начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: развод

Мнениеот паша » 10 Яну 2005, 13:07

Решението излезе. Ще се наложи и вас да разочаровам, но съда реши да се вслуша единствено в думите на дванадесет годишната ми дъщеря и присъди нея и братчето й на съпруга ми. Не желая да се впускам в подробности, но само ще спомена, че след много размисли си направих извод, че децата ми и аз също станахме жертва на корупция. Само ще спомена, че селото на съпруга ми е много близо до гр. Козлодуй, където се води делото. Оказа се, че съдииката има роднински връзки в това село и познанство с родителите на съпруга ми.От тук си правя извод, познавайки възможностите на родителите му, че не е било никак трудно да заплатят за това абсурдно решение. Защото няма съд, който да отнеме две деца на 12г. и 7г. от майката и да ги присъди на бащата, който живее сам, под наем и по показанията на неговите свидетели той разчита единствено на помоща на родителите си. Аз мисля, че една жена в неговата ситуация би се справила много по-добре с децата, и пак искам да напомня, че аз дори имам собствено жилище.
Сега пред мен стои нов проблем. Оказва се, че обжалването ще бъде непосилно скъпо. Живея в град, където хората са доста бедни и няма дори от кого да заема тази сума за да продължа напред. Незнам какво да правя, струва ми се, че попаднах в задънена улица.
паша

Мнениеот паша » 10 Яну 2005, 13:28

На 02.01.2005 г. се срещнах със съпруга си. Той ми каза, че е звънял по телефона до съда и е разбрал, че решението е в негова полза, което доста ме озадачи, защото това е поверителна информация и не може да се дава по телефона. За уточнение - датата на решението е 20.12.2004 г., а аз бях известена чак на 06.01.2005 г.
При тази наша среща, той ми предложи да назова сума за издръжка каквато аз реша, защото тази според него е доста висока. Бях много изненадана, но впоследствие разбрах причините за тази "загриженост". Оказа се, че той ще има нужда от помоща ми когато е нощна смяна на работа, аз да вземам децата при себе си, което е през три дни.Това ми подсигурява много по-чести контакти с тях, но аз не желая живота ми да продължи по този начин. Искам децата да бъдат присъдени на мен, защото знам че ще бъда по-полезна за тях, независимо от това, че дъщеря ми ще отиде при баща си съобразно нейното желание.
Незнам какво да правя. Много искам да обжалвам, защото не мога да се примиря с това положение.
паша

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 13:29

Помисли върху варианта да ги оставиш там - това не е престъпление - те винаги ще имат всеотдайна майка в твое лице, но може би това е единствения начин те да имат и реален баща - знаеш че един мъж трудно остава сам, а ожени ли се повторно- в 80% от случаите просто забравя че има деца от предишен брак.
Ако неговите родители са състоятелни, по този начин се запазва и наследството на децата защото бащата лесно може да направи една фиктивна продажба на наследството си и твоите деца да останат без него в полза на някаква и детето Й и в ущърб на твоите деца - тя денонощно ще се бори за това и ако децата са при тебе т.е. бащата започне да се отчуждава от тях - ще успее. А живота стана такъв че е изключително важно да влезеш в него с някакъв материален старт.
Пък и това не е края- винаги можеш по- късно ако обстоятелствата се променят- да се бориш за тях и да ги вземеш при себе си. Всъщност решението е в полза на децата- дори и да не получат перфектните грижи така ще имат реално и двамата си родители. Може както ти казах и преди дъщеря ти инстинктивно да усеща тези неща и затова да се е хванала за него, защото е сигурна че има теб, а него може да загуби.
Освен това с времето родителят при когото живеят и който раздава наказанията е винаги в по-неизгодна позиция от този с когото прекарват почивните дни.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 13:47

по новата наредба за съдебната администрация - може да се правят справки и по телефона

