- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издръжка от община
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
издръжка от община
Общината изплаща ли издръжка, когато тя се дължи от чужд гражданин - македонец? Да знаете дали имаме сключена спогодба за правна помощ с тази държава? За какъв най - дълъг период назад мога да търся дължимата издръжка, която не е плащана от четири години - от тогава е бракоразводното решение ?
Благодаря!
Благодаря!
- Катя Маринова
Re: издръжка от община
Да, общината ще ви изплати издръжката и при баща чужденец и то от момента, от който е престанала да бъде плащана. Но си има процедура (през съдия-изпълнител), която трябва да спазите.
- st_el
Уважаема госпожо,
случайно попаднах на вашия въпрос и понеже имам почти сходен проблем, реших да отговоря на част от него.
Аз съм студент по право - трети курс - и наскоро започнах дело за издръжка срещу родителите си. В крайна сметка нямах кой знае какъв успех, главно заради нашата мудна съдебна система, но както и да е.
Издръжка за минал период от време, може да се търси съгл. Семейния кодекс най-дълго 1 година назад...И аз бях учуден, но е факт. Законодателят е приел, че това са плащания, с които се задоволяват малки ежедневни нужди и по тази причина вземането, надхвърлящо този срок (т.е. 1 година) се погасява по давност.
Що се отнася до плащането на издръжка от общината, аз попаднах на тази наредба на Министерски съвет, но за жалост тя е отменена от 2002г. Все пак не съм сигурен дали няма нова, уреждаща същата материя, но въпреки усиленото ми търсене, аз не открих такава.
Препоръчвам Ви да си намерите почтен и разбран адвокат, който да успее да помогне на Вас и детето Ви. По принцип Висшият адвокатски съвет е взел решение, че делата за издръжка за БЕЗПЛАТНИ, но повечето адвокати са безскруполни материалисти.
Пожелавам Ви успех! И не се отказвайте - животът е труден, но ние трябва да се борим!
С уважение: М. Петров
случайно попаднах на вашия въпрос и понеже имам почти сходен проблем, реших да отговоря на част от него.
Аз съм студент по право - трети курс - и наскоро започнах дело за издръжка срещу родителите си. В крайна сметка нямах кой знае какъв успех, главно заради нашата мудна съдебна система, но както и да е.
Издръжка за минал период от време, може да се търси съгл. Семейния кодекс най-дълго 1 година назад...И аз бях учуден, но е факт. Законодателят е приел, че това са плащания, с които се задоволяват малки ежедневни нужди и по тази причина вземането, надхвърлящо този срок (т.е. 1 година) се погасява по давност.
Що се отнася до плащането на издръжка от общината, аз попаднах на тази наредба на Министерски съвет, но за жалост тя е отменена от 2002г. Все пак не съм сигурен дали няма нова, уреждаща същата материя, но въпреки усиленото ми търсене, аз не открих такава.
Препоръчвам Ви да си намерите почтен и разбран адвокат, който да успее да помогне на Вас и детето Ви. По принцип Висшият адвокатски съвет е взел решение, че делата за издръжка за БЕЗПЛАТНИ, но повечето адвокати са безскруполни материалисти.
Пожелавам Ви успех! И не се отказвайте - животът е труден, но ние трябва да се борим!
С уважение: М. Петров
- Mирослав Петров
Уважаема Катя, изпращам Ви въпросната Наредба!
НАРЕДБА за изплащане от държавата на присъдена издръжка
Приета с ПМС № 288 от 10.12.2002 г., обн., ДВ, бр. 117 от 17.12.2002 г., в сила от 1.01.2003 г.
т. 12, р. 4, № 322
Чл. 1. Държавата чрез общините изплаща издръжката, когато тя е присъдена с влязло в сила съдебно решение в полза на български гражданин и не се изплаща редовно от длъжника по образуваното изпълнително дело.
Чл. 2. (1) Счита се, че издръжката не се изплаща редовно, когато по изпълнителното дело не постъпват суми за пълния размер на две и повече месечни вноски, въпреки че е наложен запор върху трудовото възнаграждение или друго вземане и че са предприети изпълнителни действия върху имуществото на длъжника.
