- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
кога може да се говори за "самотна майка"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
кога може да се говори за "самотна майка"
коя е самотна майка? с какви привилегии /ако може въобще да се говори за такива/ се ползва тя? до колкото знам, това да няма сключен брак не е достатъчно. дайте информация или посочете място, където е изяснен този въпрос. Донна сигурно пак ти ще отговаряш Благодаря!!!
- shanan
- Младши потребител
Re: кога може да се говори за "самотна майка"
Аз смятам ,че липсата на граждански брак е едниствено основание да се счита, че майката е самотна по смисъла на закона.
- shveda
- Потребител
Не е така. Разведената жена не е самотна майка. За да е самотна според мен трябва детето й да няма произход от баща. Когато е разведена, например получава издръжка за детето и не би могла да мине за самотна, пред социалните например. Когато детето е припознато също, ако е вдовица, получава пенсия някаква детето. Тя за това е самотна, защото се грижи сама за детето, без никакви допълнителни възможности за издръжка на детето като издръжки, пенсии и т.н..
- Огнян
a da ste 4uvali za samotna maika s pripoznato dete?
- darena
Преди година имах такъв случай - майката няма брак, детето е припознато. Това е достатъчно, за да се ползва от привилегията на закона. Семейството й се счита двучленно, взема се предвид само нейния доход при изчисление за получаване на "детски". Бащата, вписан в удостоверението за раждане, не се търси.
- Ваня Александрова
Влезте в сайта на Агенция за социално подпомагане и всичко ще разберете!
- Галина
Имат доста привилегии, което изобщо не е редно. Трябваше да родя копелета, за да мога да се ползвам от привилегиите на закона, а сега като съм омъжена за бащата, не получавам детски
- възмутена!!!!!!!
И ти наричаш децата си копелета?! И ти си майка?!
- Галина
това мнение ме възмути..
добре че не сте ми майка драга г-жо "възмутена!!!!"
добре че не сте ми майка драга г-жо "възмутена!!!!"
- dX
благодаря на всички за мненията.
за възмутена: имате ли представа колко деца в момента се раждат, като родителите им нямат сключен брак? и това е избор, който е право на всеки.
копелета е грозна дума госпожо, възмущавайте се от боклука по улиците по-добре.
за възмутена: имате ли представа колко деца в момента се раждат, като родителите им нямат сключен брак? и това е избор, който е право на всеки.
копелета е грозна дума госпожо, възмущавайте се от боклука по улиците по-добре.
- shanan
- Младши потребител
Колеги, в тази връзка искам да попитам нещо.
Работя в ДАЗД и ми се налага да отговарям на много жалби.
Скоро във връзка с отправено от мен питане към Община Елхово за за една жалбоподателка в тежко социално положение получих отговор, че "дете на самотен родител" и "дете с един родител са различни понятия".
Честно да ви кажа за мен това е абсурдно.
В моя случай става дума за жена, която е родила дете извън брак, но то е припознато и общината не смята, че тя е самотно майка.
Ако някой може да ми даде дефиниции ще съм много благодарна.
Работя в ДАЗД и ми се налага да отговарям на много жалби.
Скоро във връзка с отправено от мен питане към Община Елхово за за една жалбоподателка в тежко социално положение получих отговор, че "дете на самотен родител" и "дете с един родител са различни понятия".
Честно да ви кажа за мен това е абсурдно.
В моя случай става дума за жена, която е родила дете извън брак, но то е припознато и общината не смята, че тя е самотно майка.
Ако някой може да ми даде дефиниции ще съм много благодарна.
- morska
- Младши потребител
3. "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст. - §1 от ППЗСП
- иванова
Това го знам, Иванова.
А "дете с един родител"............................
А "дете с един родител"............................
- morska
- Младши потребител
Легално определение мисля че няма, но според мен дете с един родител , е дете което няма произход от баща.
- иванова
Да, а ако мама или тати са починали, с колко родители е?
- Койчо от Конаре
И има ли изобщо "самотна майка по смисъла на закона"? По смисъла на кой закон? Питам само, не споря. Мисля, че ако един закон употреби подобно понятие, трябва да му даде и определение.
- Койчо от Конаре
Койчо, браво!
Ама нема понятие и горките нещастни хорица страдат!
Според разни общинари една жена, която сама си гледа детето от неговото раждане, макар, че е припознато не е "самотна" и няма право на определени преференции.
Още едно абсурдно нещо в нашата държава.
Ама нема понятие и горките нещастни хорица страдат!
Според разни общинари една жена, която сама си гледа детето от неговото раждане, макар, че е припознато не е "самотна" и няма право на определени преференции.
Още едно абсурдно нещо в нашата държава.
- morska
- Младши потребител
Видите ли тая женица не била "самотна" по смисъла на закона, а просто нейното дете било "дете с един родител".
Незнам юристите на общината от къда правят тези тълкувания.
Но ще ги попитам.
Незнам юристите на общината от къда правят тези тълкувания.
Но ще ги попитам.
- morska
- Младши потребител
Нали ви писах по-горе, че в ДР на ППЗСП пише какво е самотна майка по смисъла на закона. Вдовица, разведена и без брак, която отгледжа дете или деца до 18 годишна възраст.
В Мотивите към приемането ЗСП от разискванията става ясно че за дете с един родител няма легално определение, защото този термин не будел никакво съмнение и недоразумение. Дете с един родител било дете, което в акта му за раждане е записан само един родител.
В Мотивите към приемането ЗСП от разискванията става ясно че за дете с един родител няма легално определение, защото този термин не будел никакво съмнение и недоразумение. Дете с един родител било дете, което в акта му за раждане е записан само един родител.
- иванова
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|