начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Младши прокурори

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Младши прокурори

Мнениеот raia » 15 Окт 2005, 14:55

Колеги някой ходил ли е миналата година .Интересува ме само върху НК и НПК ли е казусът или включва и др.закони.Благодаря Ви предварително
raia

младши прокурори

Мнениеот St5 » 15 Окт 2005, 15:17

върху НК и НПК се базира казуса. но освен тях се иска и отлично познаване както на нормативната уредба така и на специализираната литература, в частност учебници: Арлександър Стойнов, Иван Ненов и прочие.
St5

младши прокурори казус

Мнениеот Десислава » 15 Окт 2005, 15:19

колеги, дайте някакви отговори на казуса за младшите прокурори от декември 2004 год.
в смисъл кой как го реши.
Десислава

мл. прокурори

Мнениеот гост1 » 15 Окт 2005, 18:22

ало, някой ще помогне ли при разрешаването на този казус за мл. прокурори
гост1

Мнениеот mlad prokuror » 15 Окт 2005, 19:12

Първо дайте казуса, за да мога след това да ви дам отговорите.
mlad prokuror

казус мл. прокурори

Мнениеот гост1 » 15 Окт 2005, 19:49

казусът е публикуван тук на стр.23/24/25 във форума.
гост1

Re: казус мл. прокурори

Мнениеот mlad prokuror » 15 Окт 2005, 19:58

гост1 написа:казусът е публикуван тук на стр.23/24/25 във форума.

Казуса за Минков джебчията от Илиянци ли е?
mlad prokuror

казус младши съдии

Мнениеот Десислава » 16 Окт 2005, 09:25

да, този казус, ще съм благодарана ма мл. прокурор да публикува отговорите тук.
Ще ги очаквам.
Десислава

към колегите прокурори

Мнениеот Гост » 16 Окт 2005, 10:43

kакво ви е мнението за наказателната част от казуса за младши съдии:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=11303
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t ... c&start=15
Гост

казус младши прокурори

Мнениеот St5 » 16 Окт 2005, 12:36

И аз ще очакавам от младши прокурор или от други колеги които се включват тук да публикуват своите решения или тъждения върху казуса за Минков /от изпит мл. прокурори от декември 2005 год./
Благодаря предварително на всички които които ще се включат.
St5

ПОМОГНЕТЕ за решението на казус младши прокурори

Мнениеот Деси-слава » 16 Окт 2005, 18:41

хайде колеги, помогнете д рзберем решението на казуса за младши прокурори от м. декември 2004 год. за Минков.
кражба ли е или грабеж?
има ли съучастие и какво по-точно?
какви наказания следва да се приложат и за двамата? по кой член от НК? и т.н
ПОМОГНЕТЕ
Деси-слава

Мнениеот mlad prokuror » 17 Окт 2005, 19:15

Специално за "Деси" и по-малко за "Слава"

Отговор на въпрос №:

№1. Обвинението за Минков ще бъде по чл.196, ал.1, т.2 от НК във връзка с чл.195, ал.1, т.4 и т.5 от НК във връзка с чл.20, ал.4 НК и чл.29, ал.1, бук.А от НК и чл.129, ал.2 във връзка с ал.1 от НК
Обвинението на Колев ще бъде по чл.195, ал.1, т.4 и т.5 от НК
Признаци на състава "кражба":
Обект - частно имущество
Субект - всяко физическо лице
Обективна страна - отнемане на чужда движима вещ
Субективна страна - пряк умисъл
№2. Специален начин и сговор
№3 Има съучастие - Колев-извършител, а Минков-помагач за кражбата и само Минков извършител на телесната повреда
№4 Предварително производство в срок от 2 месеца
№5 Оценъчна експертиза и Съдебномедицинска експертиза
№6 Имаме разнородна реална съвкупност по отношение на Минков и следва да се определи общо наказание по чл.23 от НК
mlad prokuror

казус младши прокурор

Мнениеот Деси-Слава » 18 Окт 2005, 09:20

Благодаря на мл. прокурор за така очакваният от мен отговор.
Ще ми бъде изключително от полза при решаването на казуси занапред.
Още веднъж, благодаря ,за навременното включване.
Деси-Слава

Мнениеот hhh » 18 Окт 2005, 10:16

ne e vqrno. za minkov e grabez pri ekces a za kolev e krazba. na izpita i az bqh pisal 4e e krazba i imam 4 a kolegi koito bqha pisali za grabez imat 5
hhh

Мнениеот Гост » 18 Окт 2005, 11:33

Не съм съгласна с младия прокурор и мисля, че Ви подвежда.
Минчев е извършил грабеж в условията на ексцес.
Не съм съгласна и че кражбата е извършена по специален начин- т.4,ал.1 от чл.195, ако не се лъжа. Съдебната практика е постоянна, че не всички джебчийски кражби са извършени по специален начин, а само тези, които се характеризират с изключителна ловкост и умение.

