Моля да ми дадете съвет какви законови мерки могат да се предприемат при следния случай. Домашен тормоз - ежедневен психически тормоз /заплахи, закани за разправа, убийство и т.н./ който се упражнява от баща ми върху мен /аз съм пълнолетна/ и майка ми и периодични физически разправи. За 2 побоя имаме медицински свидетелства. Проблема ни се съсотои в това, че живеем в неговото жилище и тъй като майка ми е чужденка нямаме друго жилище където бихме могли да се преместим. Апартаментът се води на баща ми тъй като е придобит преди брака, и той сега с всички сили и средства се опитва да ни изгони от там, а ние освен да се изнесем на свободен наем /което не е по силите ни/ нямаме друг избор освен да търпи неговите издевателства.
Въпросите ми са:
1.Можем ли да направим нещо относно физическия и психическия тормоз който той упражнява над нас и дали има някакви законови мерки и какви който биха ни помогнали?
2. Имали някъква възможност да се борим за апартамента в който сме направили някои подобрения?
Моля да имате в предвид че побоищата стават само в апартамента и няма свидетели които биха могли да ги потвърдят, а при идване на полиция /за да го смъмрят/ той категорически отрича че ни е докосвал, използва факта че няма свидетели които могат да го потвърдят.
Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Домашно насилие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Домашно насилие
Предполагам ,че няма развод и т.н. а и не питате за това .
Ще ви дам един съвет .
Обърнете се към фондация Анимус създадена, за да помага на жертви на насилие.
ЕТО АДРЕСА http://www.animusassociation.org/
Ще ви дам един съвет .
Обърнете се към фондация Анимус създадена, за да помага на жертви на насилие.
ЕТО АДРЕСА http://www.animusassociation.org/
- донна2
Я му пратете на тоя Вашия баща 2 мутри, ако не Ви е жал, разбира се... ама едва ли може да става въпрос за жал вслучая....
- 444
Можете да подадете молба за общинско жилище на основание този тормоз -поне ще има реална надежда да се спасите от него. В момента не си спомням точния член но в закона за общинската собственост едно от основанията за предоставяне на общинско жилище беше нещо такова. По-късно ще го намеря и ще го копирам.
Последна промяна Anastassia.Terzieva на 25 Мар 2011, 15:43, променена общо 1 път
Фондация "Правна грамотност" Http://legalliteracy.eu - курсове за правна грамотност
Адвокат - САК http://lawyerbg.info
Адвокат - САК http://lawyerbg.info
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
класически случай на "домашна" престъпност. При Вас се преплита гражданскоправен и наказателноправен проблем. На плоскостта на наказателното право стоят побоищата и заплахите, а проблема с жилището е гражгданскоправен. За съжаление не мога да Ви обнадежа. Въпросните закононарушения при Вас са от частно-правен характер, а за гражданскоправните ппроблеми деликатния момент е в високия паричен разход ако се съдите по граждански път. Пред Вашия проблем прокуратурата е почти безсилна, тъй като се налага да регулира с "силови" способи съвместно съжителство. За съжаление тук законовият момент се разминава с житейския такъв. А-Я написа:
> Моля да ми дадете съвет какви законови мерки могат да се
> предприемат при следния случай. Домашен тормоз - ежедневен
> психически тормоз /заплахи, закани за разправа, убийство и
> т.н./ който се упражнява от баща ми върху мен /аз съм
> пълнолетна/ и майка ми и периодични физически разправи. За 2
> побоя имаме медицински свидетелства. Проблема ни се съсотои в
> това, че живеем в неговото жилище и тъй като майка ми е
> чужденка нямаме друго жилище където бихме могли да се
> преместим. Апартаментът се води на баща ми тъй като е придобит
> преди брака, и той сега с всички сили и средства се опитва да
> ни изгони от там, а ние освен да се изнесем на свободен наем
> /което не е по силите ни/ нямаме друг избор освен да търпи
> неговите издевателства.
> Въпросите ми са:
> 1.Можем ли да направим нещо относно физическия и психическия
> тормоз който той упражнява над нас и дали има някакви законови
> мерки и какви който биха ни помогнали?
> 2. Имали някъква възможност да се борим за апартамента в който
> сме направили някои подобрения?
> Моля да имате в предвид че побоищата стават само в апартамента
> и няма свидетели които биха могли да ги потвърдят, а при идване
> на полиция /за да го смъмрят/ той категорически отрича че ни е
> докосвал, използва факта че няма свидетели които могат да го
> потвърдят.
