начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Хайде който е учил осигурително право...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Хайде който е учил осигурително право...

Мнениеот Незнайко » 19 Май 2005, 10:31

Здрасти на всички!
Имам конкретен въпрос в сферата на осигурителното право.
Казусът е следния:
Имате дружество по чл.357 от ЗЗД, което /припомням не е юридическо лице/ по силата на никакъв нормативен акт не е длъжно да бъде регистрирано в НОИ докато не сключи договор, по който да дължи осигуряване на работник или служител. За улеснение Ви казвам, че по данъчните закони то трябва да има данъчна регистрация/защото е приравнено на ЮЛ/, но това в случая според мен няма значение.
Има двама съдружници, да приемем, че единия съм аз.
Не искам да се регистрирам като упражняващ свободна професия и не попадам в кръга на лицата, които са задължени да се регистрират в НОИ и да плащат социално осигуряване.
Въпрос: Вие сте юрист в НОИ и трябва да намерите законово основание да ме накарате да се регистрирам и да се осигурявам във фондовете на държавното обществено осигуряване.
Имате време да се изкажете до 27.05.
Успех! ;))
Незнайко

Re: Хайде който е учил осигурително право...

Мнениеот bellami_ » 19 Май 2005, 23:15

Сладко :)))) Браво, колега:)))
bellami_
Младши потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 20 Май 2005, 12:55

Ами например - договорът за дружество се сключва за постигане на някаква стопанска цел. За тази цел съдружниците извършват работа. А който работи - по трудов договор, по д. за изработка или въобще работи, трябва да се осигурява.
Така бива ли?
Но всъщност съм чувал, че становището на НОИ е друго: участието в гражд. дружество не води автоматично до задължение за осигуряване. Така че кой се опитва да Ви накара? Или вие сте от НОИ? ;-)
Койчо от Конаре

Мнениеот лунатик » 20 Май 2005, 14:09

2 стари писъмца:
писмо на НОИ изх № 94С - 496 - 1 от 20.08.2003 г. :
Съгласно действащото законодателство не е предвидена законова възможност за задължително осигуряване на съдружниците в гражданско дружество / ДЗЗД/ учредено по реда на Закона за задълженията и договорите . Тези лица не са самоосигуряващи се лица по смисъла на закона. Няма нормативно основание те да бъдат осигурявани като учредители на дружество с такъв статут. Осигуряването в такива случаи е нормативно регулирано, когато лицата сключат с дружеството трудов или граждански договор за извършване на определена работа срещу възнаграждение.
Подпис: Главен директор.

НОИ, Главна дирекция " Правна" изх.66-03-5/02.03.2005
... Ви уведомяваме следното: Ако непресонифиц. д-во, регистрирано по реда на чл.357 от ЗЗД не е наело на работа лица - по ТД или без труд. правоот/е, то не е осигурител по смисъла на КСО. В такъв случай друж-то по ЗЗД не подлежи на отделна регистрация като осигурител в РУСО, нито може да осигурява съдружниците....В случай, че друж-то по ЗЗД сключи договор с лица които работят за него по труд или гражд д-р то следва да се регистрира и да осъществява задълженията на осигурител САМО по отношение на тези лица по смисъла на чл.5, ал.1 от КСО...
лунатик

Мнениеот Отговор » 20 Май 2005, 16:14

Първо Вие колега, да не сте от НОИ и трябва да отговорите на запитване...?
Второ темата не е правилна. В крайна сметка всеки който е завършил право е учил осигурително право...
Отговор

Мнениеот лунатик » 20 Май 2005, 17:14

Не разбирам намека. Сигурен ли си, че дори и тия от НОИ знаят за какво става дума. Надникни в някой счетоводен форум и ще видиш как счетоводителите са изпищяли от това НОИ. Объркана и противоречива уредба и практика.
А пък това което е учено .... при този динамичен развой, бързо остарява, ако човек не следи (почти ежедневно) какво се върши в сферата на осигуряването.
лунатик

Мнениеот лунатик » 20 Май 2005, 20:09

Точно въпроса не го бях дочел:

Въпрос: Вие сте юрист в НОИ и трябва да намерите законово основание да ме накарате да се регистрирам и да се осигурявам във фондовете на държавното обществено осигуряване.
---------
Та ако съм юрист в НОИ, има начин да те накарам да се регистрираш и да се осигуряваш (при условие, че си посочен като управител в онова картонче за БУЛСТАТ). Ако пък после назначиш и работници и се наложи да теглиш обезщетение за болнични или майчинство, знаеш ли кога ще ги получиш тези обезщетения от НОИ? Никога, освен ако ти като управител не докажеш, че си осигурен (било в ДЗЗД, била на друго основание).
лунатик

Назад към Семейни казуси