Привет на всички.
Темата е малко странна, но досега подобно нещо не ми се бе случвало.
Интересува ме мога ли и как да подам малба или да съдя човек, заплашил ме с хладнокръвно оръжие?
Ситуацията е следната.
От полвин година живея с приятелката си в апартамента но родителите си заедно с брат си. Двамата имаме отделна стая. Брат ми винаги е бил "странен" и извънредно нервен, но никога не се е косултирал сас специалист относно тези си особенности. Пиковият момент бе когато докато с приятелката ми мълчахме след вечеря в кухнята. Тогава от неговата стая се чу вик да сме по-тихи защото учел. След това нахълта гресивно в кухнята, взе сатъра от ножника, заби го в масата (срязана покривка и подложка). Няколко пъти повтори, че ако чуел още някакав шум от нас щял да ни убие.
Има свидетел. Баща ми, притеснен от виковете влезе и видя цялата ситуация.
И аз и приятелката ми сме силно притеснени от случаят. Вече и двамата не знаем на какво е способен този човек. Тя мисли дори да се върне обратно в апартамента на родителите си, тъй като нямаме възможност да се изнесем отделно.
Ще съм благодарен на всякакви съвети и информация как се процедира в подобни случаи от правна гледна точка. Отново отбелязвам, че това не е просто семейна или междубратска кавга а реална смъртна заплаха от човек, с който не поддаржам никакви отношения.
Мерси.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплаха с нож?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заплаха с нож?
ТОВА Е ТЕКСТ ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС:
Чл. 144. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) За закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, или спрямо лице, ползуващо се с международна защита, наказанието е лишаване от свобода до една година или глоба до двеста лева.
(3) (*) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деецът се е заканил с убийство или деянието е извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода до три години или пробация.
НАПИШЕТЕ ТЪЖБА ДО ПРОКУРАТУРАТА - МОЖЕ И ДА ВИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ
Наскоро влезе в сила и Закон за защита от домашно насилие, съгласно който:
Чл. 4. (1) В случай на домашно насилие пострадалото лице има право да се обърне към съда за защита.
(2) В случаите, когато са налице данни за пряка и непосредствена опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то може да подаде молба до полицейските органи за налагане на спешни мерки съгласно чл. 76 от Закона за Министерството на вътрешните работи. Органите на Министерството на вътрешните работи изпращат в съда молбата заедно с обяснението на извършителя, ако такова е дадено, и съставения протокол за наложените мерки, като посочват обстоятелствата за незабавна съдебна защита.
(3) По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие.
Чл. 5. (1) Защитата срещу домашното насилие се осъществява чрез:
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;
3. забрана на извършителя да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.
(2) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от един месец до една година.
(3) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.
Чл. 144. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) За закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, или спрямо лице, ползуващо се с международна защита, наказанието е лишаване от свобода до една година или глоба до двеста лева.
(3) (*) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деецът се е заканил с убийство или деянието е извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода до три години или пробация.
НАПИШЕТЕ ТЪЖБА ДО ПРОКУРАТУРАТА - МОЖЕ И ДА ВИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ
Наскоро влезе в сила и Закон за защита от домашно насилие, съгласно който:
Чл. 4. (1) В случай на домашно насилие пострадалото лице има право да се обърне към съда за защита.
(2) В случаите, когато са налице данни за пряка и непосредствена опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то може да подаде молба до полицейските органи за налагане на спешни мерки съгласно чл. 76 от Закона за Министерството на вътрешните работи. Органите на Министерството на вътрешните работи изпращат в съда молбата заедно с обяснението на извършителя, ако такова е дадено, и съставения протокол за наложените мерки, като посочват обстоятелствата за незабавна съдебна защита.
(3) По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие.
Чл. 5. (1) Защитата срещу домашното насилие се осъществява чрез:
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;
3. забрана на извършителя да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.
(2) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от един месец до една година.
(3) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.