>
> Благодаря Ви предварително.
> Моля да ми дадете съвет какви законови мерки могат да се
> предприемат при следния случай. Домашен тормоз - ежедневен
> психически тормоз /заплахи, закани за разправа, убийство и
> т.н./ който се упражнява от баща ми върху мен /аз съм
> пълнолетна/ и майка ми и периодични физически разправи. За 2
> побоя имаме медицински свидетелства. Проблема ни се съсотои в
> това, че живеем в неговото жилище и тъй като майка ми е
> чужденка нямаме друго жилище където бихме могли да се
> преместим. Апартаментът се води на баща ми тъй като е придобит
> преди брака, и той сега с всички сили и средства се опитва да
> ни изгони от там, а ние освен да се изнесем на свободен наем
> /което не е по силите ни/ нямаме друг избор освен да търпи
> неговите издевателства.
> Въпросите ми са:
> 1.Можем ли да направим нещо относно физическия и психическия
> тормоз който той упражнява над нас и дали има някакви законови
> мерки и какви който биха ни помогнали?
> 2. Имали някъква възможност да се борим за апартамента в който
> сме направили някои подобрения?
> Моля да имате в предвид че побоищата стават само в апартамента
> и няма свидетели които биха могли да ги потвърдят, а при идване
> на полиция /за да го смъмрят/ той категорически отрича че ни е
> докосвал, използва факта че няма свидетели които могат да го
> потвърдят.
>
> Благодаря Ви предварително.
- plamen1
- Младши потребител
Подайте жалба в прокуратурата.Няма свидетели но казвате че имате медицински, които са доказателство за тормоза.Викали сте и полиция,което също ще се яви доказателство.За апартамента според мен нямате шанс защото вече сте пълнолетна, а той след като е придобит преди брака не е семейна имуществена общност.Баща ви може да ви изгони ако реши от апартамента.
- Che
Не съм съвсем съгласна че има право да ги изгони.. поне не и съпругата си - това е семейното жилище и докато са женени тя има право да го ползва, колкото до дъщерята - да нея би могъл да изгони наистина,но ако тя откаже да напусне жилището доброволно може да я съди, ако насила я изхвърли може да се тълкува като самоуправство.
Събирайте медицински, гледайте ако можете да си осигурите свидетели, всеки път викайте полиция- така трупате доказателства, засега главно това можете да направите и сериозно отидете в общината и питайте какъв е реда и си подайте молба за общинско жилище като приложите документи за доходи и доказателствата които имате за тормоза и побоищата.
Събирайте медицински, гледайте ако можете да си осигурите свидетели, всеки път викайте полиция- така трупате доказателства, засега главно това можете да направите и сериозно отидете в общината и питайте какъв е реда и си подайте молба за общинско жилище като приложите документи за доходи и доказателствата които имате за тормоза и побоищата.
- Anastassia Terzieva
Много Ви благодаря за обърнатото внимание към моя въпрос. Ще проверя как стои въпроса с общинското жилище и ще се свържем с фондация Анимус. Още веднъж, МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ !
- А-Я
Здравейте, извинявай те, че пак Ви беспокоя с моя проблем, но се случиха някои неща и бих Ви била много благодарна, ако ми дадете съвет. Нещата почнаха да се раззвиват много бързо. Имам предвид това, че баща ми подава документи за развод /поне така си мисля, тък като изиска брачното свидетелство, а сега иска и моят акт за раждане/, което от една страна е добре, но също така има няколко въпроса който много ме беспокоят. Тъй като в момента аз не живея при родителите си, но се водя на тяхната адресна регистрация, баща ми иска от мен да му върна ключовете от апартамента. Все още не съм му ги върнала, но това много ме притеснява, тъй като при евентуална физическа разправа с майка ми не бих мога да влезна в апартамента. Той все още не е взел нейните, но очаквам, че в скоро време и това ще направи. Дали мога по някакъе начин да предотватя това, или ако му ги предам да изискам ли от него да подпише някаква декларация или друг документ, който да удостоверява тази негова постъпка. Дали този документ би имал някаква сила в съда, при доказване на вината за развода??? Другото което ме притеснява, е това, че той се води инвалид, /незнам точно коя категрия инвалидност има/ и при всяка удобна възможност изтъква този факт, като твърди, че ние сме виновни за неговата инвалидност /диабет/, защото сме го тормозили /което е пълна лъжа/. Дали това би могло да ни навреди при бракоразводното дело и има ли вариант в който да ни задължат ние да платим разноските по делото тъй като той е инвалид, въпреки, че той завежда делото?
