начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

ПРОМЯНА НА ОСНОВАНИЕ НА ИСК ЗА РАЗВОД

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОМЯНА НА ОСНОВАНИЕ НА ИСК ЗА РАЗВОД

Мнениеот питащ » 22 Юни 2005, 12:42

Здравейте!
Съпругата ми поиска развод.Бяхме в процес на подписване на споразумение,когато на нейният адвокат му писнало да чака и пуснал иск за развод по моя вина.Сега мо заявява ,че този иск винаги може да бъде изменен,аз зная това ,но искам да съм сигурен ,че пак няма да ме подведат.Затова въпросите ми са два:1.Може ли още на помирителното заседание да се внесе промяната на иска?и 2.Ако не го направят ,аз трябва ли да заявя,че не поддържам исковата молба ,тъй като не съм съгласен ,че разводът е по моя вина и ако е така ,трябва ли да внеса насрещен иск?
Моля ви да ми помогнете.Аз завършвам право и смятам да се представлявам сам,но без вашата помощ не бих успял!
питащ

Нещо не обяснявате както трябва, но...

Мнениеот gery » 22 Юни 2005, 13:44

Колега, няма как от охранително да се е преминало към исково производство. Нещо не сте обяснили както трябва. Ако сте тръгнали на развод по чл.100 СК не може същото производство да се трансформира в такова по вина. По-скоро е възможно, иска да е с правно основание чл.99, ал.1 и 2, като е имало възможност за постигане на споразумение по ал.3 и искане до съда да не се произнася по въпроса за вината. Така или иначе, ако става въпрос за развод по исков ред във всеки един момент може да постигнете споразумение и да поискате от съда да го одобри, като не се произнася по въпроса за вината. За съжаление не стоят така нещата с насрещния иск, същия може да бъде предявен до приключване на първото заседание по делото. Помирителното заседание, не е първо по делото.
:mrgreen:
gery
Потребител

Мнениеот питащ » 22 Юни 2005, 15:01

преговорите за споразумение се водеха преди да се подаде какъвто и да е иск.и в един момент адвоката подава иск по чл.99 ал2СК за развод по моя вина.Т.е не е подавана молба за развод по чл.100 а само обсъждахме този вариант.Мисля ,че така разбрахте какво имам предвид и понеже знам ,че помирителното заседание не е първо по делото ,затова ме интересува дали може още на него на се внесе промяната на иска от чл.99 ал.2 да е по чл.99 ал.3.
А до колкото разбирам ако реша да подам насрещен иск ,то той трябва да се подаде на следващото насрочено след помирителното заседание така ли?
питащ

Малко повече прецизност в изказа трябва... :)

Мнениеот gery » 22 Юни 2005, 15:08

Така вече е ясно. Може да, няма пречка със самата искова молба да се депозира и самото споразумение. Поне моята практика е такава, че винаги ги представям заедно (поне по случаите, в които се касае за заобикаляне разпоредбата на чл.100 от СК), ако постигнете споразумение няма пречка във всеки един момент да го депозирате и да направите искане за непроизнасяне по въпроса за вината. :wink:
gery
Потребител

Мнениеот питащ » 22 Юни 2005, 15:18

със самата искова молба вече няма как да се депозира ,тъй като тя е подадена вече.Но ще искам от адвоката на съпругата ми да внесе изменението още на помирителното заседание,заедно с прикрепено към него споразумение.
Държа това да стане ,колкото се може по-бързо ,тъй като в подадената искова молба се съдържат много неверни факти,пише ,че съм биел съпругата си и че съм й изневерявал ,а това категорично не е вярно и когато го заявих на адвоката ,той каза -да знам това и въпреки всичко прави тези лъжи достояние на съда.Затова държа колкото се може по-скоро името ми да бъде изчистено.Имате ли представа в противен случай дали мога да подам тъжба до прокуратура за клевета и обида?
питащ

още...

Мнениеот gery » 22 Юни 2005, 15:27

Към момента не, още повече, че всичко е въпрос на доказване. В бракоразводния процес ще се установи дали в действителност сте упражнявали физическо или психическо насилие по отношение на жена си, както и дали сте имали извънбрачна връзка. Въпрос на добър адвокат, както и на добре подготвени свидетели!
gery
Потребител

Назад към Семейни казуси