- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Може ли?
Здравейте,бих искала да попитам следното-при положение,че ми предстои развод ,относно издръжката която е 30-80 лв,мога ли да претендирам за примерно 100лв (само при развод по взаимано съгласие ли може?),и при положение че бащата на детето изплаща солиден заем за самия него?Благодаря Ви
- Замислена
Re: Може ли?
Установеният размер на издръжката е от 30-80 лева/с ПМС /.Може да претендирате дори и 200 лв,а защо не и повече? Въпросът е обаче да докажете,че исканата издръжка е много важна за детето,т.е. тя би задоволила изключителни нужди и бащата няма проблем да я заплаща.Последното е много важно,тъй като платежоспособността на съпругът ви следва да бъде доказана.Сигурна съм,че той ще оспорва иска и това е негово право,като ответник.Важно е също възрастта на детето.А що се отнася до развода по взаимно съгласие,то там страните сами определят клаузите на споразумението.Ако и двамата съпрузи подпишат споразумението и заявят в съда,че са съгласни с него няма проблем издръжката на детето да бъде и 200лева, а защо не и на съпругата толкова?Надявам се,че долу-горе са ви станали ясни нещата.Не действайте самосиндикално, а както винаги съм казвала-НАЕМЕТЕ СИ АДВОКАТ !
- галина
Чл.100 от СК визиран случаят, когато брака се прекратява на основание "сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите". От анализа на разпоредбата става ясно, че Съгласието трябва да бъде взаимно, т.е да изхожда от двамата съпрузи, то трябва да е сериозно, а именно да е плод не на необмислено и взето импулсивно решение, а на решение, което е взето обмислено с реално съзнаване, за последиците от прекратяването на брака. Накрая съгласието, задължително трябва да е непоколебимо, т.е волята на съпрузите за прекратяване на брака чрез развод е категорична и окончателна. Важна особеност тук е, че искането за развод по взаимно съгласие не може да се предяви, преди да са изтекли три години от сключването на брака. Именно тази разпоредба е и причината, закона често пъти да бъде "заобикалян" и исковата молба за развод да бъде подадена на основание чл.99, при ползване на визираната в ал.3 възможност. Съгласно чл. 101 от СК при развод по взаимно съгласие съпрузите трябва да изложат пред съда своето споразумение относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно имуществените отношения, ползуването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. При прекратяване на брак е важно да знаете:
1. По въпроса относно упражняването на родителските права и режима на личен контакт, решаващото за съда е те да бъдат в интерес на детето. Обикновено /което не означава, че това е правило от което няма изключения/ упражняването на родителските права се присъжда на майката, а на бащата се определя режим на личен контакт с детето в рамките на обичайния, а именно да вижда и взема детето всяка първа и трета събота и втора и четвърта неделя на месеца от 9 до 19 часа и един месец през лятото, когато майката не ползва платен годишен отпуск.
2. Когато бракът се прекратява по взаимно съгласие на страните размера на издръжката се определя от съпрузите, по взаимно съгласие. В случай, че бракът се прекратява поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, размера на издръжката се определя съобразно нуждите на детето и възможностите на даващият издръжка. Нормативно определеният размер на издръжката е от 30 до 80 лв., но в определени случай, при доказана нужда от по-голяма издръжка на детето /заболяване, даровито дете и др./ и възможност на родителят да изплаща такава, тя може да превиши максимално определения в нормативните актове размер.
3. Семейното жилище и имуществени взаимоотношения между съпрузите. Семейното жилище, когато има такова, се предоставя за ползване, на родителят, който упражнява родителските права върху децата. В случай, че брака се прекратява не по вина, а по взаимно съгласие на страните, те са свободни да уговорят имуществените си взаимоотношения и ползването на семейното жилище така както намерят за добре, при условие, че уговореното от тях отговаря на нуждите и интересите на децата.
4. Издръжка между съпрузите - при развод по взаимно съгласие, страните са свободни да уредят този въпрос без да се съобразяват с изискванията на закона, които важат за развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака. В последният случай, право на издръжка има само не виновният съпруг.
5. Фамилно име - след прекратяването на брака с развода съдът може да постанови съпругът да носи името на другия съпруг, ако последният е съгласен. В случаите, когато единият съпруг е станал известен с името на другия, съдът може да реши той да продължи да носи същото име.
1. По въпроса относно упражняването на родителските права и режима на личен контакт, решаващото за съда е те да бъдат в интерес на детето. Обикновено /което не означава, че това е правило от което няма изключения/ упражняването на родителските права се присъжда на майката, а на бащата се определя режим на личен контакт с детето в рамките на обичайния, а именно да вижда и взема детето всяка първа и трета събота и втора и четвърта неделя на месеца от 9 до 19 часа и един месец през лятото, когато майката не ползва платен годишен отпуск.
2. Когато бракът се прекратява по взаимно съгласие на страните размера на издръжката се определя от съпрузите, по взаимно съгласие. В случай, че бракът се прекратява поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, размера на издръжката се определя съобразно нуждите на детето и възможностите на даващият издръжка. Нормативно определеният размер на издръжката е от 30 до 80 лв., но в определени случай, при доказана нужда от по-голяма издръжка на детето /заболяване, даровито дете и др./ и възможност на родителят да изплаща такава, тя може да превиши максимално определения в нормативните актове размер.
3. Семейното жилище и имуществени взаимоотношения между съпрузите. Семейното жилище, когато има такова, се предоставя за ползване, на родителят, който упражнява родителските права върху децата. В случай, че брака се прекратява не по вина, а по взаимно съгласие на страните, те са свободни да уговорят имуществените си взаимоотношения и ползването на семейното жилище така както намерят за добре, при условие, че уговореното от тях отговаря на нуждите и интересите на децата.
4. Издръжка между съпрузите - при развод по взаимно съгласие, страните са свободни да уредят този въпрос без да се съобразяват с изискванията на закона, които важат за развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака. В последният случай, право на издръжка има само не виновният съпруг.
5. Фамилно име - след прекратяването на брака с развода съдът може да постанови съпругът да носи името на другия съпруг, ако последният е съгласен. В случаите, когато единият съпруг е станал известен с името на другия, съдът може да реши той да продължи да носи същото име.
- Гери
Re: Заплашват ме
Здравейтервчера беше пълвото ми помирително заседание за разводл. Но мъжът ми претендира за родителските права над детето - 5год. момче.Заплашвава ме, че щял да намери свидетели които да докажат че съм имала ивън брачна връзка, казва че имало начини да ми вземе детето.Адвокатът му беше страшно арогантен.Имам високи доходи,живея в отделно жилище.Вярно пътувам командировки,но те не са с месеци.Питав Ви може ли да ми вземе детето? Благодаря Ви!
- Замислена
Не се притеснявай! Много трудно/да не кажа невъзможно/ ще ти вземе детето.Не се притеснявай излишно, а просто си намери добър адвокат/който в никакъв случай да не е арогантен,а ГРАМОТЕН!/
- Галина
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|