начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Otnemane na Roditelski Prava.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Otnemane na Roditelski Prava.

Мнениеот enigma » 09 Яну 2005, 23:22

Не бях достатъчно прецизен, както установявам:

чл. 36. (2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.

ОСПОРВАНЕ НА ПРИПОЗНАВАНЕТО ОТ ДРУГИЯ РОДИТЕЛ И ОТ ДЕТЕТО
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Родителят или детето може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в 3-месечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.

Майката може да оспори припознаването само в тримесечен период от съобщението по чл. 36. (2). Ако не го стори - след проверката на лицето по гражданското състояние припозналия се вписва като БАЩА в акта за раждане. Така припознаването се "санира", защото майката не е оспорила припознаването, а няма предвиден иск за оспорване на бащинство в този случай. Сравнете ЧЛ. 33. СК. Единствено детето може да оспори на основание чл. 37, ал. 3 СК, но дотогава има време.
enigma

Мнениеот anastassia terzieva » 10 Яну 2005, 11:05

Съгласна съм - може да се оспорва обаче само едно валидно припознаване, а ако припознаването е нищожно то такова всъщност няма дори и на база на него в акто за раждане да е вписан припознаващия като баща на детето, но неговата нищожност следва да се установи и прогласи, като за това няма срок или пречка.
anastassia terzieva

Мнениеот Ivanka Fleck » 10 Яну 2005, 17:02

Blagodaria za Saita na MVR.Darja v razete si Semeinia Kodeks i vsichko koeto se namirasche v saita.OT-DO!Vsichko!Ste napravia zapitvane do tukaschnata Policia,Jigend Amt,i Advokatat mi tuk . I smiatam da apeliram kam organizaciata za zastita pravata na Jenite i Decata,kam koiato i rabotia./zanimavam se s Detca (ot 1 do 15god.)s uvrejdania ,nasilvani i podopomagam roditeli otglejdasti sami Detcata si /Enovremenno s tova Ste zaveda Delo srestu Bastata (v BG.)s vsichki nalichni sredstva ,do koito se dobera ot dvete strani -Avstria i Balgaria .I za da mi e po lesno ste mu nagorestia ..... s oplakvane kam MVR po Mestojiveene(v BG.) ,tai kato sastiat ima dva Bg.Pasporta na razlichni imena ,kakto i falschiv pasport za sina mi.Znam chrez koi liza sa vadeni po imena.Predpolagam MVR ste se interesuva!
Ima li nesto koeto da mi kuca do tuk?Imam lim schans da uspeia i do kolko?
Ivanka Fleck

Мнениеот enigma » 10 Яну 2005, 18:51

До соц. работник

Много хубава тактика, ако можете да си позволите и разноските по всичко това.

Аз лично бих избрал 1) подавам иска в Австрия след като детето е там, защото процесът в БГ се шиканира лесно, а съдът в Австрия ще приложи например Хагската конвенция за връчване на съдебни и извънсъдебни документи по граждански и търговски дела и прочее, това са тънкости от занаята и не Ви засягат особено. 2) решението в Австрия е много вероятно да не се обжалва и ще влезе много по-бързо в сила. 3) Искам екзекватура на решението в БГ въз основа на чл. 137 (2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Целият текст е: В случаите, когато родителите не живеят заедно и няма постановено решение за мерките относно личните отношения или е отказано признаване и допускане изпълнение на решение на чуждестранен съд за упражняване на родителски права министърът на правосъдието по приложение на Европейската конвенция за признаване и изпълнение на решения за упражняване на родителски права и възстановяване упражняването на родителските права от 1980 г. може по искане на заинтересувана страна да сезира Софийския градски съд за определяне на мерки относно личните отношения. Съдът се произнася с решение в 30-дневен срок.

Тоест, ако нямате предишно решение в БГ, можете да се обърнете направо към министъра (това е също алтернатива, не знам точните факти). А, ако Ви откажат екзекватура на австр. решение ще се ползвате от олекотения режим на тази разпоредба.

Не съм сигурен дали децата не се ползват и с други права по Евр. конвенция - не съм работил с нея.

Вижте, каузата е хубава и нямам нищо против да си загубя малко време по въпроса pro bono. Мога да Ви оставя имейл - в Австрия съм.
enigma

Мнениеот Ivanka Fleck » 11 Яну 2005, 18:23

Blagodaria vi za vnimanieto !
Obarnah se kam MVR-vse oste niamam otgovor . Govorih i s advokat v BG. -prisastvieto mi i na sinat mi e zadalzitelno , bez posochen adres na Bastata ne moze ,za da bade prizovan .Sastiat e nai veroiatno s falshiv pasport pod falshivo ime neizvestno kade .Vliaza li v Bg. ne moga da izliaza bez sina si , osven ako spechelia .Goliama kasha ! Ostavat mi Tukashnite institucii . I vazmoznosta MVR da mi izdade udostoverenie che licheto e v neizvestnost i e prestapnik . Deloto triabva da se vodi po mestoziveene v BG. Ako vodia ot tuk delo struva sasto pari i ako ne bade priznato e + zaguba na vreme.S edna duma - Losho!

za kontakt ivanka.fleck@utanet.at
Ivanka Fleck

Мнениеот MilaMia » 12 Яну 2005, 23:06

Ako ste v chujbina s deteto ne vi triabva palnomoshtno ot bastata za da izvadite nov pasort na sina si. neobhodimo e samo sadebnoto reshenie che vie imate roditelskite prava. pasortat shte izvadite chrez posolstvoto - otnema dosta vreme - okolo 6 m.
obadete se v posolstvoto da piatate tochno kakvo vi e nujno
ne e udachno a i ne e neobhodimo da badete v bg dokato vodite takova delo. moje da upalnomoshtite advokat . moje da se okaje che ne mojete da napusnete stranata.
v po-izgodna pozitzia ste ako ste v chujbina, tai kato e absurdno sadat da ne vi razreshi da poluchite bg pasort na deteto si, koeto znachi avtomatichno ako ste v chujbina che niama da se varnete t.e. vse edno sadat ne razreshava na deteto vi da se vrashta prez vakantziite v bg. absurdno, nali!
MilaMia

Мнениеот frau_toscheff » 13 Яну 2005, 22:04

molja vi, kajete mi su6testvuva li njakakuv sait v internet,v koito da moga da 4eta zakoni direktno? imam problem,no po forumite polu4avam mnogo protivopolojni mnenia i ne znam na koi da vjarvam ve4e,a s advokat na jivo ne moga v momenta da se sreschna,za6toto sum v 4ujbina. 4akam tuk na truni i si griza noktite kakvo 6te stane ljatoto,kogato si ida v bg i se vidja s advokat! iskam li4no da pro4eta zakonite za roditelski prava burhu dete,ako ima takiva v internet.
frau_toscheff

Мнениеот донна2 » 13 Яну 2005, 22:06

госпожо закони има на тоя сайт и хората ,които отговарят тук са сериозни
донна2

Мнениеот MilaMia » 13 Яну 2005, 22:14

http://law.dir.bg/reference.php?f=azak

vie kak ste izveli deteto vednaj? s palnomoshtno li?
MilaMia

Предишна

Назад към Семейни казуси