- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отпуск за гледане на внуче
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
отпуск за гледане на внуче
Моля Ви за помощ. Синът ми има дете на 1 год и 2 месеца. Майката си прекъсна майчинството и започна работа от Нова годита, но по много причини се налага детето да си остане в къщи. И синът ми и снаха ми нямат възможност да излязат в отпуска. Мога ли аз като свекърва да ползвам нейното право ,не зная в случая майчинство ли ще е .Работя, на трудов договор съм. И в случай ,че имам право -какви документи и къде се подават за да ми текат осигуровките? Много е спешно. благодаря Ви предварително.
- Руми
Re: отпуск за гледане на внуче
Чл.164, ал.1-ал.5 от КТ. Ви дава правото ако сте работеща по трудов договор да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2г. като следва да изпълните следната процедура. При Вашият работодател подавате молба за ползване на този отпуск, както и за получаване на парично обезщетение за гледане на дете до 2г. както и молба-декларация, че никой друг не ползва тази отпуска и детето не е настанено в детско заведение. Декларация се подписва и от майката на детето, във връзка с подтвържавена на горните обстоятелства. Издаве се и служебна бележка от работодателя на майката, че не е ползван този отпуск от майката на детето или ако е ползван колко остава от него за ползване. Има образци на тези молби и декларации. Могат да се вземат от работодателят. Успех
- мими
Re: отпуск за гледане на внуче
Право на платен отпуск за отглеждане на малко дете до две години имат както родителите на майката, така и родителите на бащата на детето. Така че, вие може да ползвате такъв отпуск щом работите на трудов договор. А за това, какви документи се попълват - ще проверите в Кодекса на труда.
- мария
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|