начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да постъпя....?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да постъпя....?

Мнениеот Tja » 25 Фев 2005, 12:33

Здравейте всички !
Въпросът ми е следният : Имам бивш партньор, с който имаме 6 годишна дъщеря. Детето е родено без да има сключен брак и по настоящем живее при мен като упражняването на родителските права и грижите по отглеждането и възпитанието му са предоставени на мен с нотариално заверено споразумение, дадено от бащата доброволно. С бащата на детето ми имаме общо жилище - апартамент, в нотариалния акт сме записани и двамата като съсобственици - всеки от нас притежава по 1/2 от въпросния имот. Всеки от нас има собствен нотариален акт. В момента жилището е необитавано - аз живея на друго място, а той по принцип живее при родителите си. В момента ( от една година ) съсобственика ми е в чужбина и текущите разходи по жилището са поети изцяло от мен ( такса за мощност към топлофикация, данъка на жилището, текущата сметка за вода изчислена на минимална база въпреки, че не се ползва нищо там). Аз желая да закупя жилище на името на детето си без участие на баща му, но не ми достигат средства, поради което ми е нужно да продам тази своя половина от общото жилище. Съсобственикът не желае да откупи моята половина от жилището, защото няма необходимите средства . Едновременно с това не желае да ми продаде своята половина от имота. На практика излиза, че имам някакъв имот, а всъщност нито мога да го продам, нито да го ползвам. Как трябва да постъпя ? Предварително Ви благодаря за помоща!
Tja

Re: Как да постъпя....?

Мнениеот evgo » 25 Фев 2005, 13:14

Най-добре е да се разберете и да си ползвате имота. Дали ще има очи да иска дължащия му се по принцип 1/2 наем /приспаднат с 1/2 от текущите разходи/, при положение, че в имота ще живее и дъщеря му.
Иначе варианти: 1.Да се разберете и продадете имота на трето лице или 2.Съдебна делба?!
Консултирайте се и с адвокат.
evgo

Мнениеот адресат » 25 Фев 2005, 13:39

трети вариант: плащайте целия данък 10г. и ако той не се върне през това време- си придобийте имота по давност.
адресат

Мнениеот g » 25 Фев 2005, 14:14

Разбира се, че можете да продадете имота. Необходимо е само да предложите на съсобственика ви да изкупи вашата идеална част за реалната цена, на която искате да я продадете (за да избегнете възможността бившия ви партньор да поиска изкупуване на дела ви на фиктивната цена, която обикновено се вписва в нотариалният акт), като се снабдите от съсобственика с декларация (нотариално заверена), че е уведомен за това предложение и не иска да изкупи дела ви на тази цена.
Добро е и предложението за съдебна делба, но рискувате ако имота е неподеляем да бъде изнесен на публична продан, защото вие не отговаряте на изискванията по чл.288 ал.2 и 3 ГПК за възлагане.
Не е възможно да придобиете имота по давност само като плащате данъците 10 г. Дори да се снабдите с нотариален акт по обстоятелствена проверка в един бъдещ процес (ако бившия партньор заведе такова дело за собственост, делба и т.н.) ще трябва да доказвате не само вашето намерение да своите целия имот, а и че явно и категорично сте отблъснала неговото владение, което е почти невъзможно (освен ако не уведомите бившия за намерението си и той не предприеме нищо в продължение на 10г. :).
И, макар да не е моя работа, защо ви трябва да купувате имот на името на детето? Рискувате бившия да предяви иск за родителски права, които да му бъдат предоставени и после да продаде имота на детето без да ви уведоми, като получи разрешение по чл.73 ал.2 СК от районният съд. Купете си имот на ваше име, освен ако вече не сте сключила брак с друг мъж, а детето ви един ден ще го наследи.
g

Мнениеот pnb » 25 Фев 2005, 14:24

li4noto mi mnenie e, 4e ne triabva da barzate da prodavate imota si. Po-dobre go daite pod naem i ako rabotite se opitaite da teglite zaem ot bankata v razmer na tova koeto ne vi dostiga, za da si zakupite jiliste.
pnb

Мнениеот галина » 25 Фев 2005, 19:29

Вие имате 1/2 ид.част от имот.Вярно е,че не може сама да го продадете,а ви трябва и съгласието на съсобственика.Не е вярно обаче,че не може да го ползвате.Защо живеете на друго място? Живейте с детето в това жилище!Ако изкате същото да ви носи и доходи,ами отдайте го под наем.Така поне няма да ви е в тежест плащането на данъци,такси и т.н.Не съм съгласна с изразеното мнение,че може да получите целия имот на основание давностно владение.Факта,че искате да закупите имот на името на детето си, ме навежда на мисълта,че в момента вие имате друг брак,защото няма логика да купувате на негово име.Процедурата по издаване на разрешение от РС за отчуждаване на имот е доста променена.Може пък след някой и друга година да поискате да продадете и него.Тогава?!........Струва ми се,че въпросът ви е друг,т.е.друго по-специално ви интересува, а то остава някак скрито зад така зададения от вас въпрос.
галина

