начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Как да постъпя при неизплащане на издръжка за дете????

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да постъпя при неизплащане на издръжка за дете????

Мнениеот Ана Петрова » 25 Юни 2005, 16:42

Здравейте! Моля ви, помогнете ми! Бившият ми съпруг не е изплащал издръжката от 35 лв. от 1999г. -ноември....всъщност от датата на развода насам не е плащал никога издръжка. От 2 месеца насам ме притеснява, като ме кара да му давам пари назаем и нарушава спокойствието на новото ми семейство. Решила съм да потърся правата си в съда, като поискам да ми се заплати неизплатената издръжка досега? Възможно ли е това? При положение, че бившият ми съпруг не се е водил никъде на работа, дори не знам точният му адрес, а само мобилния му телефон и града, в който живее-как да постъпя? Дъщеря ни е с хронично заболяване-бронхиална астма, нуждае се от ежедневно инхалаторно лечение. Повече не мога да си затварям очите, още повече, от момента, в който започна отново да навлиза в живота ми като ме изнудва за пари и ме притеснява на работното ми място. Развода ни е по доказана негова вина-пиянство, незаинтересованост, насилие и нежелание да работи. Помогнете ми! Благодаря ви предваритерно!
Ана Петрова

Можете...

Мнениеот gery » 25 Юни 2005, 17:50

Здравейте, при така описаната от Вас ситуация единствената възможност е да бъде образувано изпълнително дело за неплатената до този момент издръжка. В този случай ще можете да изискате от държавата, (която чрез общината) ще поеме изаплащането на присъдената ви издръжка вместо бащата на детето. Процедурата за това е подробно описана в специална наредба (Наредба за изплащане от Държавата на присъдена издръжка).
Тук трябва да отбележим, че неплащането на издръжка представлява и престъпление по нашето право.
gery
Потребител

tarsete si pravata

Мнениеот mmmm » 27 Юни 2005, 10:42

moqt savet e da otidete v ob6tinata v koqto jiveete.Potarsete Iurist konsula na ob6tinata i mu poiskaite savet.Toi 6te vi kaje ot kade da zapo4nete.Tarsete si pravata i ne ostavqite tazi gad da vi pre4i da si jeveete spokoino.Imate palnoto pravo da si polu4ite vsi4ki neizplateni izdrajki do momenta,a dori moje da se probvate da vi yveli4ay izdrajkata poradi bolesta na deteto vi.Maksimalnata izdrajka po zakon e 80lv.Kato zapo4nete delo povdignete i tozi vapros.Yspex
mmmm

Мнениеот димитрова » 27 Юни 2005, 12:53

Според чл.183 от НК ако повече от два месеца не сте получила издръжка ,можете да заведете наказателно дело срещу него.Напишете жалба и я занесете лично или по пощата до районната прокуратура.От там ще ви окажат съдействие като го издирят ,повикат и му обяснят ,че ако не плати издръжката в целият размер от момента на забавата ,включително с лихвите за забава ,ще бъде съден.В жалбата пишете точно от кога ви дължи издръжка ,както и че ви тормози.
Хубаво е да заведете и изпълнително дело, но адвокатският хонорар не е малък,производството е тромаво и мисля ,че няма да доведе до резултат ,щом като той не работи.Не така стои въпросът ,ако притежава лично имущество.Тогава изпълнителното производство е добра алтернатива ,на публична продан ще бъде изложено и продадено това имущество ,а с парите ще удовлетворят искането ви.
Също така ,след като не получавате издръжката от осъдения да я изплаща ,държавата в лицето на общината поема това задължение.Тка ,че след жалбата в прокуратурата (която повярвайте ми има голям ефект) ,се обърнете към юрист консулта към вашата община ,точно както ви съветва колегата.Те ще ви обяснят какво е необходимо ,за да започнете да си получавате паричките от тях.
Освен това считам ,че издръжката от 35 лв е смешна ,без значение на каква възраст е детенцето,така че моят съвет е да си подадете и иск за увеличаване размера на издръжката ,който иск е освободен от държавни такси и ще си заплатите само хонорар на адвокат.Издръжката може да бъде увеличена до 80 лв в зависимост от възрастта ,нуждите и опита на адвоката:)
Не оставяйте нещата висящи ,решете проблема си не е страшен!!!
Успех!
димитрова

