Колеги моля за съвет-
Случая е следния.Семейство с едно дете , постоянно живеещи в чужбина.Съпругата идва в България заедно с малолетната дъщеря,за да си подновят паспортите и оттам почва кошмара.
Когато подава молба за подновяване паспорта на детето,първо се оказва че детето не е отбелязано от компютъра на аерогара София и я викат за справка заедно с детето.Оказва се че имат печати в паспорта и това се забравя,но междувременно започва разследване и се открива че пълномощното,което и е оставил съпруга не е заверено нотариално.
Започва дознание срещу нея,при положение че тя е постоянно живуща в чужбина я пускат да напусне страната,но подписва парична гаранция от 200 лв.
Казват и че трябва да се върне в страната след месец и половина за даване на показания в противен случаи ще я обяват за национално издирване.
Въпросът ми е следния-съпруга твърди че е направил нотариалната заверка,но понеже е било късно вечерта може би нотариуса е пропуснал да го впише в регистрите.Естествено той (нотариуса) категорично отрича подписа и печатите да са негови.
Какво бих могъл да използувам като аргумент и да се приключи с дознанието.Съпругът е изпратил ново пълномощно заверено с апостил за подновяване паспорта на детето,както и може да изпрати заверена в бг посолството декларация че никога не е имал нищо против преиздаването на паспорта на дъщеря му и е направил нотариалната заверка.
Но не съм сигурен дали това ще е достатъчно за прекратяване на дознанието.
А и цялата ситуация е просто абсурдна.Никой няма интерес да ползва документи с невярно съдържание.Няма ощетени
В крайна сметка клиентите ми губят пари и време,за административна грешка,за която нямат абсолютно никаква вина.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 10:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: моля за съвет
Къде е направено това пълномощно? Няма значение факта,че е било късно вечерта,то е следвало да се впише в нотариалните регистри.При кой нотариус е направено? Как е било използвано като няма нотариална заверка.Нещо не се връзва.И как ще я обявяват за национално издирване,като тя не живее в България? Ами те просто няма да я намерят.А с дъщерята какво стана?
- галина
Пълномошното е направено в София,по време когато бащата е бил в България.
Имало е печати,но не е заведено в регистрите.И оттам тръгва всичко.
Заплашили са я че ако не се яви на определената дата за разпит ще я обяват за национално издирване.
Детето за момента е останало в Бг.Бащата е изпратил ново пълномощно заверено с апостил. Като му издадат паспорта ще замине при родителите си.
Имало е печати,но не е заведено в регистрите.И оттам тръгва всичко.
Заплашили са я че ако не се яви на определената дата за разпит ще я обяват за национално издирване.
Детето за момента е останало в Бг.Бащата е изпратил ново пълномощно заверено с апостил. Като му издадат паспорта ще замине при родителите си.
- Петров
Добре де,но не разбрах при кой нотариус,къде,в кантората или на улицата?Кой е сложил печатите и къде?Защо не говорите с наблюдаващия прокурор?По кой член е повдигнато обвинение и кой е наложил тази парична гаранция? Лично на мен много ми е интересно.Има нещо,което не ми се връзва
- галина
Какво има да не ти се връзва - или нотариусът е направил пропуск, което не се случва за първи път, или разрешението за пътуване зад граница е фалшиво.
Ако е първият случай то направете експертизи за автентичност на подписа и печата на нотариуса и го наврете в к... г... .
Ако е първият случай то направете експертизи за автентичност на подписа и печата на нотариуса и го наврете в к... г... .
- enigma
Ама колежке четете добре.
Паспорта не е издаден.
Сега майката и бащата са направили нови пълномощни и с тях ще бъде издаден паспорта,явно се касае за недоразумение,защото никой няма интерес да представи фалшив документ,при положение че цялото семежство живee заедно в чужбина.За съжаление обаче е пуснато дознание и въпросът ми беше точно свързан с това,след като паспорт не е издаден,бащата твърди че е съгласен с преиздаването на паспорта и е заверил пълномощното,има ли начин да се прекрати дознанието..факта е ,че хората са станали жертва или на някой недобросъвестен служител в нотариалната кантора или на измамници.но в кражна сметка нямат и възможност да пътуват всеки месец до България,за да се явяват по следствия и дела..
а и в крайна сметка парите на данъкоплатците не са за хвърляне по такива случаи.
Паспорта не е издаден.
Сега майката и бащата са направили нови пълномощни и с тях ще бъде издаден паспорта,явно се касае за недоразумение,защото никой няма интерес да представи фалшив документ,при положение че цялото семежство живee заедно в чужбина.За съжаление обаче е пуснато дознание и въпросът ми беше точно свързан с това,след като паспорт не е издаден,бащата твърди че е съгласен с преиздаването на паспорта и е заверил пълномощното,има ли начин да се прекрати дознанието..факта е ,че хората са станали жертва или на някой недобросъвестен служител в нотариалната кантора или на измамници.но в кражна сметка нямат и възможност да пътуват всеки месец до България,за да се явяват по следствия и дела..
а и в крайна сметка парите на данъкоплатците не са за хвърляне по такива случаи.
- Петров
Щом има дознание нищо не ти пречи да назначиш с Постановление
експертиза която ще ти даде отговор на въпроса къде е допусната "грешката".
Просто се чудя какво толкова е сложно.
експертиза която ще ти даде отговор на въпроса къде е допусната "грешката".
Просто се чудя какво толкова е сложно.
- поли
Лично аз намирам,че въпросът Ви е по-скоро как по -бързо да се приключи дознанието и то благоприятно ? Мисля,чепо това дознание ще си се съберат всички доказателства както си му е редът - експертиза на подписа на нотариуса,разпит и т.н. Ако подписът се окаже,че не е на нотариуса - използвано е фалшиво пълномощно.Без значение е, че не са настъпили никакви вреди и че действията се препотвърждават сега. Дознанието е за нещо,което е станало в минал момент. Можете да ускорите производството само ако досаждате много на дознателя.Иначе Прокурорът ще прекрати делото след цялостно изясняване на случая.
- 777
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|