Мнениеот Tja » 01 Мар 2005, 01:45

Ех, защо е нужно под вола да търсите теле ? В историята наистина има друг брак, но не е мой ( за съжаление), аз съм сама с детето , а той чака бебе през май някъде (не съм сигурна точно кога ). Толкова ли е странно, че не искам да имам никакви допирни точки с него и искам да отделим имуществото си? Не съм се замисляла изобщо за проблемите , които може да си навлека купувайки жилище на името на детето.... Ако тякой може да ми даде адекватен съвет моля ви помогнете ! Как да разделим имота и как да се освободя от присъствието на екс поне в този аспект, макар,че като гледам как се "интересува " от детето скоро ще забрави и рожденната и дата (обещаната кукла "бейби борн" за коледа е все още само обещана....)...
Tja

Мнениеот галина » 01 Мар 2005, 18:52

Госпожо,нужно е под вола да се търси теле,за да можем да ви дадем възможно най-добрия съвет/ако такъв наистина искате/.Фактът,че чрез форума го търсите ме навежда на тази мисъл. Вие можете да купите жилището и на ваше име, и бъдете сигурна,че няма да имате допирни точки с него.Имуществото ви така или иначе ще бъде отделено,т.е. то ще бъде само ваше,тъй като е придобито от вас НЕ ПО ВРЕМЕ НА БРАКА, а по време на СЪВМЕСТНОТО ВИ СЪЖИТЕЛСТВО,което не влияе върху собствеността.Не разбирам с кого и защо трябва да делите имот?Купете си на ваше име имот и си живейте с детето и който и да е мъж.Това е! Надявам се да съм била полезна
галина

Мнениеот Tja » 02 Мар 2005, 00:18

Имуществото т.е. въпросния апартамент е закупен по време на съвместното ни съжителство с равни дялови участия, в нотариалния акт фигурираме и двамата като съсобственици всеки с по 1/2 от жилището и прилежащите му идеални части. Как трябва да постъпя за да получа своята половина във финансово измерение за да мога да закупя в последствие имот, които да не ме свързва с никой. От написаното до тук ми става ясно, че е неразумно титуляр на евентуалната нова покупка да бъде детето. О.К. Това го разбрах. Как трябва да процедирам за да получа своята половина ? И да поясня - случайно попаднах на форума и мисля, че е подходящо място за да получа някакъв съвет - към адвокат ли трябва да се насоча и ако да към какъв и евентуално кой, или има друг начин . Не ми е ясно към кого трябва да се обърна за помощ за да се случат нещата по най-цивилизования начин. Предварително Ви благодаря !
Честита Баба Марта !
Tja

Мнениеот галина » 02 Мар 2005, 18:45

Двамата сте съсобственици на въпросното жилище.Хубаво е че и двамата фигурирате в акта за собственост,тъй като вие нямате брак и това не би могло да се счита за СИО.Ако фигурираше само единия,то другия щеше да е дал само пари,без да е получил нищо.Относно поставения въпрос ви предлагам няколко решения.1.Двамата продавате и си поделяте парите,след което вие правите каквото искате с вашия дял.2.Предлагате му своята 1/2 ид.част,като той стане единствен собственик и ви изплаща договорената сума.3Вие му предлагате да ви прехвърли неговата 1/2 ид.ч. срещу определена сума. В общи линии това е.Каквото и да решите, съветвам ви да се обърнете към адвокат.
галина

Мнениеот Tja » 08 Мар 2005, 08:27

Галина, благодаря, но в първия си постинг споменах - той не иска да ми продаде неговата половина, и не желае да откупи моята, от това идва проблема - имам нещо, а все едно нямам нищо. Как се процедира в тази ситуация ?
Tja

Мнениеот evgo » 08 Мар 2005, 15:26

Дори след всички допълнително изнесени факти, първия ми постинг си остава в сила.
С оглед на обстоятелството, че бившият Ви приятел не желае да продава, съответно купи 1/2 ид.част, пред Вас стои следната възможност: Да го уведомите /вероятно чрез родителите му/, че желаете имотът да бъде продаден на трети лица, а финансовия еквивалент - поделен. За целта му подгответе пълномощно, по силата на което най-добре е за продажбата той да упълномощи майка си или баща си да го представлява пред нотариус, както и да получи половината от продажната цена.
Имайте предвид, че нот.завереното пълномощно трябва да се комплектова с два броя нот.заверени декларации по чл.226 ал.1 ДПК и един брой нот.заверена декларация по чл.25 ал.6 ЗННД.
В противен случай - при несъгласие за продажба, го уведомете, че ще предприемете действия за продажба на имота по съдебен ред /колкото и да не се препоръчва, просто при Вас друг изход не се очертава/. При публичната продан, ако желаете, може да участвате в наддаването на основание чл.288 ал.1 ГПК.
evgo

Мнениеот галина » 08 Мар 2005, 20:39

Това е краен вариант и аз лично не ви го препоръчвам.Колегата също е на това мнение,но...................както казва краен вариант.Опитайте се да го убедите да продаде или да купи съответната идеална част.Между другото той защо не желае да продаде или купи? Това което ви се предлага/съдебния път/ крие и опасности.Може и нещата да не се развият така както на вас ви се иска.
галина

Назад към Семейни казуси