- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Устен изпит за младши съдии
|
|
56 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
изпит
аз бях в ІІ комисия.много добре протича изпита.комисията е много приятна и обективна,шегуват се и те предлазполагат.Имат шанс обаче само колегите с оценки над 5.25,колкото и да искарат на устния /дори 6.00/.това го разбрах от колегите навън.Замислете се - така е.
- мето
Хайде, хайде....нямали шанс другите...
Аз миналата година като имах 5.25 на писмения и след отлично представяне и съпоставка на трите процеса едновременно пак не бяха благосклонни. Само председателката на комисията ми даде "отличен", другите бяха 4,4,5,5. И то само защото тези "административните" съдии не бяха чували за развитието в съдебната практика на ВКС по нак.дела, че вече се касира и на непосочени основания!!!
Беше ми много обидно и пред мен, когато едната подскочи възмутено от стола, председателката тихичко й подшушна, че е така.
После се видя, че колеги с бал 11 се класират.
Тази година май съм в същата комисия...
Какво да ви кажа....на нищо не се надявам, като знам, че оценяват високо доброто зубрачество, а когато им покажеш мислене - те като че ли се обиждат....
Но не е вярно, че високите оценки от писмения автоматично гарантират такава и на устния!
Аз миналата година като имах 5.25 на писмения и след отлично представяне и съпоставка на трите процеса едновременно пак не бяха благосклонни. Само председателката на комисията ми даде "отличен", другите бяха 4,4,5,5. И то само защото тези "административните" съдии не бяха чували за развитието в съдебната практика на ВКС по нак.дела, че вече се касира и на непосочени основания!!!
Беше ми много обидно и пред мен, когато едната подскочи възмутено от стола, председателката тихичко й подшушна, че е така.
После се видя, че колеги с бал 11 се класират.
Тази година май съм в същата комисия...
Какво да ви кажа....на нищо не се надявам, като знам, че оценяват високо доброто зубрачество, а когато им покажеш мислене - те като че ли се обиждат....
Но не е вярно, че високите оценки от писмения автоматично гарантират такава и на устния!
- Александра
По повод на казаното от Александра съм напълно съгласен. На съдийския се отказах да отида - имам 5.00 на казуса, но за тъпотията на изпитващите се убедих от прокурорския изпит. Председателката на комисията не знаеше що е това стадии на нак. процес и имат ли почва в прокуратурата. Това го писах май по друг повод, но ще повторя случая: един от комисията ме попита може ли ВКС да утежнява положението на подсъдимия по кас. жалба или протест? Казах, че не може, а трябва да върне делото за ново разглеждане и т.н., като виждайки тъпотията и неразбирането в очите им почти им изнесох лекция на тема "Разлики между въззивно и кас. пр-во в нак. процес" и т.н., но файда нямаше. Нещо повече, казаха ми, че съм неглижирал устния, тъй като съм имал 5.50 на казуса. След всичкото това едва се стърпях, въпреки, че погнусата и отвръщението ми към тях явно е била изписана на лицето ми щото оценката ми е 4.40. Така че другият път евентуално се явявам само за съдия и не искам да ги чувам тъпите следователи и прокурори - родени в инкубаторите за идиоти в Симеоново и подобни частни факултети по села и землянки.
- Гост
Anonymous написа:По повод на казаното от Александра съм напълно съгласен. На съдийския се отказах да отида - имам 5.00 на казуса, но за тъпотията на изпитващите се убедих от прокурорския изпит. Председателката на комисията не знаеше що е това стадии на нак. процес и имат ли почва в прокуратурата. Това го писах май по друг повод, но ще повторя случая: един от комисията ме попита може ли ВКС да утежнява положението на подсъдимия по кас. жалба или протест? Казах, че не може, а трябва да върне делото за ново разглеждане и т.н., като виждайки тъпотията и неразбирането в очите им почти им изнесох лекция на тема "Разлики между въззивно и кас. пр-во в нак. процес" и т.н., но файда нямаше. Нещо повече, казаха ми, че съм неглижирал устния, тъй като съм имал 5.50 на казуса. След всичкото това едва се стърпях, въпреки, че погнусата и отвръщението ми към тях явно е била изписана на лицето ми щото оценката ми е 4.40. Така че другият път евентуално се явявам само за съдия и не искам да ги чувам тъпите следователи и прокурори - родени в инкубаторите за идиоти в Симеоново и подобни частни факултети по села и землянки.
- Гост
E, хайде колега, нали все пак не сте толкова нагъл, че да твърдите,че сте по компетентен от практикуващи съдии и то във ВКС? Ако беше така, щяхте Вие да сте в състава на комисията, нали?