Предварително много Ви благодаря за съветите от Ваша страна, и отделеното ми време.
Предварително много Ви благодаря за съветите от Ваша страна, и отделеното ми време.
- А-Я
Попадате в голяма блато, от което няма измъкване. Липсва явно всякакъв морал при баща Ви, колкото и неприятно да е това. За съжаление по въпроса за жилището той е в силната позиция от юридическа страна.
Имате два варианта - да не се изнасяте и да не му връщате ключовете. Но тогава ще търпите издевателствата, а и той може винаги да смени бравата. От държавните органи не чакайте много помощ.
Помислете дали това си заслужава. Можете да се изнесете на първо време при условията на студенски наем - двете в една стая и с хазяйка. Стаи се намират сравнително лесно и мисля, че сумата е около 100 лв на месец. Така се отървавате и го оставете да прави каквото си иска.
Имате два варианта - да не се изнасяте и да не му връщате ключовете. Но тогава ще търпите издевателствата, а и той може винаги да смени бравата. От държавните органи не чакайте много помощ.
Помислете дали това си заслужава. Можете да се изнесете на първо време при условията на студенски наем - двете в една стая и с хазяйка. Стаи се намират сравнително лесно и мисля, че сумата е около 100 лв на месец. Така се отървавате и го оставете да прави каквото си иска.
- enigma
Извинявам се, че пак отненам от Вашето време, но наистина имам мужда от Вашия съвет, какво можем да направим относно предстоящите ни разноски по бракоразводното дело, тъй като баща ми се води инвалид, /незнам точно коя категрия инвалидност има/ и при всяка удобна възможност изтъква този факт, като твърди, че ние сме виновни за неговата инвалидност /диабет/, защото сме го тормозили /което е пълна лъжа/. Дали това би могло да ни навреди при бракоразводното дело и има ли вариант в който да ни задължат ние да платим разноските по делото тъй като той е инвалид, въпреки, че той завежда делото?
- А-Я
при евентуално дело за развод, доказателствената тежест ще бъде върху него да докаже, че това действително е така и че вината за развода е на майка ви. В същия този процес Вие ще трябва да представите всички документи, с който разполагате по случая, в т.ч и медицинските свидетелства, както и протоколите, които са съставили полицаите. Междувременно подайте жалба в прокуратурата, за да може да изискате и тя да бъде приложена по гражданското дело. Искайте свидетели, близки на семейството, които знаят как стоят нещата между вас.
Разноските по делото могат да бъдат вменени на Вас единствено и само, ако баща Ви докаже, че вина за развода има само майка Ви. Напоследък обаче,много рядко съдът се произнася с такива решения. По-често постановява развод по вина на двамата съпрузи. Тогава разноските остават за страните така както са ги направили. При всички случаи съдът ще определи допълнителна държавна такса, която обаче няма да е повече от 25-30 лева за Вас, да не говорим, че може да не я платите веднага, а когато имате възможност. Тогава съдът ще издаде изпълнителен лист срещу Вас и ще го изпрати на Агенцията за събиране на държавните вземания, които пък ще го забутат някъде, предвид малкия размер на сумата и няма да стигнат до Вас скоро.
Разноските по делото могат да бъдат вменени на Вас единствено и само, ако баща Ви докаже, че вина за развода има само майка Ви. Напоследък обаче,много рядко съдът се произнася с такива решения. По-често постановява развод по вина на двамата съпрузи. Тогава разноските остават за страните така както са ги направили. При всички случаи съдът ще определи допълнителна държавна такса, която обаче няма да е повече от 25-30 лева за Вас, да не говорим, че може да не я платите веднага, а когато имате възможност. Тогава съдът ще издаде изпълнителен лист срещу Вас и ще го изпрати на Агенцията за събиране на държавните вземания, които пък ще го забутат някъде, предвид малкия размер на сумата и няма да стигнат до Вас скоро.
- adelle
mojete da mu varnete klucha s razpiska no predi tova si izvadete kopie pri kluchar ako se strahuvate za maika si.
toi niama pravo da izgoni maika vi - vapreki che tova e negovo jilishte to se vodi semeen dom i ako ia izgoni ili smeni bravata tia moje do 1 mesetz da iska sadebno nastaniavane pak tam.
toi niama pravo da izgoni maika vi - vapreki che tova e negovo jilishte to se vodi semeen dom i ako ia izgoni ili smeni bravata tia moje do 1 mesetz da iska sadebno nastaniavane pak tam.
- MilaMia
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|