начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Развод в САЩ-2

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод в САЩ-2

Мнениеот Ответник » 15 Май 2005, 23:08

Здравейте отново.

Моето дело е в ход. Петицията ми за отмяна на restraining order бе неуспешна. Едно, че живея в друг щат и второ, моят адвокат ми каза:"Не бих желал да те видя под един покрив с нея и след това да те вадя от предварителния арест (jail). Каквато е шантава, може да си разкъса дрехите и да изтърчи в полицията с оплакване, че си искал да я изнасилиш." Колкото и да ми е тежко, без вина виновен, да подсмърчам пред собствения си дом, не мога да не уважа опасенията му.

Предстои да подам петиция, с желанието да се приложат българските закони за семейно право. Това е правено от този съд за двойка мексиканци разведени по мексиканските закони. Има прецедент. Както тук, на форума ми бе подсказано, задължението да подсигури текста на закона – официално преведен и нотариално заверен, се пада на съпругата ми като ищец. Но и аз искам да имам текста, за да го предоставя на моя адвокат за преглед. Има ли място на интернет, от където да изтегля закона на английски? Благодаря предварително.

Ответник
Ответник

Re: Развод в САЩ-2

Мнениеот danni » 16 Май 2005, 08:34

http://www.mjeli.government.bg/structure.aspx?page=17

Това е сайтът на Министерство на правосъдието, Дирекция Международни осиновявания. В дъното на страницата има Семейният кодекс на български и на английски.
Успех!
danni
Младши потребител

Мнениеот Ответник » 17 Май 2005, 06:15

Благодаря Ви, както за линка, така и за пожеланието.
Ответник

Мнениеот Ответник » 17 Май 2005, 06:31

Без това да влияе на благодарността ми, там където ме препратихте е публикувана само частта, третираща международните осиновявания. На мене ми е нужем текста за разводите.

Търся сам но от професионалистите на този сайт се надявам и на упътване...
Ответник

Мнениеот danni » 20 Май 2005, 09:32

Да, точно така! В долната част на интернет страницата, в графата Нормативни актове е поместен Семейният кодекс на български, английски (Family Code) и френски език. Като кликнете с мишката върху единия от вариантите, ще го отворите. Глава единадесета гласи ПРИЛОЖИМ ЗАКОН ПРИ СЕМЕЙНОПРАВНИ ОТНОШЕНИЯ С МЕЖДУНАРОДЕН ЕЛЕМЕНТ. Съветвам Ви търпеливо да изчетете Семейния кодекс, не е много дълъг и да се запознаете със всичките си "семейни" права като гражданин на Р България. Колкото по-информиран сте, толкова по-трудно е да се поддавате на заплахи. Казвам Ви го от собствен опит. Щом живеете в САЩ, знаете, че всякаква информация може да се намери в интернет. Това не винаги е валидно за България, но семейният кодекс, точно, понеже касае международните осиновявания, е на разположение. Български адвокат може да Ви даде съвет, но по-важно е американският Ви адвокат да е на ниво и да познава местните закони. Пък и гледам професионалистите от този сайт нещо не предлагат съвет.
Пожелавам Ви успех и ще проверявам темата по-често, за да видя докъде сте стигнали.
danni
Младши потребител

Мнениеот Ответник » 17 Юни 2005, 05:21

На едно от предварителните прослушвания на нашия развод съругата ми офицоално е заявила на съда, че не се интересува от подялба на имоти в България и се отказва от диспут по тях. Това е документирано в протокола и съмъри-то на магистрата. Сле д окончателния развод има ли някаква възможност тя да промени решението си на българска почва и да предяви претенции по процеса на екзекватурата?
Имотите са мои наследствени и дарения. Зная, че няма да получи нищо по закон, но би могла да утежни процедурата, само за да ме тормози.

Възможно ли е такова развитие или екзекватурата е просто узаконяване на решението на чуждия съд в България.
Ответник

Мнениеот enigma » 17 Юни 2005, 11:31

Не, предмет на екзекватурата е само признаването на чуждестранното решение.
enigma

Назад към Семейни казуси