Как и кога се плаща платеният отпуск по майчинство и имам ли право на него? На каква база се изчислява?Каква е разликата м-у платеният и отпускът по майчинство? Тези 120 лв помощи или обезщетение са?
[%sig%]
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
платен отпуск по майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: платен отпуск по майчинство
Право на платен отпуск по майчинство имате ако сте осигурено лице ,тоест ако работите по трудово /служебно правоотношение или сте самоосигуряващо лице осигурено за този риск .
За да сте в отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. трябва да отговаряте на ей тия условия
Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
ОТ 2005Г. размера на майчинството е 130 лв
За да сте в отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. трябва да отговаряте на ей тия условия
Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
ОТ 2005Г. размера на майчинството е 130 лв
- donna
- Старши потребител
осигурено лице съм,как се изчислява този платен отпуск на базата на заплатата която съм вземала ли?
- сиса
Как сте осигурявана?Фирма ли Ви е осигурявала или сте самоосигуряващо се лице?Преди да започнете да получавате въпросните 130 лв. майчинство за отглеждане на дете до 2 год. имате право на болнични - 45 дни преди термина и останалите до 135 дни след раждането.т.е още 90 дни.Болничните се изчисляват на базата на сумата, върху която сте осигурявана през последните 6 месеца.Така се намира колко ще получавате за един работен ден.Умножава се по броя на работните дни за месеца и това е сумата, която трябва да получите./От 1 януари не се дължат осигурителни вноски върху болничните има изменение-подробности можеш да намериш на страницата на НОИ.
- ivi_t
- Младши потребител
Аз съм също самоосигуряващо се лице и съм се осигурявала 6 месеца на 29% ДОО, искам да разбера за възможностите за ползване на майчинството от роднина, точните условия на които да отговаря лицето и какви документи са необходими.
Другият ми въпрос е къде да намеря подробности за отменяне на осигуряване по време на болнични и това означава ли, че се внасят само здравни, т.е. 12 лева на месец. Когато се внасят само здравни трябва ли да се декларира на НОИ ежемесечно това с някоя от техните декларации примерно Декл.1
За да се получават детски помощи от Социално подпомагане трябва двамата родители да имат доход по -нисък от 200 на глава от семейството за 6 месеца назад. Обаче доколкото разбрах се касае за брутен доход, аз като самоосигуряващо се лице имам право на 30% разход, който в социалните служби не признават, редно ли е това???
Другият ми въпрос е къде да намеря подробности за отменяне на осигуряване по време на болнични и това означава ли, че се внасят само здравни, т.е. 12 лева на месец. Когато се внасят само здравни трябва ли да се декларира на НОИ ежемесечно това с някоя от техните декларации примерно Декл.1
За да се получават детски помощи от Социално подпомагане трябва двамата родители да имат доход по -нисък от 200 на глава от семейството за 6 месеца назад. Обаче доколкото разбрах се касае за брутен доход, аз като самоосигуряващо се лице имам право на 30% разход, който в социалните служби не признават, редно ли е това???
- nastri
Прехвърлянето на "майчинство "е уредено в КТ-чл.164 АЛ.3 и ЗДС -чл 63 ,който препраща към чл.162-167а от КТ , това право има ЛИЦЕ работещо по трудово или служебно правоотношение , но не и самоосигуряващо се лице .
Ако майката е била в ТПО или СлПО тя може да прехвърли "майчинството " на бащата ,бабата или дядото на детето ,ако работят по ТПО или СлПО.
Ако майката е била в ТПО или СлПО тя може да прехвърли "майчинството " на бащата ,бабата или дядото на детето ,ако работят по ТПО или СлПО.
- донна 2
държавен служител
ЗДС
Чл. 1. С този закон се уреждат възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения между държавата и държавния служител при и по повод изпълнението на държавната служба, доколкото друго не е предвидено в специален закон.
ЗДС
Чл. 1. С този закон се уреждат възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения между държавата и държавния служител при и по повод изпълнението на държавната служба, доколкото друго не е предвидено в специален закон.
- донна2
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|