Осиновен съм като малолетен, при осиновяването ми са запазени бащиното име и фамилията ми според имената на биологичния ми баща. През целия ми живот това много ми пречеше, защото създаваше конфузни ситуации в новото ми семейство, постоянно хората питаха и трябваше да обяснявам защо са ми различни имената и наистина ли ми е баща осиновителят ми. Осиновителят ми почина, сега живея с осиновителката ми, която е в напреднала възраст.
След смъртта на баща ми – осиновителят ми, системно отново възникват неудобни за мене положения, когато представям някъде удостоверение за наследници, защото моите имена веднага се открояват, че са различни от тези на осиновителите ми. Пак ме питат наистина ли това са моите родители. Имам документ, с който да го докажа, но постоянно се чувствам неудобно и всеки път се връщат и спомените от преди преживените притеснения. Едва сега се замислям сериозно дали бих могъл да поискам промяна на бащино и фамилно име на основание, че “важни обстоятелства налагат това” (чл.19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация”). Безпокоя се, че тази история с неудобството и емоционалните проблеми ще продължи да обременява и моето дете, когато някой ден трябва да показва удостоверение за наследници, в които фигурираме и аз, и баба му, и дядо му (имаме кооперативни гори, възстановени на дядо му, т.е. моят баща), а детето ми е емоционално нестабилно (боледува) и аз искам да избегна това неудобство и тази травма за него. Освен това, винаги съм се чувствал като натрапен в роднинския кръг и разликата в имената ми е създавала комплекси и ми е пречела да общувам свободно и спокойно с роднините на осиновителите ми. Някак моите постижения оставаха за гордост на биологичните ми родители, чиито имена нося.
Не знам дали имам правна възможност сега, след повече от 35 години, докато поне майка ми – осиновителката ми, е жива, да поискам да ми се променят бащиното и фамилното име като тези на осиновителите ми. Към кой съд трябва да се обърна, на какви основания, каква е процедурата, има ли значение, че баща ми – осиновителят, вече е починал. Майка ми като вдовица носи неговата фамилия след смъртта му.
Пишете ми с някакви съвети, защото това положение много ме обременява и най-вече мисля и за детето си и неговото бъдеще, не искам тази трагедия да продължи и в неговия живот. Поне по документи искам нещата да изглеждат нормални.
Като по-млад съм си мислел дали може да се промени името ми, за да избегна неудобствата, но тогава не бях достатъчно решителен да потърся правна помощ и съответно решение.
Предварително благодаря.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на имена поради важни обстоятелства
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Промяна на имена поради важни обстоятелства
Налице са "важни обстоятелства" по смисъла на чл. 19 от ЗГР. Можеш да подадеш молба до районния съд по местоживеене, като в същата изложиш това, което си посочил във форума. В молбата направи искане за свидетели, които ще докажат твърденията ти - можеш да посочиш осиновителката си.
След постановяване на съдебното решение обаче възниква същия въпрос и за останалите членове на семейството ти - съпруга и деца ( тяхната фамилия за напред). Реда е същия, като в с последващи молби до съда отпраят искане за промяна във връзка с твоята такава.
Успех ти пожелавам!
Поздравления за това, че си оценил хората, които са те отгледали.
п.п. от твърдението ти личи, че осиновяването ти е непълно, т.е. - не губиш възката с рожденниет си родители и си техен наследник по закон (в случай че са починали).
След постановяване на съдебното решение обаче възниква същия въпрос и за останалите членове на семейството ти - съпруга и деца ( тяхната фамилия за напред). Реда е същия, като в с последващи молби до съда отпраят искане за промяна във връзка с твоята такава.
Успех ти пожелавам!
Поздравления за това, че си оценил хората, които са те отгледали.
п.п. от твърдението ти личи, че осиновяването ти е непълно, т.е. - не губиш възката с рожденниет си родители и си техен наследник по закон (в случай че са починали).
- roses
Подайте молба до районния съд по Вашето местожителство. От това, което прочетох мисля, че няма да се затрудните да обосновете искането си в пълнота. Правното основание на иска Ви е чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация.
- justine
- Потребител
Мили roses и justine, благодаря Ви за съветите и насърчението. Желая ви всичко най-хубаво!
- pritesnen
Скъпи, Притеснен, давай смело напред-можеш да разчиташ на помощ винаги щом имаш нужда.
- roses
промяната на име може да бъде осъществена само от съда и то в някой от следните случаи:
когато името е осмиващо, опозоряващо или обществено неудобно. Във вашия случай налице е третата хипотеза.
успех
когато името е осмиващо, опозоряващо или обществено неудобно. Във вашия случай налице е третата хипотеза.
успех
- детелинка28
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|