колкото до издръжката ако се споразумеете за частично плащане или такова срещу допълнителна грижа за децата, това да го има написано и подписано черно на бяло защото неплащането на издръжка е престъпление и после когато в някакъв момент решиш да си искаш децата той може да представи в съда че дори и издръжката не си им плащала цялата но той не е искал да се заяжда, пък ти ходи доказвай че така сте се разбрали... и да ти разкаже играта
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот паша » 10 Яну 2005, 13:50

Съпругът ми използва децата като оръжие срещу мен. Той иска да ме манипулира чрез тях. Разбрах какво е споделила дъщеря ми пред социалната работничка. Цитирам "аз вярвам на баба и на тати, че ако кажа в съда че искам да отида да живея при тати, мама и чичо Ники ще се разделят". Обясних й, че са я излъгали защото отношенията с този човек са прекрасни, дори тя сама го вижда.
Казах на съпруга си да не си служи с децата по този начин, защото те имат нужда от спокойствие, но той каза че предвижда, че ще се разделя с мъжа, с който живея и ще отида да му се моля да се съберем, но той няма да се съгласи.
Сигурна съм, че ако не обжалвам той ще продължи да настройва децата срещу мен и в един момент може да не желаят да ме виждат, защото той е невероятно комбинативен и умее да си играе с обърканите им мисли.
Знам, че ако спечеля децата си ще бъда много по-спокойна и ще имам силата да продължа живота си. Никога няма да ги спра от срещите с баща им, дори през тази ваканция бяха на гости при родителите му.
Сигурно вече ставам досадна, но в този случай имам нужда от съвети и затова съм доста подробна. Моля да ме разберете. Много съм объркана.Благодаря!
паша

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 14:48

Трябва ви съвет от опитен детски психолог как да действате - това положение може да им разбие психиката, така излиза че трябва да избирате между децата и приятеля ви, и ако не направите това което бившия ви съпруг иска той ще ги убеди че вие не ги обичате че сте ги предала и не ги заслужавате и т.н.
Май най-важното в момента е да си осигурите максималния като продължителност контакт с тях.
Имайте предвид, че на тази възраст за тях е много по- здравословно да мислят че единия е черен а другия бял, защото так поне ще имат пълна опора, доверие и уважение поне към единия. Ако се опитате да се борите за тях като им обяснявате неща които явно са малки да разберат те ще загубат опора и в двама ви, а оттам връщане назад няма и с времето вие ще ги превърнете във ваши арбирти с което окончателно ще загубите уважението им... как ще ги възпитавате след това при когото и да са?
Кой ще остане авторитет за тях изобщо, а от това състояние не че искам да ви плаша но пътя към наркотиците и престъпността е вече начертан, остава въпрос само на добър или лош късмет дали ще тръгнат по него, вие вече няма да сте авторитет дза тях за да можете да им повлияете...
На тази възраст нещата са черно-бели и ако не са бели значи са черни, но не и обратното.
Има нещо което можете да направите - кажете му тези неща и му кажете че предпочитате децата да са при него, да ви мислят за лоша - когато пораснат дано да разберат.
Така освен всичко друго ще му вземете коза пък да видим после дали децата няма много бързо да му станат безинтересни. Той вероянто ще се изяде само от идеята че му оставяте децата, създавате си ново семейство, дори и още едно дете можете да имате ...
Важното е когато децата са с вас да имат спокойни и хубави моменти,
след като преодолеят стреса от промяната може да си променят мнението къде искат да живеят и тогава да заведете дело и да си ги вземете. Сега обжалването е безсмисмлено според мене. Дори да спечелите сега, какво с полиция ли ще ходите да си вземете дъщерята от него?
Това са само някой мои мисли по този проблем - далече съм от мисълта че мога да си представя колко болка изпитвате в момента и ви пожелавам успех и сила!
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот monteskio. » 10 Яну 2005, 15:26

