начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ще ги разведат ли?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ще ги разведат ли?

Мнениеот zvezda » 10 Яну 2005, 09:54

Имам приятелка, която иска да се разведе и да започне живота си отначало. Има 6-годишно дете и съпруг, когото не обича. Проблема е в това, че той не е лош съпруг по принцип - не пие, не бие, по жени не ходи, но е властен и упражнява психически тормоз върху нея. Освен това има сексуален проблем, който не споделя с никого, дори с лекар и заради него не са правили секс от 5 години.
Съпругът не е склонен да се развежда, дори я е заплашвал. Явно ще трябва да се води исков процес. Ще ги разведат ли, при положение, че за този тормоз в къщи си знае само тя и никой друг, няма никакви лоши прояви от страна на съпруга, които да могат да се докажат. Как се доказва дълбоко и непоправимо разстройство на брака, при положение, че единия вече иска да приключи с този етап от живота си, а другия ще направи всичко възможно да го задържи?
zvezda
Потребител

Re: Ще ги разведат ли?

Мнениеот Anastassia Terzieva » 10 Яну 2005, 11:01

Липсата на секс за толкова време може да доведе до трайно и непоправимо разстройство на брака, да не говорим че може да е резултат от такова разстройство настъпило преди това. А тя като не иска да живее с него и няма как или е трудно да се докаже трайно и непоправимо разстройство на брака, е най- добре да си създаде сама такива доказателства - да ходи на психолог заради сексуалния им проблем - той все пак е и нейн - след като не кръшка, да се изнесе така че към подаването на болбата те да са във фактическа раздяла, нищо не й пречи да твърди трайно и непоправимо разстройство на брака поради несходство в характерите - факта че иска развод го доказва, а той не може да го опровергае - никой не се развежда ей така от скука. Смятам че може да се получи при подходяща стратегия, но трябва да вземе някои мерки преди да започне с развода.
Anastassia Terzieva

Мнениеот zvezda » 10 Яну 2005, 11:16

Тя ще се изнесе заедно с детето при родителите си и ще бъдат във фактическа раздяла от момента на подаване на молбата. Има ли някакви мерки, които може да предприеме преди подаване на молбата?
A как се доказва липса на интимни отношения и трябва ли да се доказва?
zvezda
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 13:08

Не може да се доказва липса на интимни отношения- може да се твърди.. но примерно ако е изпаднала в депресия от това и от тормоза, на който е подложена и потърси помощ от специалист този специалист може да бъде разпитам и да преразкаже че тя се е оплакала от това както и да изкаже мнение, че наистина е била депресирана и отчаяна.
По-добре според мен да се изнесе преди да пуска молбата - поне няколко месеца, и след като ходи на специалист поне няколко пъти и е сигурна че точно този специалист ще я подкрепи в съда, така че към датата на съдебното заседание да е налице достатъчно дълъг период на фактическа раздяла който да изключва вероятността да е временно.

Доколкокто знам много рядко съда не допуска развод но...
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот zvezda » 10 Яну 2005, 13:24

Благодаря ти за отговора, така ще я посъветвам. А какви са тези "комплект статистически сведения по образец", които видях като приложение към образеца за молба за развод по взаимно съгласие?
zvezda
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 13:34

единственото важно в тях е да се подпишат и приложат
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот plamen1 » 11 Яну 2005, 10:24

Да, ще ги разведат. Дълбокото и непоправимо разстройство подлежи на доказване, но аз мисля, че тази жена и майка следва да се отдели с децата от съпруга си. Следва да е налице фактическа раздяла. Възможно е да има връзка и с друг мъж, но трябва да е пост-фактум, след раздялата със съпруга. В противен случай би могло да се търси нейна вина. Ако заплахите се увеличат и станат непоносими, едновременно с иска по член 99 от СК се подават тъжби и жалби до Районна прокуратура по местоживеене на лицата. С оглед на полицейска намеса. Но за да бъде жената спокойна и независима следва да се отдели от жилището. Останалото е работа на добър адвокат и донякъде късмет.
plamen1
Младши потребител

Мнениеот enigma » 11 Яну 2005, 15:08

Да поиска експертиза от медицинско лице за проблема с импотентостта - така ще дакаже липсата на секс и след това разстройството на брака.

