начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Двойно повече държавни изпити

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Двойно повече държавни изпити

Мнениеот uf » 12 Авг 2005, 16:09

Нови ограничения и изисквания за по-високо качество на юридическото образование прие кабинетът. От идната година броят на държавните изпити се увеличава от 3 на 6. Въвежда се и забрана университетите да предлагат юридическо образование във филиалите си. Това предвиждат промените в наредбата за единните държавни изисквания към специалност право.
Студентите държат в момента 3 устни държавни изпита - по публичноправни, гражданскоправни и наказателноправни науки. И по трите дисциплини занапред ще има и 3 писмени изпита. Те ще се състоят в решаване на казуси и ще се оценяват само с "издържал" и "неиздържал". На устния изпит ще могат да се явяват само студентите, минали писмения.
За първи път се въвежда и изискването единият от двамата преподаватели в изпитната комисия да не работи в съответния вуз. Третият член е задължително представител на практиката - съдия, прокурор или служител на правосъдното министерство.
Повишават се и изискванията към изпита за придобиване на юридическа правоспособност, който се държи в края на стажа след дипломирането. Скъсаните на изпита студенти ще бъдат длъжни да карат допълнителни 2 месеца стаж. Досега те директно се явяваха на повторен изпит.
Повече контрол ще има и върху стажовете на студентите по време на следването. И занапред те ще бъдат длъжни да имат минимум 14 дни практика, но факултетите ще представят предварително информация за стажовете на правосъдното министерство.
Студентите ще могат да избират и още една форма за практическо обучение - правна клиника. В нея ще се предлагат лекции, симулации и работа с реални клиенти. Тази практика обаче ще се осъществява само след подходяща теоретична подготовка и под ръководството на практикуващи юристи. Участието в правната клиника ще се зачита за задължителна учебна практика.

Статията е от в-к Сега

Какво мислите по въпроса?
uf

Мнениеот Гост » 12 Авг 2005, 16:11

Az odobrqvam! Dori trqbva6e o6te da go stegnat!
Mnogo se otpusnaha tezi fakulteti i i mnogo padna ka4estvoto
Гост

Мнениеот мими » 12 Авг 2005, 16:20

по принцип и аз одобрявам идеята........но за 6 държавни изпити съм малко против, защо тези 3 малко ли са????????
мими

Мнениеот Гост » 12 Авг 2005, 16:24

Само не мога да разбера защо въвеждат обучение по чиновническо право и правна клиника. Това е голяма глупост - чиновническото право е част от административното и би трябвало да си се учи в курса по "Административно право и административен процес".
А що се отнася до правните клиники, то те са средство, студентите да набират по този начин още клиенти за тези свои преподавагтели - професори и асистенти, които са и адвокати
Гост

Мнениеот Гост » 12 Авг 2005, 16:25

И да допълня - "клиники" има само в болниците :wink: :D
Гост

мнение

Мнениеот pm » 13 Авг 2005, 00:52

По принцип не е никак зле да има и писмен изпит освен устния такъв по сега задължителните публичноправни,наказателноправни и гражданскоправни науки.Не смятам,4е са необходими повече изпити от тези,но твърдо съм убедена,4е необходимостта от практически занятия е огромна.Ако се провеждат летни стажове в кантори и институции за студенти,които например имат успех от семестриални изпити за съотвтния курс мин.4,5 съм сигурна,4е процесът на обучение би бил много по-ефективен и нивото на младите юристи би било много по-високо.
pm
Потребител

Мнениеот lazar_petrov » 13 Авг 2005, 01:47

Добра нощ и от мен!

Така, по темата!

Аз съм студент, II курс, <излишно е да казвам по какво> и няма да казвам къде - то се знае къде се учи "ПРАВО"-то в България! Там, където му е мястото, ergo - в СУ и . по въпроса!
Моето лично мнение е, че не броя на изпитите ще реши проблема. Според мен проблема се корени в нещо много по-дълбоко, а именно - това, че студентите не четем достатъчно, или ако четем - то е стихийно, по време на сесията. Включвам и себе си в това число, макар и да не е хубаво това явление. Имахме в I курс един преподавател - по ОУД -доц. Лъчезар Дачев - той това ни разправяше - четете редовно през сесията, че ще дойде IV курс, II семестър, ще излезнат ТП, ТрП, НП <особена част> и СНП и тогава ще се озорите, а за процесите да не говорим.

Тази година, както и предишните, на изпита по ГП бяха скъсани маса народ, къде с право, къде не чак толкова, но факт е, че СМЕ скъсани. И според мен вината си е наша - преподавателят ни е разкошен <говорим за доц. Иван Русчев>, макар и да има малко <т.е. доста> черен хумор и не малко пъти ни е разсмивал, но лекциите му са хубави! Показателно е, че кажи-речи - по поне 100 и кусур човека му ходихме на лекциите.

Та... на въпроса -
според мен трябва първо да се направи базата в университетите <хайде - в частност - говоря за СУ>. Просто такава база - липсва. Говорим за комлютри, интернет и т.н., достъп до правни портали по света и т.н., и т.н. Та само да погледнем в Германия какво е по страниците на всеки Juristische Fakultaet - какво чудо има само, а при нас - нищо. Даже и информацияте не е update-ната, но това е друго.

Второ - то е производно на първото - как можеш например на накараш и да искаш от преподавател да си дойде с laptop-а, да ти направи една презентация на лекцията като хората <т.е. като НОРМАЛНИТЕ ХОРА>, като то контакти няма, камо ли нещо друго. И добре де, кажете, как да се задържат студентите в аудиториите??? А кафетата са фрашкани с народ по всяко време - не ще и дума за това!

Трето - да се промени цялата система на оценяване и акредитация. Извинявайте, ама не може един професор да преподава на 5-6 места и вечно да недоволничи, че са му малко парите. Да, не са големи заплатите им за труда, който полагат, но не са и малки. Хайде, към тях прибавете консултациите, които дават из кантори, хаиде прибавете парите от СОБСТВЕНИТЕ им кантори, хайде прибавете по 2-3 <не повече> заплати от различни места - и после на кой са му малко парите? Те с по 10000 лева на месец ли искат да живеят? <в което, разбира се, няма нищо лошо - дай Боже всекиму>. И не може един професор на 70 и! години <например> да е още в университета - та студентите му се смеят - това е ясно <тук не конкретизирам НИКОГО!>.

Четвърто - ако лекциите, т.е. начина им на изнасяне, т.е. резултатът от 1. и 2. и 3., стане по-смилаем за студентите, аз съм убеден, че и резултатуте ще бъдат съвсем други. Правото не е лъжица за всяка уста! Не можеш да задържиш студента, само като му говориш, забил очи в лекциите, като тирада и накрая да си тръгнеш кисел от лекцията, все едно че самите студенти са ти виновни за хала на който си, не е честно така. Нека попитам - колко от преподавателите са си изнасяли лекциите с кеф, ей така - да дойде, без нищо пред себе си, и да почне да обяснява? Нали това е целта на лекцията, а не - упражнение по чвтене.

Пето - правните клиники. Според мен по-важно е, а и не само според мен, а и това е мнението на огромна част от колегите ми от СУ, че трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се въведе езиково обучение по юридически чужд език - бил той английски, немски, френски, руски и т.н., но трябва да има. Да се намерят преподаватели, бе! Но изглежда, че на някои хора не им се занимава с това. И после - за каква Европа говорим, за какви 5 лева :( Да не говорим, че нашето образование не се признава и кой ли знае още колко дълго de facto няма да се признае. Та - правните клиники - добре е да ги има, но да ФУНКЦИОНИРАТ ПЪЛНОЦЕННО, а не само да се каже, че има клиника по еди-какво си право <в СУ - доколкото съм информиран - по Бежанско право> - да има по трудово, по търговско, по гражданско, административно, наказателно - основните и основополагащите дисциплини, а не - тинтири-минтири.

Шесто - и смятам, че ако се подменя с нова и свежа кръв състава на преподавателите, които да бъдат квалифицирани, то повече изпити не са нужни. И 3-те, които са досега, ще са достатъчни, още повече, че доколкото са ми казвали колеги от V-ти курс - изпитът по Гражданскоправни науки си е ..... :))))))) :(.

И като заключение - според мен трябва да се засили теоретичната подготовка - както на преподавателите <и под формата на командировки, стажове, квалификации и т.н. в чужбина>, така и казуистичната част по време на упражненията.
Останалото - са си приказки.
Дано "Право" в СУ си остане водещото, защото както стремглаво е почнало да пада, т.е. да затъва надолу...:(
И да се спре това да влизат по 220 човека "Право" в СУ - бъдеща "АРМИЯ НА БЕЗРАБОТНИ ЮРИСТИ"

Лека нощ!

"Dura lex, sex lex"
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот lazar_petrov » 13 Авг 2005, 01:51

P.P.

А и да не говорим за юридическите факултети в България - едва ли не където има ВУЗ - има "Право" и "Счетоводство и контрол".

За мен поне трябва да има 1 факултет - ясно, кой ще е той. Да има например прием от 200, 300 човека от цяла България, но да се знае, че там влизат най-добрите, а не - някакви си ми там Варненски технически университет, пък ще има Юридически факултет.

Все едно - в УНСС да почнат да учат "Молекулярна биология"....

P.P.S. Ама кой ги знае, и те там са едни - цвете немирисано, но нейсе
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот lazar_petrov » 13 Авг 2005, 01:55

"Dura lex, sed lex"
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот уф » 13 Авг 2005, 08:55

На мен лично с тези 6 изпита ми се вижда прекалено. После от изпити така или иначе не можеш да се разминеш.
Съгласна съм с това, което казва колегата преди мен, има и още нещо - практиката. Упражненията се пропускат редовно, преподавателите въобще не си правят труда да дойдат, за решаване на казуси да не говорим. И накрая - изпитите да са точно практични - ами как? Защо се изисква нещо, което никога несе е преподавало? Разбирам мераците да се намалят излизащите юристи, но не това е начина - като първо да не приемат толкова много, все пак не е нормално да има - колко бяха - към 10-ина юридически факултети в малка страна като България и всяка година да се изпускат над 1000 юристи. И всичко всъщност е по вина именно на тези преподаватели, които се 'шиткат' из цялата страна от факултет на факултет, а много от тях са и в Парламента. :evil:
уф

не е правилно

Мнениеот Ме » 14 Авг 2005, 20:24

Здравейте!
Аз искам да се обърна към студента ІІ курс от там, където се учи ПРАВОТО :roll: Може мястото за това да не е тук, но нямам възможност за лично съобщение :lol: .
Така , скъпи студенте ІІ курс, искам да Ви кажа, че не Ви е правилно отношението към колегите от другите университети.Незнам така ли ви учат там.?!!С какво си Вие сте по - добър от тях.Познавам много колеги, които са завършили Вашия университет и много други, които са завършили други такива в страната и искам да подчертая, че тези от "провинцията" са много по-добри юристи от Вас.
Всичко зависи от самият студент, а не от това от къде му е дипломата.
Мисля, че трябва да си подобрите мнението за останалите, нали или ако това ще Ви принизи, поне не го изразявайте публично!!! :!: А като погледнете от друга страна, преподавателите навсякъде са еднакви( сам казахте, че обикалят) !!! Освен ако не искате да кажете, че те не предават еднакво и правят разлика между университетите. Мога да Ви уверя, че това не е така.
Ме

Мнениеот Гост » 14 Авг 2005, 21:40

Nqma absolutno nikakvo zna4enie koi kade e zavar6il. Tova sa idiot6tini kazani ot hora, koito ne sa naqsno kakvo 6te pravqt kato izlqzat ot SU. Na4in za izbivane na kompleksi
Гост

Мнениеот студент » 15 Авг 2005, 00:00

Браво!Само така.Скъсайте ни шушоните!Изпити до дупка!Следващата стъпка трябва да бъде закриването на десетина юридически факултета.И ,Лазарчо,не се пали толкова мойто момче!!!
студент

към Петров

Мнениеот pm » 15 Авг 2005, 09:43

:) Уважаеми колега,разбирам самочувствието Ви от това да сте студент по право в СУ,но нека не бъдем арогантни спрямо останалите юридически факултети.Аз завърших в БСУ и преподавателите ми бяха от София,вкл.доц.д-р Иван Русчев,когото също много уважавам.Пожелавам Ви успешно представяне на предстоящите изпити!
pm
Потребител

Мнениеот гений75 » 15 Авг 2005, 10:25

Лазаре, бе душицо мамина, аз не съм завършил СУ , а в някой провинциален морски у-тет и вервай ми чедо много се радвам, че е така.
Арогантното поведение на възпитаници на СУ ги мачкам в съда с кеф. Ела да видиш кво правят в залата - от толкоз зубрене не могат една процедура кат хорта на направят.
А между другото, като бях във Варна, ходих до Варненския свободен университет и знайш ли кво видях - падна ми шапката човече - дигитално кино, дигитална библиотека и екстра като тренировъчна съдебна зала 1 към едно. Браво! Браво на хората! Пращат най-добрите си студенти на квалификации в чужбина! Това СУ може само да го сънува! Да не говоря сградата каква е! Супер е,човече!
гений75

Мнениеот гений84 » 15 Авг 2005, 10:53

Ами жалко,ЧОВЕЧЕ!Само ще им отидат парите напразно,като закрият правото след някоя друга година. :D :D :D :D :D
гений84

Мнениеот сладурана » 15 Авг 2005, 11:28

К :twisted: олеги незнам защо толкова много се юркате от написаното , от колегата Лазарчо??????? :roll: Та той е още втори курс.........мисли си че всичко което хвърчи се яде.... той не изразява свое лично мнение , а откъдето чул недочул препредава...."Това е мнение на много мои колеги..." Лазарчо ти си ходи на каквито клиники си искаш, на упражнения и т.н , но не забравяй че ако си куха лейка , такава ще си останеш.... Аз завършвам право задочно към ПУ и какво от това , че не съм била към някоя клиника ?????? Едно ще ти кажа : Колко хляб има да изядеш докато ме стигнеш.... а относно многото университети , че нека си ги има, тези които са малоумни отпадат по време на сесиите, като немогат да си вземат изпитите , или прекъсват...накрая осават най-добрите...
сладурана

Мнениеот сладурана » 15 Авг 2005, 11:28

Колеги незнам защо толкова много се юркате от написаното , от колегата Лазарчо??????? :roll: Та той е още втори курс.........мисли си че всичко което хвърчи се яде.... той не изразява свое лично мнение , а откъдето чул недочул препредава...."Това е мнение на много мои колеги..." Лазарчо ти си ходи на каквито клиники си искаш, на упражнения и т.н , но не забравяй че ако си куха лейка , такава ще си останеш.... Аз завършвам право задочно към ПУ и какво от това , че не съм била към някоя клиника ?????? Едно ще ти кажа : Колко хляб има да изядеш докато ме стигнеш.... а относно многото университети , че нека си ги има, тези които са малоумни отпадат по време на сесиите, като немогат да си вземат изпитите , или прекъсват...накрая осават най-добрите... :twisted:
сладурана

Мнениеот гений75 » 15 Авг 2005, 14:43

За плагиата - ГЕНИЯТ Е ЕДИН В ТОЗИ ФОРУМ!!!!!!!
Правото е акридитирано до 2010 година , пък и не съм сигурен че ще го затворят!
Хей сладураната, пак се появи! Ходи ли на море?Ха-ха.
гений75

Мнениеот гений75 » 15 Авг 2005, 14:45

за плагиата - нали си чувал, че законът няма обратна сила. Кво искаш да кажеш, че всички които са завършили, вече няма да са юристи ли?!?!?
гений75

Следваща

Назад към Конкурси, изпити