Прочетох цялата дискусия........
Моето мнение, е че трябва да обжалвате. Всичко казано до тук от Вас, води само към този възможен вариант. Защо ли ?!
Причината е тази, че слд като сама сте прозрели несправедливостта спрямо Вас , а и спрямо децата, трябва да се борите. Сега съпруга Ви на още по-силно основание може да манипулира децата Ви, като по този начин ще ги отдалечи от Вас и второ тях самите ще ги травмира. За какво става дума.....Вие казахте, че той Ви е поискал помощ ,когато е в обективна невъзможност - когато е на работа. Ако Вие откажете, или н егоправите редовно - това ще се обърне срещу Вас. от друга страна - това разпокъсване - между децата , бившия съпруг и настоящия Ви приятел, ще обтегне според мен, отношенията ви с последния. Това може да е искано и от съпруга ви .....
При наличие на обстоятелствата, които изтъкнахте, по-горе, смятам, че Окръжен съд , би следевало да отмевни решението на Районен съд като неправилно и като резултат да го реши по същество.

Успех!

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 16:37

Не винаги борбата е само и първо в съда, запозната съм с един подобен случай - детето беше едно - е майката спечели родителските права и детето отказа да отиде да живее при нея, тя не можа да повярва, отиде с полиция защото си мислеше, че той я заплашва, но детето пак отказа и полицаите и казаха че не могат насила да я заведат при майката и тогава поражението беше пълно.
Сигурно първото което ви хрумва е че е била лоша майка... но не беше!!! - просто детето инстинктивно избра по-силната страна за да изстрада по-малко...
Не казвам да спре да се бори, казвам че пътя към победата може би е друг. Ако той не може да гледа децата когато е нощна смяна и тя поема тази грижа това след време може да се използва като доказателство че той не е в състояние сам да се грижи за тях. Трябват й нови доказателства, че той не се справя - и че не може да се справи - за това трябва първо да му се даде време да опита.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот паша » 10 Яну 2005, 16:39

Трудно ми е да обжалвам по финансови причини. На този етап нашето домакинство се издържа от парите, които изкарва мъжа с който живея. Честно казано той не е длъжен да ни издържа. Напуснах работа защото се появиха здравословни проблеми. Той настоя да се махна от тази работа защото напрежението е много голямо и вижда, че не се чувствам добре след като се прибера вечер.Това води до този финансов колабс, а сама си давам сметка че никога няма да намеря покой, ако не продължа напред и немога да предвидя ходовете на съпруга си. Какво ще последва от това, че децата са при него. Постоянно мисля за това. Страхувам се, че той под въздействието на майка си, която е много властна жена, може да започне да ме изнудва или незнам още какво би ми причинил.
В този ред на мисли - моята адвокатка е много възмутена /меко казано/ от решението на съда и ми заяви, че е готова да продължи да се бори, дори и аз да не съм съгласна, защото знае че проблемът е само финансов. Аз знам, че моята позиция е много силна, но никои неможе да ми гарантира, че ще спечеля. Тя дори ми каза, че ако загубим няма да й плащам никакви пари. Виждам, че много иска да ми помогне и незнам и на нея какво да й кажа, а времето лети, срока е 14 дни.
паша

Мнениеот monteskio » 10 Яну 2005, 16:50

Според мен , налице са достатъчно доказателства, за да отсъди Въззивната инстанция въ вВаша полза. Разбира се, гаранция н а100% , нокой не може да ви даде, но спред мен, имате голям шанс. Също така, може да изтъкнете и това обстоятелство - че съпругът ви е потърсил, тъй като няма възможност да се грижи пълноценно.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот паша » 10 Яну 2005, 16:56

Ако можеше да се даде една обща оценка на показанията на неговите свидетели, близо 80% от техните думи, бяха че децата са гледани от родителите на съпруга ми и от него, а не от него с помоща на родителите. Този извод можеше да си направи всеки, който е непристрастен, но в случая съдииката вече беше достатъчно пристрастна по ред причини. Затова, знам че ще мога да докажа че той сам не е в състояние да се справи с отглаждането, но знам че е много трудно да се заведе дело за родителски права след време. Дори незнам как съда би погледнал на това, че след известно време аз съм се сетила да се боря за родителски права, а не съм се възползвала от правото на обжалване, което ми дава закона.
паша