Мнениеот Maggie » 29 Юни 2005, 13:10

Издръжка за минал период обаче може да търсите само за 1 година назад от подаването на исковата молба! Добре е да знаете това, а не за целия минал период, през, който не сте получавали такава.
Освен това, за да е съставомерно неплащането на издръжка и по НК е необходимо съпругът ви (бившият) да е бил осъждан за изплащането на такава! Така, че не е достатъчно просто да не е плащал в продължение на 2 месеца, но да е бил осъждан да плаща издръжка и да не е плащал в рамките на 2 месеца! Тези две предпоставки трябва да са налице кумулативно, едновременно, за да се търси и наказателна отговорност!!!
Maggie

Колега,

Мнениеот gery » 29 Юни 2005, 13:13

дамата вече има постановено решение, влязло в сила и ответника е осъден да заплаща месечно 35 лв.
Не става въпрос за нов иск, но и да става въпрос за такъв не е възможно да се търси издръжка за година назад в случая.
gery
Потребител

Мнениеот иванова » 30 Юни 2005, 10:21

Издръжка за 1 година максимум назад може да се търси когато се завежда иск за първи път за присъждане на издръжка. Когато такава е била присъдена, например с решение за развод, може да се иска за неопределено време назад. Ако от влизане в сила на решението до сега са изминали 10 години и ответникът 10 години не е плащал, може да се търси издръжка за 10 - те години назад, ведно с законната лихва.
Първо мислете, колега и след това пишете. Така съвсем объркваме хората с нашите противоречиви мнения.
иванова

Мнениеот Melinda » 02 Юли 2005, 14:10

Ivanova, tova e neshto novo za men.
Bi li posochila tochno v koi chlen go pishe.
Melinda

Мнениеот justine » 02 Юли 2005, 14:36

"...Когато такава е била присъдена, например с решение за развод, може да се иска за неопределено време назад. Ако от влизане в сила на решението до сега са изминали 10 години и ответникът 10 години не е плащал, може да се търси издръжка за 10 - те години назад, ведно с законната лихва."

Иванова, все пак пропуснахте да споменете, че при евентуално възражение на бащата за изтекла погасителна давност, претенцията за издръжка за 10 години назад "увисва" като неоснователна.
justine
Потребител

Мнениеот gogo-1 » 02 Юли 2005, 16:14

Бих искал само да подчертая, че съгласно чл.183 от НК е достатъчно бившият съпруг да не е плащал в продължение на повече от два месеца и може срещу него да се заведе наказателно дело. С решението на гр. съд по произнасяне за развода, той вече е "осъден" и да плаща такава издръжка и деянието си е съставомерно по чл.183 от НК. С жалбата до прокуратурата може да се иска плащане на издръжката за целия минал период през който не е плащана издръжката, но НЕ МОЖЕ да се иска законната лихва върху тези суми. Това смятам е най-подходящият начин да се накара съпруга да плаща.
gogo-1

Мнениеот galgos » 02 Юли 2005, 22:55

димитрова написа:Според чл.183 от НК ако повече от два месеца не сте получила издръжка ,можете да заведете наказателно дело срещу него.Напишете жалба и я занесете лично или по пощата до районната прокуратура.От там ще ви окажат съдействие като го издирят ,повикат и му обяснят ,че ако не плати издръжката в целият размер от момента на забавата ,включително с лихвите за забава ,ще бъде съден.В жалбата пишете точно от кога ви дължи издръжка ,както и че ви тормози.

Колега, от известно време делата по чл. 183 от Наказателния кодекс се образуват по частна тъжба и се разглеждат като НЧХД. Прокуратурата само ще се произнесе с постановление за прекратяване и с указания за преследване по частен ред.
galgos
Младши потребител

Мнениеот 78 » 03 Юли 2005, 16:39

Хм, съгласно чл. 193а от НК за престъпление по чл.183 "наказателното преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане", т.е. от общ характер си е.
В тази връзка и аз имам следния въпрос: С решението за прекратяване на брака е определен даден размер на издръжката и същият впоследствие е бил увеличен. Подадена е тъжба до прокуратурата, в която тъжителката сочи, че не й се изплаща редовно издръжката след решението за увеличаването й. Образувано е дознание и при разпита й същата твърди, че не й е изплащана издръжка и преди делото за увеличаване. Следва ли "длъжникът" да бъде уличен и за периода преди увеличаването?
78

Назад към Семейни казуси