По повод утежняване на положението на подсъдимия вижте чл.385 НПК който гласи "Задължителни указания на касационната инстанция и условия при които може да се утежни положението на подсъдимия".
Какво според Вас прави касационният съд когато дава задължителни указания да се приложи закон за по-тежко наказуемо престъпление, когато присъдата е отменена по протест/жалба за утежняване положението на подсъдимия? Естествено, ВКС не постановява сам присъдта, но той дава ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УКАЗАНИЯ!
Мисля,че просто не сте разбрали какво Ви питат. Много се гразня от неподготвени колеги, за които провала на изпит винаги е по някаква друга причина, но никога по причина в тях самите!
По повод утежняване на положението на подсъдимия вижте чл.385 НПК който гласи "Задължителни указания на касационната инстанция и условия при които може да се утежни положението на подсъдимия".
Какво според Вас прави касационният съд когато дава задължителни указания да се приложи закон за по-тежко наказуемо престъпление, когато присъдата е отменена по протест/жалба за утежняване положението на подсъдимия? Естествено, ВКС не постановява сам присъдта, но той дава ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УКАЗАНИЯ!
Мисля,че просто не сте разбрали какво Ви питат. Много се гразня от неподготвени колеги, за които провала на изпит винаги е по някаква друга причина, но никога по причина в тях самите!
- Гост
Вижте.
Когато ВКС "дава задължителни указания за утежняване положението на подсъдимия", ако е налице и другото условие /съответен протест/ - по-долната инстанция ще утежни положението на подсъдимия, а не ВКС!!!
Като считате, че ВКС, давайки такива задължителни указания, всъщност утежнява положението на подсъдимия, Вие всъщност тълкувате превратно израза.
Въпросът към колегата е бил - "Може ли ВКС да утежни положението на подсъдимия?", а не както Вие го схващате "Какво прави ВКС, когато намери, че трябва да бъде утежнено положението"....
Отговорът на въпроса така, както е зададен е "не, не може"-категорично, в никой случай не може...
Щом Вие така изопачавате въпроса, зададен на колегата, аз също бих могла да вмъкна една забележка в отговора Ви, а именно:
-когато ВКС намери, че е необходимо да се утежни положението на подсъдимия /конкретно в хипотезата на чл.357, ал.3, т.1-"да се увеличи наказанието"/, ВКС не винаги ще върне делото за ново разглеждане, респ. не винаги ще дава тези задължителни указания. Защото ВКС ще съобрази дали касационната жалба/протест е с такъв смисъл, и ако не е, той ще потвърди присъдата и изобщо няма да връща, защото няма смисъл - при повторното разглеждане по долната инстанция няма да може да увеличи наказанието поради липсата на изричното условие /да има съответен протест/. И фактът, че ВКС ще трябва да потвърди присъдата в тази хипотеза, макар и да е видял, че трябва утежняване, е само един от начините по който по тълкувателен път стигаме до абсолютно вярното: забрана за ВКС да утежнява положението на подсъдимия, независимо от това дали има съответен протест.
Ако има съответен протест, ВКС не може сам - връща, долу ще утежняват...
Ако няма съответен протест, ВКС не може сам, но няма и смисъл да връща, затова не го утежнява, а потвърждава.
Когато ВКС "дава задължителни указания за утежняване положението на подсъдимия", ако е налице и другото условие /съответен протест/ - по-долната инстанция ще утежни положението на подсъдимия, а не ВКС!!!
Като считате, че ВКС, давайки такива задължителни указания, всъщност утежнява положението на подсъдимия, Вие всъщност тълкувате превратно израза.
Въпросът към колегата е бил - "Може ли ВКС да утежни положението на подсъдимия?", а не както Вие го схващате "Какво прави ВКС, когато намери, че трябва да бъде утежнено положението"....
Отговорът на въпроса така, както е зададен е "не, не може"-категорично, в никой случай не може...
Щом Вие така изопачавате въпроса, зададен на колегата, аз също бих могла да вмъкна една забележка в отговора Ви, а именно:
-когато ВКС намери, че е необходимо да се утежни положението на подсъдимия /конкретно в хипотезата на чл.357, ал.3, т.1-"да се увеличи наказанието"/, ВКС не винаги ще върне делото за ново разглеждане, респ. не винаги ще дава тези задължителни указания. Защото ВКС ще съобрази дали касационната жалба/протест е с такъв смисъл, и ако не е, той ще потвърди присъдата и изобщо няма да връща, защото няма смисъл - при повторното разглеждане по долната инстанция няма да може да увеличи наказанието поради липсата на изричното условие /да има съответен протест/. И фактът, че ВКС ще трябва да потвърди присъдата в тази хипотеза, макар и да е видял, че трябва утежняване, е само един от начините по който по тълкувателен път стигаме до абсолютно вярното: забрана за ВКС да утежнява положението на подсъдимия, независимо от това дали има съответен протест.