Мнениеот Anastassia Terzieva » 10 Яну 2005, 17:33

struva mi se che ti veche si vzela reshenie, uspeh v objalvaneto!!!
Anastassia Terzieva

Мнениеот паша » 10 Яну 2005, 21:24

След последното заседание аз ви писах и споменах, че той беше доведл свидетели, а аз реших че нетрябва да въвличам никой в нашите проблеми. Мислех, че ще мога сама да се защитавам, но съдииката ми отговори, че зад всяка моя дума трябва да има свидетел, който да потвърди казаното от мен. Споменавам това във връзка с вашия съвет да кажа в съда, че той е потърсил помоща ми. На този разговор не присъстваха други хора и се опасявам, че отново ще ми кажат че някой трябва да потвърди думите ми. По принцип аз така съм възпитана, да не въвличам други хора в проблемите си и сама да се справям с тях.
паша

Мнениеот Anastassia Terzieva » 10 Яну 2005, 22:37

Съгласувахте ли това си решение с вашия адвокат? Ако тя е искала да разпита свидетели защо не сте й се доверили - все пак това й е работата, тя е трябвало да реши, ..защото тя е поела отговорност за това дело.
Anastassia Terzieva

Мнениеот Bl » 10 Яну 2005, 23:19

Паша, защо бързаш да говориш за корупция в съда? Ти самата си дала основание за това решение, като не си поискала да се ангажират хора, които да са твои свидетели?!?! Мъжът ти е готов на всичко да спечели делото, довел е свидетели, които да потвърдят показанията му, а ти /въпреки, че е имало такава възможност/ си се отказала??? Присъствал ли е адвокат на това заседание?? Питам, защото казваш че си решила сама да се защитаваш??
Bl

Мнениеот паша » 11 Яну 2005, 12:14

Признавам, че неправилно се изразих във връзка с това, че съм решила да се защитавам сама. Извинете ме. Присъстваше и адвокатката ми, тя също ме молеше да заведа свидетели, но аз отказах. Ще се наложи да се повторя, но не смятам, че външни хора ще носят отговорност, за това че преди петнадесет години, аз съм направила грешния избор. Сигрна съм, че вие не знаете какво става зад вратата на вашите съседи и дори не ви интересува. Именно затова никой не знае какви са били проблемите ни, защото скандалите са ставали само в къщи, а не на публични места.
По въпроса за корупцията мисля, че просто не трябва да се коментира,защото съдииката е млада жена, която също е майка, но тя не се е опитала да застане на моето място, а е предпочела да си вземе нейното а моите деца и аз да вървим по дяволите. Защо ми се струва, че сте изненадани, когато се спомене за корупция в съда? Не желая да се впускам в тази дискусия. Не това е целта ми.Аз търся помощ и мога да кажа, че намерих приятели в този форум, но Вие ВI се явявате тук като защитник на съпруга ми и не смятам, че сте добронамерен към мен. Защото аз също се боря много и упорито за децата си, но не с всички средства, тъйкато той и майка му минават всякакви граници и дори не се опитват да пощадят децата ми. Значи аз мога да ги водя на психиатър, а те им пълнят главите с какво ли не, и ги настройват срещу мен. Наистина мъжът ми е готов на всичко, за да ме довърши.
паша

Мнениеот паша » 11 Яну 2005, 22:41

Съветвате ме да дам някаква законна форма на уговорката, която имам със съпруга си,относно издръжката и помоща за гледане на децата. Можете ли да ми обясните, какъв е реда и срока за издаване на такъв документ. Трябва ли да бъде издаден в 14 дневен срок след излизане на решението т.е. в срока даден ми за да обжалвам или може и след този срок, и можете ли да ми подскажете как точно да го изисквам и към кого да се обърна. Щом казвате, че има начин да го узаконя, значи това не е частен случай. Затова искам да знам дали трябва чрез адвокат или по друг начин.
паша

Предишна

Назад към Семейни казуси