(2) Съдия-изпълнителят съставя констативен протокол, когато установи, че длъжникът:
1. не работи и не притежава имущество, върху което да се насочи изпълнението;
2. е с неизвестен адрес в страната или в чужбина или, макар и с известен адрес, се намира в държава, където съдебното решение не може да се изпълни;
3. е военнослужещ на наборна военна служба;
4. изтърпява наказание лишаване от свобода.
Чл. 3. (1) Общината изплаща неизплатената издръжка по писмено искане на взискателя. Искането се подава чрез съдия-изпълнителя, в чийто район е изпълнителното дело, и в него взискателят декларира за кои месеци не е получил издръжка.
(2) Съдия-изпълнителят изпраща искането по ал. 1 на общината по постоянния адрес на длъжника в 10-дневен срок от постъпването му. Когато адресът на длъжника в страната или в чужбина е неизвестен, искането се изпраща по постоянния адрес на взискателя.
(3) Към искането се прилагат препис от протокола по чл. 2, ал. 2 и справка от съдия-изпълнителя, в която се посочват:
1. трите имена и адресите на длъжника и взискателя;
2. месечният размер на присъдената издръжка;
3. времето, за което не е изплатена издръжката;
4. изпълнителните действия, които са предприети по делото.
Чл. 4. (1) Издръжката се изплаща от общината, като сумата се превежда всеки месец направо на взискателя.
(2) Издръжката се изплаща в пълния размер, определен със съдебното решение.
Чл. 5. (1) Платената от държавата издръжка е за сметка на неизправния длъжник. Той е задължен да я възстанови заедно със законната лихва. Събирането на сумата се извършва от съдия-изпълнителя въз основа на издадения срещу длъжника изпълнителен лист, като събраните суми се внасят по бюджета на съответната община, която ги е изплатила.
(2) Длъжникът не възстановява изплатената за негова сметка от държавата издръжка за периода, в който е бил военнослужещ на наборна военна служба.
(3) Невъзможността изплатените средства да се възстановят на държавата не е основание да се отказва изплащането на присъдената издръжка.
Чл. 6. Когато задълженото лице започне да изплаща редовно издръжката или тя редовно се събира по принудителен ред, съдия-изпълнителят съобщава на общината да прекрати превеждането на сумите.
Чл. 7. (1) Сумите за изплащане на издръжка по реда на наредбата се осигуряват ежегодно в общодържавните разходи на централния бюджет.
(2) Средствата по ал. 1 се предоставят на общините въз основа на действително извършените разходи по реда, определян от Министерския съвет, за изпълнението на държавния бюджет за съответната година.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 92 от Семейния кодекс.
§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на правосъдието и на министъра на финансите.
§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2003 г.
НАРЕДБА за изплащане от държавата на присъдена издръжка
Приета с ПМС № 288 от 10.12.2002 г., обн., ДВ, бр. 117 от 17.12.2002 г., в сила от 1.01.2003 г.
т. 12, р. 4, № 322
Чл. 1. Държавата чрез общините изплаща издръжката, когато тя е присъдена с влязло в сила съдебно решение в полза на български гражданин и не се изплаща редовно от длъжника по образуваното изпълнително дело.
Чл. 2. (1) Счита се, че издръжката не се изплаща редовно, когато по изпълнителното дело не постъпват суми за пълния размер на две и повече месечни вноски, въпреки че е наложен запор върху трудовото възнаграждение или друго вземане и че са предприети изпълнителни действия върху имуществото на длъжника.
(2) Съдия-изпълнителят съставя констативен протокол, когато установи, че длъжникът:
1. не работи и не притежава имущество, върху което да се насочи изпълнението;
2. е с неизвестен адрес в страната или в чужбина или, макар и с известен адрес, се намира в държава, където съдебното решение не може да се изпълни;
3. е военнослужещ на наборна военна служба;
4. изтърпява наказание лишаване от свобода.
Чл. 3. (1) Общината изплаща неизплатената издръжка по писмено искане на взискателя. Искането се подава чрез съдия-изпълнителя, в чийто район е изпълнителното дело, и в него взискателят декларира за кои месеци не е получил издръжка.
(2) Съдия-изпълнителят изпраща искането по ал. 1 на общината по постоянния адрес на длъжника в 10-дневен срок от постъпването му. Когато адресът на длъжника в страната или в чужбина е неизвестен, искането се изпраща по постоянния адрес на взискателя.
