ами зависи пред кой съд следва да се гледа делото. Ако е пред софийския районен - има значение и при кой съдия ще се падне; има много експедитивни съдии, има и такива, които мотаят актовете си с години. Така че на толкова общо поставен въпрос няка как да се даде и конкретен отговор.
А, и още нещо неясно - какво точно ще се иска във връзка с този ремонт и от кого - от етажен собственик (собственици), домоуправител и т.н.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот mmz34440 » 06 Ное 2024, 14:56

ykovachev написа:Ами зависи пред кой съд следва да се гледа делото. Ако е пред софийския районен - има значение и при кой съдия ще се падне; има много експедитивни съдии, има и такива, които мотаят актовете си с години. Така че на толкова общо поставен въпрос няка как да се даде и конкретен отговор.
А, и още нещо неясно - какво точно ще се иска във връзка с този ремонт и от кого - от етажен собственик (собственици), домоуправител и т.н.

Става дума за гр. Бургас
Случая е следния -теч от покрива изгнили олуци - пишем на общината, и ни информираха "проверката установи, че сградата е в режим на етажна собственост и домоуправителя да отпусне пари за "необходимия ремонт" или да свика събрание за събиране на средства
общината информира домоуправителя с писмо с обратна разписка, така че неможе да каже че незнае за проблема

Беше свикано "уж" събрание и всички които дойдоха казаха че ще дадат пари, дори се установи че и по долни етажи имат течове от улуците - само че няма протокол и ми се струва че е бутафорно събранието, а и не е почнато да се събират пари за ремонта
домоуправителя дойде един ден на врата ми и ми заяви - от общината и да ме бият, пари за ремонта няма да дам

Също така ще искам ако можете да каже за адвокат, който се занимава с такива проблеми в гр. Бургас
В отговора на общината се цитират точки от ЗУЕС и ЗУТ
Това което си мисля сега е да поизчакам до пролетта да успокои домоуправителя за случая, и тогава да го почна с адвокат
Последна промяна mmz34440 на 06 Ное 2024, 15:33, променена общо 3 пъти
mmz34440
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 06 Ное 2024, 15:15

Да се надяваме, че колега от Бургас ще се включи, поне с данни как вървят съдопроизводствата там. Аз съм на 400 км и няма да бъда полезен.
А иначе решения има, ама част от тях са свързани със собствено финансиране и после търсене на дължими суми - така няма нужда да се чака съд, за да се отстранят повредите. Но си е въпрос на преценка - дали няма имотът Ви да се увреди повече, ако се чака и няма ли да е по-евтино първо да се оправи покривът.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот mmz34440 » 06 Ное 2024, 15:36

ykovachev написа:А иначе решения има, ама част от тях са свързани със собствено финансиране и после търсене на дължими суми - така няма нужда да се чака съд, за да се отстранят повредите. Но си е въпрос на преценка - дали няма имотът Ви да се увреди повече, ако се чака и няма ли да е по-евтино първо да се оправи покривът.

това го знам, но искам адвоката да контролира оформянето на документите,
защото очевидно не собствениците а домоуправителя ще е проблема (който също е собственик на апартамент в входа)
mmz34440
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Ное 2024, 16:58

mmz34440 написа:очевидно не собствениците а домоуправителя ще е проблема (който също е собственик на апартамент в входа)

Управителя е изпълнител на решенията на ОС. Извън тази функция - той няма повече права от останалите.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mmz34440 » 06 Ное 2024, 17:49

само дето според домоуправителя, никой нежелае ремонт , а то не е така (това обяснява и липсата на протокол от събранието) -- вече адвоката ще прецени как да постъпи
mmz34440
Нов потребител

Мнениеот mmz34440 » 06 Ное 2024, 21:57

моля който може заглавието на темата ми да го смени тъй като вече се иска друго с
тъй като вече не ми дава да си променя заглавието

Кажете адвокат от Бургас, занимаваш се с междусъседски спорове - ЗУТ / ЗУЕС
mmz34440
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 07 Ное 2024, 00:35

mmz34440 написа:моля който може заглавието на темата ми да го смени тъй като вече се иска друго с
тъй като вече не ми дава да си променя заглавието

Кажете адвокат от Бургас, занимаваш се с междусъседски спорове - ЗУТ / ЗУЕС

XXI. Контакт с модераторите
За контакт с модератори и/или администратори, както и за коментари, препоръки и възражения спрямо действия на модератори или администратори, потребителите могат да използват следните опции:
    · лично съобщение до потребител “moderator”
    · доклад през платформата на форума
    · съобщение до имейл: Info@lex.bg
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Ное 2024, 09:42

Аз не чета много подробно, но доколкото разбрах се търсят адвокати, единия да ремонтира покрива, другият да ступа съседите? Трудно ще се намерят такива, а и ще искат много пари. По принцип се действа по друг начин - щом покрива тече и съсобствеността не иска да го ремонтира с това се нагърбва питащия и извършва ремонта, а след това предявява сметката на останалите, защото нито ще намери адвокат който да го направи, нито такъв който ще успее да накара съда да го стори.
Преди да започнете ремонта може да се консултирате с адвокат как да го извършите така, че след това той да може да ви събере парите, ако съседите се запънат.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