Здравейте !
Искам да ви помоля за съвет като в същото време изкажа и дълбоката си мъка .
Преди време имах връзка с омъжена жена. От тази връзка имам две деца, в актовете им за раждане като баща е записан съпругът на майка им по онова време. Сега тя е разведена и аз искам да създам отношение с децата си и да им давам грижи като родител, каквото е и задължението ми.
Въпросите ми са :
Как мога да оспоря, че вписаният за техен баща не е такъв и имам ли право да заведа такова дело ?
Какво е конкретното правно основание, на което мога да го направя ?
Как да докажа, че аз съм биологичният им баща ?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПОМОЩТА !
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КАК ДА ДОКАЖА, ЧЕ АЗ СЪМ БАЩАТА ? ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: КАК ДА ДОКАЖА, ЧЕ АЗ СЪМ БАЩАТА ? ?
Здравейте,
Именно невъзможността за Ваша защита при създалата се ситуация е големият пропуск на Семейният Кодекс.Точно тази хипотеза съм коментирал с много колеги, но уви.От друга страна , поради факта, че е налице развод , мисля, че има възможност. За какво иде реч....
В условията на съществуващ брак, родените деца се считат за деца на съпрузите - законовоустановена презумпция. В този смисъл, докато е съществувал брака Вие сте нямали законното право д аоспорите бащинството на съпруга т.к. в чл.33 Ск са изрично изброени хипотезите при които може да се оспори бащинството - от бащата - съпруг или от майката!!!
/ ще продължа малко по-късно/
MONTESKIO
Именно невъзможността за Ваша защита при създалата се ситуация е големият пропуск на Семейният Кодекс.Точно тази хипотеза съм коментирал с много колеги, но уви.От друга страна , поради факта, че е налице развод , мисля, че има възможност. За какво иде реч....
В условията на съществуващ брак, родените деца се считат за деца на съпрузите - законовоустановена презумпция. В този смисъл, докато е съществувал брака Вие сте нямали законното право д аоспорите бащинството на съпруга т.к. в чл.33 Ск са изрично изброени хипотезите при които може да се оспори бащинството - от бащата - съпруг или от майката!!!
/ ще продължа малко по-късно/
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
СК допуска оспорване на произход от майката и от бащата. Това е достатъчно. В противен случай ще настъпи правна какафония, всеки ще може да предяви иск за бащинство, независимо дали е баща на родено от брака дете или не... а това може и ще се използва за злоупотреби! Законодателя е предвидил механизъм, който е обвързан с 1 год. срок от раждането или от узнаването за раждането. Това е така, за да се защитят максимално интересите на децата.
Единствения вариант във вашия случай е бившия съпруг да ви сътрудничи, да предяви иск за оспорване на бащинство, като твърди че със съпругата си са били във фактическа раздяла и е научил преди няколко месеца за раждането на двете деца.
Единствения вариант във вашия случай е бившия съпруг да ви сътрудничи, да предяви иск за оспорване на бащинство, като твърди че със съпругата си са били във фактическа раздяла и е научил преди няколко месеца за раждането на двете деца.
- Gery_
Съгласна съм,че имате възможност за оспорване на бащинство.Трябва да заведете иск за това,като убедите съда/в молбата/,че срокът на узнаването не е изтекъл.Правното основание е СК.Бащинството се доказва с необходимите писмени доказателства,т.е.експертизи/ изготвени от вещи лица/.По специално-ДНК експертиза.А що се касае точно за "пътят който следва да извървите",то обърнете се към адвокат.Не ще можете сам да се справите! Дано не се разочаровате от ДНК-то/ако в случай,че децата са нечии други/.Парите никой няма да ви върне.Честно казано, аз лично се чудя-да съжалявам супругът,че е бил толкова наивен или да се смея на глас.Та то ака не бяха се развели,вие можехте да станете татко и за ТРЕТИ ПЪТ!
- Галина
Не съм съгласна с Галина, от гледна точка на семейното право вие сте “никой”, т.е. нямате право да заведете иск за оспорване на бащинство и установяване на произход. Тази възможност има само бащата, който трябва да твърди, че е узнал за раждането на децата преди няколко месеца. Оспорването на произход, по практиката на СГС става само със свидетелски показания и АГЕ, последния път съда ми отказаха кръвно-груповя анализ като излишен. Ако кръвно-груповата експертиза се прави с достатъчно маркери е напълно възможно да е достатъчна в производството и да не се стигне до ДНК анализ.
- Gery_
Ако сега - след развода, отношенията Ви с тази жена - майка на Вашите деца - както Ви е твърдите са добри и двамата желаете да продължие връзката си, то тя има право да оспори законовоустановеното бащинство на съпруга си, АКО не е изминала 1 год .от раждането.В противен случай, оспорване не може да се извърши, т.к. право на това имат само съпругът и съпругата.Т.е. това е срокът в който следва да се предяви този иск, за да може евентуално след това да се предяви иск по чл.41 Ск - за да се установи кой е бащата, или за да се извърши припознаване.Пропусне ли се този 1 год.срок , който в случая се явява преклузивен,т.е. след изтичането му не може да се предявяват искове,то за Вас не остава никаква правна възможност.Дори и да се ожените за тази жена , не можете да осиновите децата т.к. има законовоустановено бащинство.
