Имам следния въпрос:
Имам дете на 18г., което ще завърши средно образование догодина, до днес не съм търсила издръжка от бащата - през 1998г. съдът я определи в размер на 21 лева.
Мога ли сега да потърся плащане за минало време? За какъв период?
Мога ли да поискам увеличение?
Мога ли да заведа делото в моя град?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
-увеличение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: -увеличение
Защо не сте търсила издръжката? Сигурно имате изпълнителен лист,то тогава заведете изпълнително дело за принудително събиране на дължими суми.Може да заведете дело за увеличение,то може да стане пред районния съд във въшия град,но се съмнявам,че съдът ще постанови такава,тъй като чл. 82,ал.2 от СК казва,че родителят дължи издръжка на своите навършили пълнолетие деца АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ И АКО ТОВА НЕ БИ ГО ЗАТРУДНИЛО. Така,че......................направете си сметката. Детето може да учи и до 25-та си годишнина,но ако родителят е в невъзможност да плаща,искът ще се отхвърли.С една дума -това не е задължителна норма,както е с непълнолетните и малолетните деца. Надявам се,че съм била полезна!
- галина
При иск за увеличение на вече присъдена издръжка, увеличението се дължи от датата на подаванена исковата молба. Не може за минал период.
- 123123
Благодаря Ви за съветите! Досега съм се справяла някак си. Моя приятелка ми даде идея, че - ако бащата не плаща - а той досега не е плащал изобщо, - мога да получа издръжката от общината.
Въпросът ми е за какъв период назад може да ми плати общината или не може да ми плаща за минал период?
Изпълнителното дело за какъв период назад във времето може да бъде?
За да мога да преценя дали си струва усилията, има ли смисъл - защото размерът, може да се каже , е незначителен - 21.00 лева на месец - страхувам се, че разходите биха били многократно по-големи.
Въпросът ми е за какъв период назад може да ми плати общината или не може да ми плаща за минал период?
Изпълнителното дело за какъв период назад във времето може да бъде?
За да мога да преценя дали си струва усилията, има ли смисъл - защото размерът, може да се каже , е незначителен - 21.00 лева на месец - страхувам се, че разходите биха били многократно по-големи.
- издръжка
Силно се надявах, че ще мога да потърся от бащата /или от общината/ издръжка от момента на решението на съда - от 1998 г. насам.
Благодаря Ви!
Благодаря Ви!
- издръжка
Отговарям накратко. Снабдете се с изп. лист. Няма пречка да се образува изпълнително дело за дължима издръжка от 1998 год. За изплащане на дължимата издръжка от общината, следва да бъдат установени редица обстоятелства в самото изпълнително производство. Моят съвет е да потърсите компетентен колега, запознат с изпълнителните производства. Задължително си потърсете правата или по-точно тези на детето ви. Успех.
- 123123
струва ми се, че вземането за издръжка за периода 1998 - 1999 е покрито с давност и не може да се търси принудително изпълнение. За 2000 г. - зависи.
Върнете се от момента на завеждане на изп. дело 5 години назад - за този период ще можете да потърсите плащане. Ако някой от колегите е на друго мнение, нека да го сподели.
Върнете се от момента на завеждане на изп. дело 5 години назад - за този период ще можете да потърсите плащане. Ако някой от колегите е на друго мнение, нека да го сподели.
- hennrieta
Първо се снабдете с изпълнителен лист , после образувайте изпълнително дело
можете да търсите издръжката от 1998 г. до навършване на пълнолетие на детето ,защото давност не тече между деца и родители докато последните упражняват родителските права .
Ето ви образец на молба за издаване на изпълнителен лист
До председателя на Районен съд.............
Молба
от..................
по д.№............../............г. на районен съд............
Уважаеми г-н Съдия,
Моля да ми бъде издаден изпълнителен лист по гр.д.№............./----------г. на районен съд..........
Дата..........гр........... подпис
Все пак трябва да знаете ,че неплащането на издръжка за две или по-вече вноски е престъпление може да се подеде и тъжба до прокурора /но дали ще го правите това е ваше решение /
Искате увеличение добре трябва да знаете ,че делото за издръжка е освободено от държавни такси ,детето ви е пълнолетно то трябва да подаде иска , бащата обаче ще бъде осъден да плаща издръжка , ако тя не съставлява особени затруднения за него/при пълнолетни деца е така/ .
Така ,че какво му е материалното състояние ?
можете да търсите издръжката от 1998 г. до навършване на пълнолетие на детето ,защото давност не тече между деца и родители докато последните упражняват родителските права .
Ето ви образец на молба за издаване на изпълнителен лист
До председателя на Районен съд.............
Молба
от..................
по д.№............../............г. на районен съд............
Уважаеми г-н Съдия,
Моля да ми бъде издаден изпълнителен лист по гр.д.№............./----------г. на районен съд..........
Дата..........гр........... подпис
Все пак трябва да знаете ,че неплащането на издръжка за две или по-вече вноски е престъпление може да се подеде и тъжба до прокурора /но дали ще го правите това е ваше решение /
Искате увеличение добре трябва да знаете ,че делото за издръжка е освободено от държавни такси ,детето ви е пълнолетно то трябва да подаде иска , бащата обаче ще бъде осъден да плаща издръжка , ако тя не съставлява особени затруднения за него/при пълнолетни деца е така/ .
Така ,че какво му е материалното състояние ?
- донна2
тоест допълвам
детето ви сега е навършило 18г. , тоест докато не е било навършило пълнолетие давност не е текла , с навършването започва да тече ,тя е 5г. тоест ще изтече след чак пет години -2010г.
В съдебното решение ,с което е осъден присъдени ли са лихви за всяка забавена вмноска , ако е така ще искате и лихвите .
И казахте не сте търсили издръжка от 1998г , съдебното решение и то ли е от 1998г. или от по-рано тоест от преди 1998г. ,тия 21 лева издръжка деноминирани или неденоминирани са .
Щото ако се неденоминирани ...............смешна сума ..........оня ще ви брои няколко лева с лихвите и ще сте изиграна.
детето ви сега е навършило 18г. , тоест докато не е било навършило пълнолетие давност не е текла , с навършването започва да тече ,тя е 5г. тоест ще изтече след чак пет години -2010г.
В съдебното решение ,с което е осъден присъдени ли са лихви за всяка забавена вмноска , ако е така ще искате и лихвите .
И казахте не сте търсили издръжка от 1998г , съдебното решение и то ли е от 1998г. или от по-рано тоест от преди 1998г. ,тия 21 лева издръжка деноминирани или неденоминирани са .
Щото ако се неденоминирани ...............смешна сума ..........оня ще ви брои няколко лева с лихвите и ще сте изиграна.
- донна2
Обаче има и нещо друго - ако бившият ви съпруг има друг брак и други деца от него и ако е както на повечето места - е на "минимална работна заплата" по фиш, то тогава ще е доста сериозен проблема с получаването на сумите .Тогава шансът ви е в тъжбата до прокуратурата, както каза донна2. В този случай обаче няма да се обхване целия период от 1998г. до сега , а един по-късен период
- доненцето
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|