(3) Към искането се прилагат препис от протокола по чл. 2, ал. 2 и справка от съдия-изпълнителя, в която се посочват:
1. трите имена и адресите на длъжника и взискателя;
2. месечният размер на присъдената издръжка;
3. времето, за което не е изплатена издръжката;
4. изпълнителните действия, които са предприети по делото.
Чл. 4. (1) Издръжката се изплаща от общината, като сумата се превежда всеки месец направо на взискателя.
(2) Издръжката се изплаща в пълния размер, определен със съдебното решение.
Чл. 5. (1) Платената от държавата издръжка е за сметка на неизправния длъжник. Той е задължен да я възстанови заедно със законната лихва. Събирането на сумата се извършва от съдия-изпълнителя въз основа на издадения срещу длъжника изпълнителен лист, като събраните суми се внасят по бюджета на съответната община, която ги е изплатила.
(2) Длъжникът не възстановява изплатената за негова сметка от държавата издръжка за периода, в който е бил военнослужещ на наборна военна служба.
(3) Невъзможността изплатените средства да се възстановят на държавата не е основание да се отказва изплащането на присъдената издръжка.
Чл. 6. Когато задълженото лице започне да изплаща редовно издръжката или тя редовно се събира по принудителен ред, съдия-изпълнителят съобщава на общината да прекрати превеждането на сумите.
Чл. 7. (1) Сумите за изплащане на издръжка по реда на наредбата се осигуряват ежегодно в общодържавните разходи на централния бюджет.
(2) Средствата по ал. 1 се предоставят на общините въз основа на действително извършените разходи по реда, определян от Министерския съвет, за изпълнението на държавния бюджет за съответната година.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 92 от Семейния кодекс.
§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на правосъдието и на министъра на финансите.
§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2003 г.
- mi-lena
Но Катя Маринова няма тепърва да си търси издръжката - на нея й е присъдена такава с бракоразводното решение! Тя ще претендира неиздължени плащания.
- st_el
Издръжката се изплаща от общината по постоянен адрес на длъжника (чл.3, ал.2 от Наредбата), така че в случая, когато длъжника е македонски гражданин, няма как да се приложи тази наредба
- ала бала
Ами продължете понататък с четенето на чл.3, ал. 2 - чл. 3 (2) Съдия-изпълнителят изпраща искането по ал. 1 на общината по постоянния адрес на длъжника в 10-дневен срок от постъпването му. Когато адресът на длъжника в страната или в чужбина е неизвестен, искането се изпраща по постоянния адрес на взискателя.
- st_el
Благодаря на всички! Разбрах че имам право да търся неизплатената издръжка, която макар и бавно повсяка вероятност ще получа. Като знам че имам това право ще се обърна към адвоката, който ме разведе. Още веднъж благодаря на вички.
- Катя Маринова
Уважаема Катя, работя в Община и при нас тези случаи са практика. Основните молители при нас са от ромски произход, но без значение от това просто някой колега юрист им подшушнал за правото и сега масово се получават суми от около 1000лв. /вкл. минал период/ Не губете кураж - просто започнете отнякъде. Като начало се обърнете към съдия-изпълнител.Успех!
- mi-lena
Re: издръжка от родители към навършили пълнолетие деца
Колега,
След внимателен прочит на чл.82 (2) (Нова - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение.
(3) (Нова - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Издръжката по предходната алинея се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителите, следва извода, че ПРАВОТО ВИ НА ИЗДРЪЖКА , ВЕЧЕ НЕ Е ИСКОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ ВИ, а само правна възможност.За да се реализира, е необходимо наличието на три кумулативни предпоставки:
1.Да не можете да се издържате от имуществото си
2.Да сте на възраст до 25 год
3.Даването на издръжка да не затруднява родителите Ви
В този ред на мисли, така отправената Ви ИСКОВА ПРЕТЕНЦИЯ срещу родителите Ви , за заплащане на издръжка е НЕОСНОВАТЕЛНА. Още повече, че
Вие следвате скъпоплатена специалност и сте във трудоспосбна възраст - т.е. Вие можете да си набавяте благото - парични средстава за да задоволявате своите нужи и потребности. На още по-силно основание искът Ви би бил отхвърлен, ако родителите Ви или единият от тях е нетрудоспособен - в този случай те ИМАТ ПРАВО ДА ПРЕДЯВЯТ СРЕЩУ ВАС ИСКА ЗА ИЗДРЪЖКА, ТЪЙ КАТО ВИЕ сте задължен да им я предоставите съгл.чл.69 ал. 2 СК.