Този " пропуск" в СК, според мен е установен с оглед защитата на семейните отношения - за да не се предявявят неоснователни претенции, както между другото е мнението на колежката Gery_. Съгласен съм с нейният отговор, който е другото възможно разрешение, но според мен трудно осъществимо.По отношенеи на отговора н аколежката Галина - заблудила се е - както цитирах по -горе - СК НЕ ПРЕДСОТАВЯ ПРАВО НА друг мъж, освен на съпругът да оспорва бащинство!
Дано имате УСПЕХ!
MONTESKIO
Този " пропуск" в СК, според мен е установен с оглед защитата на семейните отношения - за да не се предявявят неоснователни претенции, както между другото е мнението на колежката Gery_. Съгласен съм с нейният отговор, който е другото възможно разрешение, но според мен трудно осъществимо.По отношенеи на отговора н аколежката Галина - заблудила се е - както цитирах по -горе - СК НЕ ПРЕДСОТАВЯ ПРАВО НА друг мъж, освен на съпругът да оспорва бащинство!
Дано имате УСПЕХ!
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Аз също се присъидинявам към отговорите на MONTESKIO и Geri. Но обърнете се към колега, който да прецени дали може все още да се предяви иск от името на бившия съпруг.
- shveda
- Потребител
Да ги осинови, ако се ожени за майката, може - при съгласие на документалния баща и на майката, но не е това въпросът.
- Койчо от Конаре
Може да не е това въпросът , но само това е начина да им стане баща. Като се ожени за майката и осинови децата, със съгласието естествено на бившия съпруг. Но ако той се запецне..... нищо не може да се направи
Как бащата /документалния/ ще доказва че знае за децата от няколко месеца, като най-вероятно са разведени от години и в продължение на тези години е плащал издръжка. Моля ви се, слушайте се какво говорите.
Как бащата /документалния/ ще доказва че знае за децата от няколко месеца, като най-вероятно са разведени от години и в продължение на тези години е плащал издръжка. Моля ви се, слушайте се какво говорите.
- иванова
Не считам също че е редно, да се правят промени в тази насока и да се дава възможност на трети за семейството лица да имат право да оспорват или доказват произхода на децата. Според мен много добре си са обмислени нещата в закона. Ако съпругът не подозира, че детето не е от него, то съпругата най-вероятно знае и има възможност цяла година да се мисли какво да прави. И ако е решила, че не желае да живее с мъжа си ами с любовника си - да действа. Пък ако питате мен, би трябвало първо да си уреди семейния статус /да се разведе/ и после да ражда деца от друг мъж, за да не се получават подобни абсурди.
- иванова
Kak moje - pitam se az?Kade Vi be6e glavata,gospodine.Predlagam da se izvinite na vsi4ki tuk,4e ni zanimavate s Va6iq absurd i da zaklu4ite temata si da me moje nikoi pove4e da q 4ete.Sramno i sme6no e Va6eto polojenie.Ama mnogo sme6no:).Ne iskam da Vi sadq,no molq Vi - deistvali ste nerazomno/i to 2 pati :)))/,sega mislete razumno/kato 4ovek/ i ne se izlagaite pove4e!
P.S. Mislete kato pravite deca
P.S. Mislete kato pravite deca
- TN
Е, да при законовоустановено бещаинство,само ако бащата даде съгласие - това е единственият вариант!
monteskio
monteskio
- monteskio
- Активен потребител
Абсолютно съгласен съм с Иванова и TN. Не разбивайте живота на децата. Дори ми намирисва на това, че искате да създавата допълнително проблеми на жената. Като толкова много искахте да изпълнявате родителските си задължения къде бяхте толкова време. Ако й бяхте дали сигурност в съвместното ви бъдеще, още след първото дете, щеше да се разведе и да оспори произхода на детето от съпруга си.
- Жоро
Не пипайте нищо по тези кръщелни свидетелства. Тя да си се разведе, после да се оженят. Отгледайте си децата до пълнолетие слюбов. Нито дума да не сте им обелили, пълно мълчание пред тях по въпроса. И като станат и двете ви деца пълнолетни, посипете си главата с пепел и през сълзи им го кажете. Те ако решат да си подадат молба в съда и да си сменят бащиното име.
Много си е хубав СК. То затова е даден този срок. Ами поставете се на мястото на това дете. Един ден ще се научите да четете и ще започнете да питате и как ще го обясните ... цялата тази история. Ами нали те от вас ще се учат на морални норми. Ще вземат и те като вас да я свършат... омъжена за тоя пък живее с оня, а детето от трети... и кой ги научи така? Предлагам ви пълно табу по въпроса до пълнолетие, а после каквото сте си надробили.
Много си е хубав СК. То затова е даден този срок. Ами поставете се на мястото на това дете. Един ден ще се научите да четете и ще започнете да питате и как ще го обясните ... цялата тази история. Ами нали те от вас ще се учат на морални норми. Ще вземат и те като вас да я свършат... омъжена за тоя пък живее с оня, а детето от трети... и кой ги научи така? Предлагам ви пълно табу по въпроса до пълнолетие, а после каквото сте си надробили.
- **
защо не направите директно ДНК анализ - мисля, че можете да го направите в Националния център по заразни и паразитни болести- но имайте предвид, че е много скъпо- и чак след това с конкретни доказателства да се обърнете към адвокат....
- дани
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|