начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

кога може да се говори за "самотна майка"

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: кога може да се говори за "самотна майка"

Мнениеот darena » 18 Май 2005, 09:42

****Според разни общинари една жена, която сама си гледа детето от неговото раждане, макар, че е припознато не е "самотна" и няма право на определени преференции.
Още едно абсурдно нещо в нашата държава.****

Това от къде ви дойде на акъла?
Изобщо не е вярно.Именно тези майки имат възможност да ползват почти всички преференции.По неприятно е положението при разведените майки.
darena

Мнениеот иванова » 18 Май 2005, 09:42

имах предвид ЗСПД
иванова

Мнениеот иванова » 18 Май 2005, 09:51

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1. (1) (Предишен текст на § 1 - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) По смисъла на правилника:
1. (Отм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.).
2. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г.) "Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до придобиване на средно или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).
3. "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.
4. "Дете сирак" е ненавършило пълнолетие дете, на което единият или двамата родители са починали.
5. "Многодетни" са майките, родили (осиновили) и отгледали 3 и повече деца над едногодишна възраст.
6. "Безработни" са всички физически и психически годни за работа лица в трудоспособна възраст, които са регистрирани в дирекциите "Бюра по труда" и активно търсят работа.

Значи както виждате е написано какво е самотен родител, също че дете с починал родител или родители е сирак. Не виждам какво не е ясно. Само за дете с един родител нищо не пише
иванова

Мнениеот darena » 18 Май 2005, 10:16

Какво значи дете с един родител?
не е ли точно този родител
***3. "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.***
Независимо дали детето е полусирак,с баща-неизвестен или е осиновено.
darena

Мнениеот иванова » 18 Май 2005, 11:43

Както виждате в легалното определение за самотен родител не е включена хипотезата на дете с баща неизвестен. Това че е родено без сключен брак, не значи че е с неизвестен баща.
Логически като си разсъждавам има разлика между сам родител и детес един родител. Да , родителя е сам и сам отглежда детето поради една или друга причина, но детето има двама родители - починал баща, баща при развод и баща при припознаване да речем. Това че поради обективни и субективни причини не живее с майката, не значи че няма друг родител.
А дете с един родител, според мен не значи че детето се отглежда от един родител, а по принцип че въобще няма такъв. Тоест има само майка с баща неизвестен или пък е самотен баща осиновител . Ох, не знам може ида не е така
иванова

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 14:10

Виж "Правилник за приложение на закона за социално подпомагане" в допълнителните разпоредби е отразено: Параграф 1 т.3 " Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст..
Дано това свърши работа за каквото е нужно."Самотна майка" е термин от отменения вече Указ за насърчаване на раждаемостта, който по моему действа твърде дълго и просто това е останало в съзнанието на хората.Ако има някакъм проблем, можем да поговорим по обширно.Не съм юрист, но в момента се занимавам с подобни казуси и мога да бъда от полза.

[%sig%]
alvisun
Младши потребител

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 14:20

В удостоверенията за раждане вече се отбелязва за родител "непосочен", а не "неизвестен".В този смисъл си напълно права.Има случаи, в които дори майката е такава - когато става въпрос за подхвърлено дете.Имала съм случаи и с двама "непосочени" родители, или лице без ЕГН и съставен акт за раждане, но това е чисто административната страна на въпроса.Истинския живот е друго нещо.
alvisun
Младши потребител

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 16:21

Мога да помогна.Пишете ми на alvisun@lex.bg Явно проблемът е сериозен.Жената е права да се жалва.Разполагам с необходимото, за да Ви помогна.
alvisun
Младши потребител

Мнениеот възмутена!!! » 18 Май 2005, 16:33

О, я стига! "горките самотни майки"!!! Ами тези, които живеят на семейни начала с бащите на децата си? И те ли са "самотни"?
възмутена!!!

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 16:44

Независимо с колко родители е детето, то си е дете и помощтта в случая със ЗСПД или ППЗСП е доход за родителя, а не за детето.Неможе да се очаква, че законът ще постави в по-неравностойно положение детето, което има двама родители, от това с един.В крайна сметка, родителят е този, който полага грижи, а не детето и е достатъчно облекчение факта, че по ЗСПД не се търси доход на друг родител, ако има такъв.По ППЗСП нещата са поставени по същия начин и поради тази причина съществуват в чл.9 ал.3 т.5 и т.6 За съжаление обаче издръжките като присъдени по специализирани закони, все още са доход, независимо от факта дали се получават или не.Тук също няма никакво значение дали родителите някога са встъпвали в брак или не.Няма да коментирам факта как и дали един родител може да докаже дали получава или не издръжката определена му от съда, т.к. това е от компетенцията на други хора, а не от моята.
alvisun
Младши потребител

Мнениеот възмутена!!! » 18 Май 2005, 16:52

Общината съвсем правилно смята! Щом детето е припознато, бащата си има своите отговорности, все едно, че са в брак, независимо дали живеят заедно или не. Ако живеят както писах по-горе, те са си семейство и доходите влизат на едно място. Това, че майката не е в брак не й дава право да проси от държавата.
възмутена!!!

Мнениеот възмутена!!! » 18 Май 2005, 16:57

Много са си добри тълкуванията
възмутена!!!

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 17:09

Нямам спомен да съм коментирала отговорността на който и да било родител.Това е доста специфична материя и поради тази причина предложих на колегата да коментираме конкретния казус на друго място.В случая колегата не е оторизиран да търси отговорност от когото и да било от родителите, а да отговори на конкретна молба.В крайна сметка от 10 ревящи гърла по улиците 1 е наистина с проблем, ако работата ни е да го нахраним, дали ще я свършим ако не го сторим?
alvisun
Младши потребител

Мнениеот shanan » 19 Май 2005, 00:38

благодаря на всички!!!
въпроса ми не стъпва на реална необходимост от разрешаване на определен казус с живи хора---прочетох някъде нещо по въпроса и се замислих, но понеже не ми стигат познанията, реших да питам вас.
аз съм държавен служител, за мен както и за вас законите трябва да се изпълняват, коментара дали са справедливи си го правим в къщи.
мен откровенно ме е яд на ромската общност, където не се пишат бащите в актовете за раждане, защото по този начин се ползват с по-големи привилегии, това се прави умишлено разбира се. и т.н. и т. н.
плащайте си осигуровките, че много чакат на тях.
shanan
Младши потребител

Мнениеот alvisun » 19 Май 2005, 09:19

Виж ППЗСП ДР параграф 1 ал.30 т.2 Вече не им е толкова лесно.
alvisun
Младши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси