начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

увеличение на издръжката заради доброто образование на децат

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

увеличение на издръжката заради доброто образование на децат

Мнениеот Анна Пенкова » 30 Юни 2005, 12:00

Заради друга жена преди две години съпругът ми напусна семейството. Дъщерите ми тогава бяха на 15 и на 4 години. Костваше ми много усилия да възстановя душевния им мир и, смятам, че благодарение на моята всеотдайност съм го постигнала. Много трудно обаче се справям финансово. При развода бе определена издръжка от 70 лв. за голямата дъщеря и 50 лв. за малката, която се изплащаше редовно от бившия ми съпруг. Преди няколко месеца заведох дело за увеличение на тази издръжка предвид нарасналите нужди на децата и голямата разликата във възнагражденията на бившия ми съпруг и моето. Той работи в системата на Министерството на отбраната и не може да скрие доходите си. Чистият му месечен доход е около 800 лева, а през декември, когато в това министерство получават 13 заплата - 1200. Моята заплата е 220 лв. - чисто. Месечните ни разходи за ток, телефон и т.н са между 130 и 150 лева. Човек може да си представи колко скромно живеем с децата. След делото Русенският районен съд увеличи издръжката на 80 лв. за голямата дъщеря и на 65 лв. за малката.
Въпросът ми е ще имам ли успех, ако заведа ново дело, предвид това, че голямата ми дъщеря, която е в езикова гимназия и ще следва, трябва да взема частни уроци, които аз не мога да поема.При разговор бащата отказа да поеме поне част от разходите за тях. Месечно частните уроци са 80 лева. И има ли съд в България, който се интересува от това какво коства на една майка да отглежда сама децата си, да им даде добро възпитание и образование? При условие, че бащата има възможност да помага поне финансово. А за безотговорността на един родител просто не ми се говори.
Мисълта, че няма да мога да дам добро образование на дъщерите си много ме тормози, а децата са умни. Правя опити да получавам по-високо възнаграждение, но днес в България трябва да се радваме дори на това, че сме на работа.
Анна Пенкова

Мнениеот димитрова » 01 Юли 2005, 14:26

опитахте ли да обжалвате решението на съда за увеличаването на 80 и 65лв.Ако срокът е изтекъл,тогава добре ще е да изчакате поне 6 мес ,за да подадете нов иска за ново увеличение.
димитрова

Мнениеот Анна Пенкова » 01 Юли 2005, 15:11

Не опитах, защото адвокатът ме посъветва да не го правя. В Русе трудно можело да се даде по-висока издръжка. В София например на делата за издръжка се гледало по съвсем различен начин и понятие като максимална издръжка почти не съществувало. Особено когато бащата има далеч по-висок стандарт на живот от майката и двете си деца.
Не обичам разправии, културата ми не го позволява, но това, струва ми се, е битка за бъдещето на децата ми. Посъветвайте ме какво да правя. Който има подобен случай, нека да ми пише. Може ли делото да се гледа в София? Знам, че не е възможно, защото не живея там.
Анна Пенкова

Мнениеот галина » 01 Юли 2005, 16:46

Максимума,който може да ви бъде присъден е 80 лева.Това,че детето ви ще посещава частни уроци за СЪЖАЛЕНИЕ не е обстоятелство,което съдът би взел предвид.Съмнявам се че ако дори приеме това за така,Вие не бихте могли да посочите доказателства в тази насока.Учителите по т.нар. частни уроци едва ли ще ви издадат служебна бележка за заплащаните от вас пари.Съмнявам се!!!!!!!Съпругът ви има ли друго семейство,има ли други деца на които да дължи издръжка.За съжаление такива са ни законите.Добре че все пак той работи по трудов договор.Ами ако беше някой,който получава двойно повече а пък не може да докажете доходи?! КАЛПАВА ДЪРЖАВА-КАЛПАВИ ЗАКОНИ!
галина

Назад към Семейни казуси