- gaby
Съгласна съм с мнението на колежката исакм да направя само едно допълнение.Тъй като престъплението е от частен характер,то тъжбата трябва да я подадете в 6 месечен срок (от деня,когато пострадалия е узнал за извършване на престъплението)
- Жана Дарк
Всичко по-горе написано е вярно,но..........какво би Ви помогнало? Забравете за жалба до прокуратурата.От сега мога да ви кажа,че отговорът им ще е,че се касае за битов скандал и те не биха могли да се намесят.Второ-ще водите дело от частен характер и какво от това? Как ще докажете? Родителите Ви едва ли ще застанат срещу детето си........Действително има закон срещу домашното насилие и какво от това? Ами я прочетете какви са мерките за защита! Смях и ужас! Вярно е ,че има вече случаи на осъдени по този закон и ми е интересно кой следи изпълнението на ограничителните мерки?! Според мен,ако действително брат ви има някакви отклонения/ а в случая ги има/,Вашите родители следва да се обърнат към лекар,дори и да се наложи принудително лечение.Щом е толкова лабилен,той рано или късно ще ви посегне/или на други непознати хора,дори може и на родителите си и т.н./Чудя се какво правите още с вашата приятелка в този дом? Със сигурност,тя няма да търпи още дълго!Съжалявам,ако отговорът ми не ви е харесал,но за съжаление законите ни често остават на хартия или са неприложими.Следва да се действа според случая
- Галина
Напълно съм съгласен с Галина.Наи-доброто решение,което може да вземете е да се изнесете час по-скоро,защото може да се случи нещо много по-сериозно.
Може би никак не ви се иска и сте в правото си да живеете там,но ако не можете да накарате брат си да се изнесе направете го вие.
Успех!
Може би никак не ви се иска и сте в правото си да живеете там,но ако не можете да накарате брат си да се изнесе направете го вие.
Успех!
- Spiritman
Хмм до някаде съм съгласен с Галина.Но едно не ми хареса "Родителите Ви едва ли ще застанат срещу детето си........" А какво да направят?Да стоят и да гледат как той я разкъсва на парчета?Дали е по добре зверски заклана дъщеря и син в затвора или само син в затвора (кадето му е мястото де)???
- xakepa
- Нов потребител
xakera e prav, tuk daje roditelite da DLYJNI da se obyrnat kym spezialist! i tova nyama da e zastavane sreshtu deteto im, a prevantivna myarka za mnogo hora veroyatno, kakto i za samiya brat....
- miss pravo
Мерси на всички за мненията!
Слядя внимателно всеки отговор и се опитвам малко по малко да си изясня нещата. Всичката тази информация все още е прекалено нова за мен. Продължавам да следя мненията ви.
Слядя внимателно всеки отговор и се опитвам малко по малко да си изясня нещата. Всичката тази информация все още е прекалено нова за мен. Продължавам да следя мненията ви.
- noname@mail.bg
Вижте, деликатен е казуса. От законова гледна точка е налице съставомерно деяние по член 144 ал.3 от НК - закана против личността с убийство. Явно е, че тя е предизвикала основателен страх от осъществяването й у Вас. А също и в приятелката Ви. Какъв следва да е пътя??? Не мисля че подаването на жалба до прокуратурата е най - добрият вариант. Защото няма правен път прокуратурата да изолира лицето отделно от Вас. Със предупреждение или без него брат Ви ще остане в жилището. А по описаните признаци е възможно да се касае за шизофрения - предполагам естественно. Така че тоя законов път няма да е ефективен. Лицето може да се "ожесточи" още повече. А хората с такова личностто раздвоение са способни на всичко. Следва да се подаде молба до прокуратурата относно следното: - за принудителното му освидетелствуване и настаняване на задължително лечение в специализирано заведение. Дълга и общо взето тромава процедура...и най - вече с неясен завършек. Споделям напълно мнението на колегите които Ви съветваха да не живеете в жилището повече. Вярно не е лесно - но ще спите ли спокойно Вие с приятелката си. Но не предприемайте нищо сам. Обърнете се към адвокат по наказателно право - с една пряка консултация от специалист нещата ще Ви се изяснят. Говорете и със психиатър - обяснете му симптомите изявени от Вашия брат - той ще Ви обясни в общи линии за какво е възможно да се касае при него и заедно ще вземете решение за оправянето на положението. Желая Ви успех.
- plamcho
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|