начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

пътуване в трета страна без декларация от бащата?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пътуване в трета страна без декларация от бащата?

Мнениеот нина » 01 Мар 2005, 04:40

Пуснах тази тема в друг форум, но мисля че тук е по-подходяща

Мога ли да пътувам в трета страна с декларация съгласие издадена от бащата на детето ми след като той вече я е изтеглил?
Случая е следния. Бащата ми издаде декларация с която напуснах България - съвсем легално, но после реши да я итегли т.е. тя вече не е в сила.
Мога ли с тази декларация да пътувам в трета държава без да съм се връщала в България? До колко престоя ми извън пределите на България е легален и има ли последствия за мен ако не се завърна?
нина

Re: пътуване в трета страна без декларация от бащата?

Мнениеот danni » 17 Апр 2005, 06:40

Zdraveite,
Az ne sum advokat, no sushto v momenta se tormozja s vuprosa za deklaracija. Ako deteto e napusnalo stranata i vie ste v chuzhbina, za druga strana ne vi trjabva deklaracija. Tja se dava samo za napuskane na Bulgaria. Kolko vreme, obache, shte budete izvun stranata, ne mislja che ima znachenie. Po-vazhno e kolko vreme imate pravo da prebivavate v chuzhdata strana.
http://www.mvr.bg/Guide/no_vizi_europe.htm
Po kakuv nachin suprugut vi iztegli deklaracijata si? Bihte li mi pisali na emaila?
Uspeh
danni
Младши потребител

Мнениеот danni » 17 Апр 2005, 09:14

Zdraveite,
Az ne sum jurist, no sushto v momenta pravja prouchvanija po vuprosa s deklaraciite. Tova, koeto sus sigurnost znam e, che deklaracijata vi trjabva samo kogato deteto napuska Bulgaria s cel da se predpazi ot otvlichane. Za putuvaneto ot edna chuzhda strana v druga ne vi trjabva deklaracija, t.e. tja e samo za bulgarskija granichen punkt. Mozhe da proverite ot tuk natatuk kolko vreme imate pravo da otsustvate ot Bulgaria, no ne mislja che ima ogranichenija. Tozi site na MVR mozhe da Vi e ot polza:
http://www.mvr.bg/Guide/no_vizi_europe.htm - po otnoshenie sroka na prebivavane v strana ot Evropa.
Kazvate, che bashtata si e otteglil deklaracijata. Po kakuv nachin go e napravil? Edinstvenoto, koeto znam e, che trjabva da bude napraveno pismeno.

Uspeh!
danni
Младши потребител

Мнениеот danni » 17 Апр 2005, 09:19

Veche za treti put shte pisha otgovor, no ne si namiram predishnite otgovori vuv foruma.
Ta znachi - ne sum advokat, no sushto prouchvam problema s deklaraciite. Tova, koeto sus sigurnost znam e, che vi trjabva deklaracija samo kogato deteto napuska Bulgaria, t.e. bashtata deklarira, che e suglasen deteto da izleze izvun predelite na Bulgaria. Za da preminete ot edna chuzhda strana v druga, ne vi trjabva deklaracija. Ne znam dali ima ogranichenie kolko vreme mozhete da otsustvate ot Bulgaria. Za sroka na prebivavane v druga strana mozhe da vi pomogne tozi site na MVR:
http://www.mvr.bg/Guide/no_vizi_europe.htm
Po kakuv nachin bashtat si ottegli deklaracijata? Edinstvenoto, koeto znam e, che trjabva da e pismeno.
Uspeh
danni
Младши потребител

Мнениеот gega » 17 Апр 2005, 10:14

Ако не пишете на кирилица, никой няма да ви отговори!
gega

Мнениеот danni » 19 Апр 2005, 06:29

Chak dnes si vidjah i trite saobshtenija vuv foruma. Ne moga da pisha na kirilica, zashtoto sum v chuzhbina i njamam kirilica na kompa.
Danni
danni
Младши потребител

Мнениеот hahu » 06 Май 2005, 11:11

Моето мнение е че няма пречка да пътувате където желаете. И това е така защото: Декларацията е издадена с оглед момента на напускане на страната. Правновалидна е пред българските компетентни органи именно към този момент. По късното й оттегляне не може да направи Вашето напукскане незаконно. Дали ще пътувате в трета страна или не е без значение защото Вие вече сте извън страната. Отделно стои въпроса ако в декларацията е уговорен изрично срок на действие. Тогава тя би прекратила действието си в този момент. Щом вече е оттеглена Вие не можете да я ползувате втори път, и оттеглянето е именно затова. Защото макар и оттеглена, към момента това оттегляне няма ретроактивна /обратна/ сила - Вие сте напуснали страната законно. И можете да пътувате където желаете. Не можете като се върнете обаче, да излезете с нея втори път. УСПЕХ!!!
hahu
Младши потребител

Мнениеот сисито » 14 Май 2005, 19:41

Аз незнам защо но чух че на митницата правят проблем ако тази декларация е по стараот 6 мес.така че на мен ми омръзна на всеки 6 да правя нова за всеки случай а още не съм я ползвала и незнам това така ли е или всеки си говори каквото е чул недочул?
сисито

Мнениеот pitona » 15 Май 2005, 16:28

По принцип ако не е уговорен срок в нея трябва да важи до края на календарната година но не съм сигурен...
pitona
Младши потребител

Мнениеот danni » 16 Май 2005, 00:58

Ако пише в края на декларацията, че е безсрочна, не би трябвало да има проблем. Да ама не. Преди 1 година, когато напусках България, моята декларация завършваше с изречението, че е безсрочна и важи до оттеглянето й, но на аерогарата служителката ми каза: Сега ще Ви пусна, но за следващия път да знаете, че декларацията не може да е по-стара от 6 месеца.
От тук нататък си правете каквито изводи искате.
Аз още не съм си ходила в България и ако през това лято си отида, за всеки случай ще поискам от бащата нова декларация.
Този проблем е изключително голям при разведени родители. Единият винаги може да манипулира другия.
danni
Младши потребител

Назад към Семейни казуси