Признаци на състава "кражба":
Обект - гарантиращи собствеността на гражданите. Предмет- портмоне с намиращите се в него движими вещи.
Субект - всяко физическо лице
Обективна страна -
изпълнително деяние: отнемане на чужда движима вещ + удтановяване на собствено владение;
др. признаци- при предварителен сговор; без съгласието на собственика.
Субективна страна - пряк умисъл + специално намерение "да се свои"
Гост

za mlad prokuror

Мнениеот KLES » 18 Окт 2005, 12:16

Ne znam kak ste stanal ml. prok., no i tova e druga tema na razgovor.
A sega po kazusa:
Za Minkov - 4l. 198, al.3 ne si spomnjm oba4e to4no kazusa i ne moga da kaja dali ima6e povtornost ili retsidiv po otn. na Minkov.
Za Kolev 4l. 195, al.1, t.5,t.7 vav vr. s 4l. 28, al. 1 ot NK.
Ne znam kolegata za6to opredelj kato spetsialen na4in sgovora, kato toi e predviden v t.5 na sa6tij tekst. Za spetsjalen na4in moje da se govori poradi fakta, 4e imame djep4iiska krajba, a njkoi vidove djep4iiski krajbi mogat da se kvalifitsirat po t. 4 na 4l. 195 ot NK, no tova e vapros na motivatsij (ima talkovatelno re6enie po tozi vapros). Sa6to ne moga da si objsnj kak kolegata e propusnal da napi6e povtornost po otno6enie na Kolev, vidno vav slu4ej tj e na litse. Pogre6no e tvardenieto koeto sam 4uval da spodeljt kolegi, 4e razporedbata na 4l. 29, al.2 ot NK moje da se prilaga po otno6enie na 4l. 28 ot sa6tij normativen akt, to ako be6e taka zakonodatelj izri4no 6te6e da go e predvidil. Ne zabravjite, 4e ne moje da se taluva po takav raz6iritelen na4in nakazatelnij zakon.
POJELAVAM USPEH NA VSI4KI KOLEGI NA PREDSTOJ6TIJ IZPIT!!!
KLES

казус мл. прокурор

Мнениеот Деси-Слава » 18 Окт 2005, 13:08

Благодаря на колегите за включването по зададеният казус.
Аз също смятам , че мл. прокурор със така решеният казус, желае явно да еме въведе в заблуждение.
На въпросният изпит аз бях описала по идентичен начин процесните деяния извършени от Минков и от непълнолетният Колев.
Не бях описала само наличността на съвкупност от престъпления която смятам, че е налице и е реална съвкупност от престъпления.
Смятам, че по отношение на Минков е налице "ексцес ", също така и рецидив опасен или специален не съм много убедена.
Но въпреки това имам 3.50 като оценка и не успях да продължа напред.
Бях посочила също предварително производство като форма, че е нужно да се проведе особено по отношение на непълнолетният Колев
съгласни ли сте с мен?
Деси-Слава

Мнениеот ariel15 » 18 Окт 2005, 13:48

Скъпа Деси-Слава, струва ми се, че на тези изпити оценяват по-скоро знанията ти като цяло, дали имаш юридически език, дали можеш да исписваш правилно правната квалификация по принцип - така както пишат съдиите, прокурорите и следователите в актовете си, дали владееш съдебната практика и умееш да я прилагаш правилно, дали можеш да предлагаш варианти на решения и доколко се мотивираш с теорията и практиката. А това се научава на стажа, ако ти дадат възможност да пишеш, разбира се. Миналата година и аз съм писала същата квалификация като теб, но имам 5. Е, не се класирах за мл.прокурор, но успях на един от другите изпити. Така че продължавай да се бориш.
ariel15
Младши потребител

казус младши прокурори

Мнениеот Деси-слава » 18 Окт 2005, 14:01

ARIEL15 Да разбирам ли, че нямам изграден език юридически при оформянето на своите тезиси.
Поне това смятах, че владея в малка степен.
Мислех, че също така е важно да се опише правилно правната квалификация на процесните деяния. иначе, защо ни есе задават така въпросите в конкретните изпити?
Деси-слава

Re: ПОМОГНЕТЕ за решението на казус младши прокурори

Мнениеот Гост » 18 Окт 2005, 15:53

Деси-слава написа:хайде колеги, помогнете д рзберем решението на казуса за младши прокурори от м. декември 2004 год. за Минков.
кражба ли е или грабеж?
има ли съучастие и какво по-точно?
какви наказания следва да се приложат и за двамата? по кой член от НК? и т.н
ПОМОГНЕТЕ

Tova, koeto e napisal uj kolegata mlk.prokuror vaob6te ne e viarno!
Гост

Следваща

Назад към Конкурси, изпити