искам да попитам следното.живея в чужбина от 5 години,заедно с дъщеря ми(САЩ)имаме green card заедно със съпруга ми.
Преди около година подадох молба за развод в БГ,сега чакам публикацията в държавен вестник,с която да извикат съпруга ми,които не желае да се явява на делото и чиито адрес от 3 години не зная.
С дъщеря ми ще пътуваме до БГ за 10 дни,но вероятно няма да бъде в момента,когато ще е насрочено делото.Адвокатът ми каза,че тъй като дъщеря ни е на 15 години,трябва да даде показания пред съда с кой от двамата родители иска да живее.За съжаление нямаме възможност тя да пътува точно ,когато ще е делото(тя трябва да е на училище).
Бих искала да попитам как детето може да изрази съгласието си(възможно ли е чрез нотариално заверена декларация от нейно име,или евентуално да упълномощи някого,който да изрази позицията и)
И колко още дела трябва да минат според нашето законодателство,имайки предвид че почти година чакам първо дело(при положение че 2 пъти е пращана призовка и има документ от полицията че съпругът ми е напуснал страната).Адвокатът ми ме увери че след първото дело,най-вероятно на второто ще приключи всичко.Нямам никакви претенции към съпругът ми ,освен постановените от закона.
Предварително благодаря на всички.
Лека вечер
- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: въпрос
Естествено че имам адвокат,факта че питам е точно защото след като му предплатих двойно повече от полагаемата сума за водене на това дело,почти не мога да го намеря..Когато му се обадя ,той все ми казва да не се притеснявам..но вече мина година,а делото все още не е започнало...
- Бояна
Скъпа Бояна,не е луд този който яде, а този който му дава кокала.Според мен въобще не е нужно дъщеря ви да идва,за да свидетелства.Доколкото разбирам,сте призовали ответника чрез Държавен в-к.Той разбира се няма да се яви ,след което/с оглед охраняване на интересите му/,съдът е длъжен да му назначи особен представител,т.е. адвокат от съответната АК. След това делото просто ще мине без проблем.Няма смисъл от т.нар. помирителен срок,тъй като във Вашия случай това не би довело до заздравяване на брака.Съдът ще разпита един двама свидетели и това е. Родителските права ще ги получите Вие, а съпругът ще бъде осъден да заплаща издръжка.Това е в общи линии.
И един съвет- друг път като давате толкова пари,то поне проверете колегата! Успех!
И един съвет- друг път като давате толкова пари,то поне проверете колегата! Успех!
- галина
Не е съвсем така, защото съществува Чл. 106. (1) Семеен Кодекс - При допускането на развода ...
(3) Съдът изслушва родителите и децата,ако са навършили четиринадесет години. Ако е уместно, той изслушва и децата, навършили десет години, както и близки на семейството.
Така, че сама виждате тук вашият адвокат няма какво да стори. Трябва по закон да се изслуша и дъщера Ви.
Доколкото разбирам чакате първо заседание по делото - това е защото минава много време за призоваване, особено когато ответникът живее в чужбина - мила родна действителност за съжаление.
Иначе адвокатът Ви е прав - няма основания за безпокойство освен дългото чакане и това не зависи особено от него.
Ако детето идва в БГ то имайте в предвид, че за да напусне после страната и е необходима нотариално заверено разрешение от съпруга Ви. Обсъдете този момент с Вашя адвокат.
И накрая един hint - доколкото разбирам съпругът Ви също е с зел. карта в САЩ. Можете да се разведете направо там. Щатските съдилища приемат подобни искове въз основа на habitual residence на ответника, каквото съпругът Ви има. После решението се признава много лесно в БГ, ако има необходимост.
(3) Съдът изслушва родителите и децата,ако са навършили четиринадесет години. Ако е уместно, той изслушва и децата, навършили десет години, както и близки на семейството.
Така, че сама виждате тук вашият адвокат няма какво да стори. Трябва по закон да се изслуша и дъщера Ви.
Доколкото разбирам чакате първо заседание по делото - това е защото минава много време за призоваване, особено когато ответникът живее в чужбина - мила родна действителност за съжаление.
Иначе адвокатът Ви е прав - няма основания за безпокойство освен дългото чакане и това не зависи особено от него.
Ако детето идва в БГ то имайте в предвид, че за да напусне после страната и е необходима нотариално заверено разрешение от съпруга Ви. Обсъдете този момент с Вашя адвокат.
И накрая един hint - доколкото разбирам съпругът Ви също е с зел. карта в САЩ. Можете да се разведете направо там. Щатските съдилища приемат подобни искове въз основа на habitual residence на ответника, каквото съпругът Ви има. После решението се признава много лесно в БГ, ако има необходимост.
- enigma
ne se pribiraite v BG s deteto si zastoto posle niama da moje da napusnete. Shte vi e neonhodimo pismeno razreshenie na bashtata nezavisimo dali ste jeneni il razvedeni.
