- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Документ, доказващ издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Документ, доказващ издръжка
Приятелката ми иска да получи постоянно пребиваване в БГ. Един от документите, които й искат, е такъв от банка, в която трябвало да има вложени поне по 1000 лв. на член от семейството. В правилника към ЗЧРБ, обаче, се казва, че е необходим "документ, доказващ, че се осигурява издръжка". Според мен, не е задължително документът да е от банка, вероятно има неписана практика, която администрацията спазва - те са категорични, че само такъв документ може да бъде приет, не и трудов договор. Или може би греша? Моля, дайте съвет.
- Tea-2
Re: Документ, доказващ издръжка
Повече инаформация?
От колко време е в БГ?
Има ли "български произход" по смисъла на Закона за българите зад граница?
Какъв е статутът й понастоящем?
От колко време е в БГ?
Има ли "български произход" по смисъла на Закона за българите зад граница?
Какъв е статутът й понастоящем?
- Ant
Тя е от Беларус, в БГ е от 1998г. заедно със съпруга си и детето. Тримата са без бълг. произход. Сега всички са с разрешено временно пребиваване, основанието е фирмата, която тя е направила /като бивш балетмайстор/ - нещо свързано с танци за деца, изкуство. Към 2001, мисля, е опитала да получи постоянно пребиваване, но точно тогава са променили закона и вместо 3г., са станали сегашните 5г. да е пребивавала непрекъснато в страната. В началото, когато не е имало изискване да осигурява още 10 лица от фирмата, всичко е било ОК. После, когато въвели задължителното осигуряване, започнала да плаща осигуровки за семейството си и за наетите от фирмата, докато не се разболяло детето й и разбрала, че въпреки редовните здравни вноски, лечението не е безплатно. Тогава спряла да плаща и сега дължи към 5 хил.лв. , има запорирани банкови сметки. Всяка година тя плаща за временното пребиваване за всеки член на семейството си и се тормози с куп документи. Междувременно, дъщеря й напълно се е интегрирала в България - говори български без акцент, тук са приятелите й, не желае да се връща в Русия, нито да ходи в друга страна.
- Теа-2
Аз се опитах да прочета закона и правилника. Доколкото разбрах, само за временно пребиваване се иска документ от НОИ - такъв не се иска за получаване на постоянно пребиваване. Другият документ е за осигурена издръжка. Само че къде пише, че трябва да е от банка?! Благодаря Ви, че се включихте, не знаете какво голямо добро можете да направите. Приятелката ми страда най - вече за дъщеря си и вижда единствения изход, като потърси друга по - добронамерена държава...
- Теа-2
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|