Ако има съответен протест, ВКС не може сам - връща, долу ще утежняват...
Ако няма съответен протест, ВКС не може сам, но няма и смисъл да връща, затова не го утежнява, а потвърждава.
- Александра
Това по-горе - в подкрепа на колегата. Тук искам да кажа и друго нещо- мнението на колегата, а и мойто, не е нагло.
Това е истината. Че в много случаи може да се окаже, че конкретният съдия не е толкова в час, колкото кандидата. Никой не казва, че съдиите са некомпетентни. Просто всеки се е съсредоточил в някаква област дела и е нормално някои неща от другите материи да ги е позабравил, а кандидатът да ги знае.
Проблемът тук е в това, че е добре в комисиите да има по равен брой съдии от всички колегии и въпроси да ти задават компетентните по материята. А не някой, който отдавна не се занимавал с наказателни дела, или въобще не е, да пренася автоматично правилата за касация пред ВАС, към касацията по наказателни дела, както беше в моя случай...
Без това, конкурсът си остава наистина чист късмет - дали писмената работа се проверява от вещ, или не, така и на устния. Ето днес на устния едно момиче плещеше глупости по единия въпрос, но говореше убедително, и комисията изобщо не забеляза, и й писа отличен...не казвам, защото са некомпетентни, просто и те не знаят всичко наистина.
Това е истината. Че в много случаи може да се окаже, че конкретният съдия не е толкова в час, колкото кандидата. Никой не казва, че съдиите са некомпетентни. Просто всеки се е съсредоточил в някаква област дела и е нормално някои неща от другите материи да ги е позабравил, а кандидатът да ги знае.
Проблемът тук е в това, че е добре в комисиите да има по равен брой съдии от всички колегии и въпроси да ти задават компетентните по материята. А не някой, който отдавна не се занимавал с наказателни дела, или въобще не е, да пренася автоматично правилата за касация пред ВАС, към касацията по наказателни дела, както беше в моя случай...
Без това, конкурсът си остава наистина чист късмет - дали писмената работа се проверява от вещ, или не, така и на устния. Ето днес на устния едно момиче плещеше глупости по единия въпрос, но говореше убедително, и комисията изобщо не забеляза, и й писа отличен...не казвам, защото са некомпетентни, просто и те не знаят всичко наистина.
- Александра
Александра, благодаря за подкрепата! А на колегата преди това ще кажа, че в никакъв случай не се мисля за супер специалист по нак. право и по-скоро интересите ми са в друга насока, така че май стана по-добре, че не се класирах като прокурор, но държа на своето, че в комисията имаше толеми идиоти. Нямам нищо против, ако ме бяха затапили с какъвто и да е въпрос и най-вече с респект - аз съм от тези, които искат и се стремят да се учат от хора със знания и вдъхващи респект посредством тях, а не от измислени, комплексирани и случайни човечета, на които, ако някои от интересуващите се от нак. право колеги им зададе въпрос ще увяхнат.
- Гост
Днес бях на изпит в първа комисия. Мина добре. Мисля, че комисията беше доста благоразположена и толерантна.Проявяваха търпение към колегите които се притесняват от това че са на изпит и т.н. Но изпита си е изпит и нерядко зависи от късмет и други фактори. Преди година на този изпит изкарах пълна 6, а днес 5.60. Не мога да кажа че съм по-малко подготвена, просто е субективно. Какво да се прави..
- Гост
Днес бях на изпит в първа комисия. Мина добре. Мисля, че комисията беше доста благоразположена и толерантна.Проявяваха търпение към колегите които се притесняват от това че са на изпит и т.н. Но изпита си е изпит и нерядко зависи от късмет и други фактори. Преди година на този изпит изкарах пълна 6, а днес 5.60. Не мога да кажа че съм по-малко подготвена, просто е субективно. Какво да се прави..
- Гост
Радвам се, че Чинова ни е учила, макар че като студенти, в деня когато разбрахме, че тя ще ни изпитва, почти цялата група избягахме от страх. Но тогава може би не сме били дорасли за нивото на нейната мисъл. А то е доста високо. Като за прокурори от ВКП. Повечето от които май трябва да минат един курс при нея, за да не се чудят как тъй съдиите от ВКС "не са влошили положението на подсъдимия"....
- Александра
56 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|