Kakav e toia advokat che ne vi gi e obiasnil tezi neshta i vi vkarva v ogromni nepriatnosti!!!!!!!!!!!!!
Kakav e toia advokat che ne vi gi e obiasnil tezi neshta i vi vkarva v ogromni nepriatnosti!!!!!!!!!!!!!
- Viki Manolova
Стига сте давали оценки за колеги - не е колегиално.
Та затова имах напредвид - заведете си дело в САЩ и толкова. Парите са си пари, на съпругът Ви ще Ви ги възстанови след развода!
Та затова имах напредвид - заведете си дело в САЩ и толкова. Парите са си пари, на съпругът Ви ще Ви ги възстанови след развода!
- enigma
Какъв смисъл има да завеждам дело в USA след като съм чакала вече година и остават няколко месеца?!
Въпросът ми беше съвсем друг -щом е наложително дъщеря ми да даде показания,как да постъпя след като детето не може да пътува, когато бъде насрочено делото?
И дали наистина след даването на ход на делото то би приключило след 2 гледания.
Като нямам никакви особени претенции към съпругът ми.
Допитах се до адвокат и в USA но ми казаха че докато е в ход делото в BG не може да се направи нищо.Освен това us законодателството не е толкова просто,зависи от щата ,в който живееш,затова предпочетох варианта БГ-където е сключен брака.
Благодаря отново на всички.
Лека вечер
Въпросът ми беше съвсем друг -щом е наложително дъщеря ми да даде показания,как да постъпя след като детето не може да пътува, когато бъде насрочено делото?
И дали наистина след даването на ход на делото то би приключило след 2 гледания.
Като нямам никакви особени претенции към съпругът ми.
Допитах се до адвокат и в USA но ми казаха че докато е в ход делото в BG не може да се направи нищо.Освен това us законодателството не е толкова просто,зависи от щата ,в който живееш,затова предпочетох варианта БГ-където е сключен брака.
Благодаря отново на всички.
Лека вечер
- Бояна
Вие си правите избора. А си вижте и припомнянето за разрешението за пътуване на щерката.
- enigma
ММММггггггъъъъъърррррр, аз да питам има ли такова животно като "съдебна поръчка с чужбина", въпреки че се съмнявам?
- Пионерче
Пионерче: "ММММггггггъъъъъърррррр, аз да питам има ли такова животно като "съдебна поръчка с чужбина", въпреки че се съмнявам?"
Това животно си е жив кошмар "съдебна поръчка с чужбина" , веднъж го ползвах заради клиент, втори път нема и да си помисля (за гражданско дело) . За най-елементарно запитване до Полша: времетраене от 9 месеца; разноски - 2200 лв. ; официални преводи; легализация на БГ документи; легализация на полски документи; безумна и безкрайна кореспонденция с нашето МВнР и полското посолство; окончателен обем на поръчката - 90 листа. А само искахме "да" или "не" дали детето Х е родено в Полша...
Това животно си е жив кошмар "съдебна поръчка с чужбина" , веднъж го ползвах заради клиент, втори път нема и да си помисля (за гражданско дело) . За най-елементарно запитване до Полша: времетраене от 9 месеца; разноски - 2200 лв. ; официални преводи; легализация на БГ документи; легализация на полски документи; безумна и безкрайна кореспонденция с нашето МВнР и полското посолство; окончателен обем на поръчката - 90 листа. А само искахме "да" или "не" дали детето Х е родено в Полша...
- sake6080
- Младши потребител
ami naprimer razmera na prisadenata izdrujka shte e v US dolari, razmera shte e savsem drug i shte mojete na baza na tiahnoto sadebno reshenie napravo da si tarsite parite ot tamoshnata mu mestorabota ako ia otkriete.
a sum chuvala che tam ima firmi koito izdirvat takiva lica da ne govotrim socialnite im slujbi kak shte go raznishtiat
a ako v saotvetnia shtat imat poraktika da prisajdat izdrajka na saprugata dokato se omaji povtorno- oshte po- dobre za vas naistina e dobre da se konsultirate i s US advokat
a sum chuvala che tam ima firmi koito izdirvat takiva lica da ne govotrim socialnite im slujbi kak shte go raznishtiat
a ako v saotvetnia shtat imat poraktika da prisajdat izdrajka na saprugata dokato se omaji povtorno- oshte po- dobre za vas naistina e dobre da se konsultirate i s US advokat
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
Тя се е консултирала, ама първо е подала иска в БГ, а в щатите действа правилото за lis alibi pendens, което е обратното на чл. 9, ал. 4 ГПК. Затова ще трябва да се откаже от иска пред нашия съд. Но според мен пак ще е по-добре. Да не забравяме и преимуществото на 303, ал. 4. Но жената като е специалист в трудностите на делата с международен елемнт.
Да не говорим, че в щатите може да не и зачетат решението на нашия съд, защото ответникът е с местопребиваване в чужбина.
Да не говорим, че в щатите може да не и зачетат решението на нашия съд, защото ответникът е с местопребиваване в чужбина.
- enigma
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|