Трето, след като следвате "ПРАВО", къде намирате основание и морал да предявите искова претенция срещу РОДИТЕЛИТЕ СИ ?! В същото време давате определения за "адвокати материалисти"..........
MONTESKIO
След внимателен прочит на чл.82 (2) (Нова - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение.
(3) (Нова - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Издръжката по предходната алинея се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителите, следва извода, че ПРАВОТО ВИ НА ИЗДРЪЖКА , ВЕЧЕ НЕ Е ИСКОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ ВИ, а само правна възможност.За да се реализира, е необходимо наличието на три кумулативни предпоставки:
1.Да не можете да се издържате от имуществото си
2.Да сте на възраст до 25 год
3.Даването на издръжка да не затруднява родителите Ви
В този ред на мисли, така отправената Ви ИСКОВА ПРЕТЕНЦИЯ срещу родителите Ви , за заплащане на издръжка е НЕОСНОВАТЕЛНА. Още повече, че
Вие следвате скъпоплатена специалност и сте във трудоспосбна възраст - т.е. Вие можете да си набавяте благото - парични средстава за да задоволявате своите нужи и потребности. На още по-силно основание искът Ви би бил отхвърлен, ако родителите Ви или единият от тях е нетрудоспособен - в този случай те ИМАТ ПРАВО ДА ПРЕДЯВЯТ СРЕЩУ ВАС ИСКА ЗА ИЗДРЪЖКА, ТЪЙ КАТО ВИЕ сте задължен да им я предоставите съгл.чл.69 ал. 2 СК.
Трето, след като следвате "ПРАВО", къде намирате основание и морал да предявите искова претенция срещу РОДИТЕЛИТЕ СИ ?! В същото време давате определения за "адвокати материалисти"..........
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Колега, явно все още сте много на Вие с правото, макар и в трети курс. Не пишете глупости, без да разбирате. Това, че неможете да намерите подзаконов нормативен акт - разбираемо /макар и не съвсем, предвид ползването на интернет/, но да неможете да "четете"........ Висшият адвокатски съвет не е взел решение, че делата за издръжка са безплатни. В чл. 5 на Наредбата за минималните адв.възнаграждения посочва случаите, в които адвокатът МОЖЕ да работи безплатно. И това все още се прави, когато има откъде да си вземе след това присъдените разноски. Безплатно за клиента е единствено завеждането на делото и разноските, които се поемат от държавата. Никой неможе да задължи адвоката да работи безплатно. Както се казва "благодаря къща не храни и данъци не плаща". Е, все още има мно-о-о-о-ого да учите!
С уважение: "безскрупулен" адвокат
С уважение: "безскрупулен" адвокат
- nqkoj
При мен случаят е такъв - Общината отказа да заплаща присъдената издръжка с мотива, че не е достатъчно длъжникът да е с неизвестен адрес, необходимо било и да няма имущество, срещу което да се насочи изпълнението. Въпросното "Имущество", което притежава длъжникът, се състои в 1/6 идеална част от стар апартамент, в който живеят родителите му, и деклариран в ТДД мотоциклет, който не е известно къде се намира. Неуспях да убедя Общината, че предпоставките по чл.2 ал.ІІ от НИДПИ са предвидени алтернативно, а не кумулативно. Наложи ми се да се обърна към прокуратурата, въпреки че не ми се искаше... Все пак те имат възможност чрез органите на МВР да открият длъжника ми, стига да не е излязъл извън страната. Вие как се справяте в подобни ситуации?
Има известен резон. Представете си, че длъжникът притежава имущество, но е с неизвестен адрес. В този случай пред Вас се открива пътят на чл.327 от ГПК и няма пречка взискателят да се удовлетвори .
- 123123
Уважаема Катя, защо не му спретнете една тъжбичка до прокуратурата по чл.183 от НК и полицията ще го намери или ще го обяви на общодържавно издирване и дори сега да е зад граница- докато влезе ще го "закопчеят". Имам един недобросъвестен татко , който вече по второ нак. дело е с условна присъда и го чакам да не плати още две вноски и влизаме в другата хипотеза на наредбата и ще плаща общината.
- адресат
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|