А може и да го уведоми предварително (на задължително чрез адвокат си, че не се знае какво може да се случи), че ще постъпи така - много е вероятно след това да се разберат доста бързо.
enigma

Мнениеот plamen1 » 11 Яну 2005, 15:39

не е вярно, че следва да се изиска документ, че съпруга е полово слаб. Това е мотив за развод, но се преценява съвкупно с другите доказателства. А двете статистически карти които се попълват се вземат от канцеларията на съда при подаването на искавата молба, попълват се там и се внасят заедно с нея. Или се п родават в друга обособена стая на съда, където обикновено има машина за ксерокопиране. Където се обслужват гражданите. Просто няма начин съда да се убеди пряко и непосредствено в половата слабост на съпруга.
plamen1
Младши потребител

Мнениеот enigma » 11 Яну 2005, 17:38

Кой и кога е казал, че се изисква!? Това е решение на страната, дали да го изложи като обстоятелство и дали да поиска доказването му.

Това ще стане с вещо лице - лекар, който ще направи изследвания и ще представи заключението си на съда. Това е по закон ролята на вещото лице, ако се не лъжа, да подпомогне съда, когато на него му липсват специализирани знания.
enigma

Мнениеот plamen1 » 11 Яну 2005, 17:44

вярно, така е. Поне на теория. Но самата хипотеза на полова слабост е доста разтегливо и мъгляво понятие. Възраженията които могат да се противопоставят са повече от много. А на въпросната жена й трябва сигурно стъпало за разрешаване на този наболял проблем. Все пак става дума и за психичното й здраве. Казуса трябва да се реши в кратък срок с оглед и на интересите на детето.
plamen1
Младши потребител

Мнениеот enigma » 11 Яну 2005, 18:00

Ами аз не съм лекар, затова, ако адвокатът се реши на този ход, би следвало да отиде първо със жената на консултация при специалист, който да изслуша симптомите, които тя описва, и да даде диагноза, както и да обясни защитимостта й.

Както казах, това е въпрос на тактика на водене на делото.

Аз лично бих го направил, защото се очаква този човек да има комплекс от факта на импотентността - това обикновенно обяснява и тираничното поведение заедно с други фактори и да омекне веднага при вероятността да се изнесът официално факти. Това не е теория, а чисто житейски избори на поведение в процеса.
enigma

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 11 Яну 2005, 21:11

Ако този мъж е сериозно комплексиран от това, не се знае как и какво може да бъде провокиран от такова опозоряване и предателство защото именно така ще го възприеме.. нали знаете че шизофрениците са неизвестни до първата им криза с това трябва много да се внимава. Това означава да си създаде враг за цял живот.
Пък и как да ви кажа ако родителите ми са разведени и когато порасна реша да видя делото в архива и прочета нещо такова казано от майка ми за баща ми... а ако съм момче и си втълпя че съм като него... не е разумно да се стига дотам..
да се заплаши за да се стигне до споразумение- може би наистина ще свърши работа.

И по-добре е идеята пред него да е на адвоката който го прави от амбиция и няма да се спре пред нищо, а не лично от нея защото тя може да пострада след такива разкрития... той още не е посягал но е агресивен- психическия тормоз е форма на агресия, ако бъде изваден от равновесие , не се знае какво би направил.
Все пак развода е половината проблем , живота след него продължава, те имат дете трябва да действат така че след развода по възможност да не се хванат за гушите.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот MilaMia » 12 Яну 2005, 01:35

Mislia che iznasianeto ne e nai-dobria variant. posle moje tia da izleze vinovna che e napusnala semeinoto ognishte i sadat da ne ia varne obratno da jivee nego!!!!

moje da govori s priatelki i te da svidetestva che tia e spodeliala tova -onova.
ti sahsto moje d ai svidetelsvash
MilaMia

Мнениеот Пламен » 12 Яну 2005, 21:26

Ха-ха!
Това е моят случай, но без детето, тормоза и сексуалните проблеми.
Случаят е прост: Доказвате сексуалните проблеми и по този начин отхвърляте позоваването на чл. 99 ал. 4 от СК. Не е трудно, ако е вярно. Аз обаче се съмнявам, че това е истина. Звучи ми познато, много-много познато. Всъщност най-добре е просто да се разберат, ако не става въпрос за обикновена моментна "извънбрачна" прищавка на съпругата, което често се случва. Има и друг начин, използван от адвокатите, но е незаконен, затова няма да го предложа.
Успех!
Пламен

Назад към Семейни казуси