начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

класиране младши прокурори

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Гост » 05 Дек 2005, 21:53

Аз за първи път се явявах и имах честта да се падна във втора комисия.Освен това ми се падна първи въпрос - наказанието ЛС съответно Паликарски се заяде,защото бил специалист по пенитенциарно право. Пита ме такива въпроси,че имах чувството че кандидатствам за надзирател в затвор- явно такъв ми бил късмета! На другите въпроси отговорих безупречно. Явно е -има хора класирани с връзки а има и хора с късмет. Явно аз съм без късмет.
Гост

Мнениеот Гост » 05 Дек 2005, 21:57

Anonymous написа:Аз за първи път се явявах и имах честта да се падна във втора комисия.Освен това ми се падна първи въпрос - наказанието ЛС съответно Паликарски се заяде,защото бил специалист по пенитенциарно право. Пита ме такива въпроси,че имах чувството че кандидатствам за надзирател в затвор- явно такъв ми бил късмета! На другите въпроси отговорих безупречно. Явно е -има хора класирани с връзки а има и хора с късмет. Явно аз съм без късмет.

и без връзки
Гост

Мнениеот Гост » 05 Дек 2005, 22:54

За връзкте- вижте темата- назначаване в съдебната ситема- преса. Не ви ли омръзна колеги да се явявате като гламави на конкурси, като разни идиоти, завършили на тете факултета, директно стават магистрати.Ама не е луд който яде баницата, само е нагъл, тъп, некъдърен , а пък се прави на света вода ненапита!!
Гост

Мнениеот Гост » 05 Дек 2005, 22:57

Гост

Мнениеот dess_74 » 06 Дек 2005, 10:27

Само, че колега в цитираната статия става въпрос все за назначени съдии.
Доколкото прочетох те не са младши и ако имат изискуемият съгласно, ЗСВ стаж, могат да бъдат предложени както е в случая и назначени. Друг е въпросът, че има много като тях и с по-голям стаж, които обаче нямат зад гърба си някой, който да ги предложи и застане зад тях и затова са принудени да се явяват по разните конкурси, дори и за младши, с надеждата и тях да ги огрее някой ден.
dess_74
Потребител

Мнениеот Гост » 06 Дек 2005, 11:11

Anonymous написа:споделете колеги как се чувствате след един такъв конкурс, изцедени психически и физически като лимони, дали немалко средства за транспорт до София и накрая в кофти комисия или нещо друго....Стига ли ви оптимизма да продължите да се борите и на следващи конкурси. Мислите ли за сериозна работа, семейства..защото една сериозна подготовка едва ли би позволила човек да се отдаде и на други ангажимети. А за съжаление годините си минават...Все пак надеждата умира последна.

Колеги, вече почти 24ч. не мога да повярвам, че този път успях. Това ми бе 4-я конкурс в който участвах. Абе изобщо бях от малкото наивници на средна възраст, които вярваха, че и със знания можеш да успееш да осъществиш мечтата си и ето, че се случи чудото. За мен наистина е чудо, защото нямам ни вуйчо владика, ни баща ми е поп.
Гост

Мнениеот Кандидат » 06 Дек 2005, 14:20

Колеги, не забравяйте, че Комисията само ще ви предложи, а ще ви назначава ВСС. Имало е случаи на отказ за назначаване, на кандидат мл.следователи, мисля.

А иначе честито на спечелилите!
Кандидат

Мнениеот o6te edna » 06 Дек 2005, 16:21

stavame 2 broq-naivnici :P Dano se slu4i i na drugi :wink:
o6te edna

Мнениеот Гост » 06 Дек 2005, 17:23

Na tezi ot klasiranite mlad6i sledovateli, koito minalata godina im otkazaha, be6e za amoralen jivot.
Ne znam dali e imalo i ot prokurorite?
to vse pak e mnogo konkretno
Гост

Мнениеот Nedoumqva6t » 07 Дек 2005, 22:39

Ima li nqkoi, koito da znae za6to minalata godina ima6e obqveni 44 mesta za mlad6i prokuriri, a bqha predlojeni i nazna4eni 43?
A tazi godina pak kazvat na vsi4ki, 4e mojelo da ne badat predlojeni vsi4ki?
Nedoumqva6t

Мнениеот Александра » 07 Дек 2005, 22:56

Anonymous написа:Na tezi ot klasiranite mlad6i sledovateli, koito minalata godina im otkazaha, be6e za amoralen jivot.
Ne znam dali e imalo i ot prokurorite?
to vse pak e mnogo konkretno

Интересно какво са счели за "аморален живот"...Кажете-да не правим същото, защото то явно критериите за морално и неморално, съдейки по съседните теми..., биха могли да бъдат доста различни...
Александра

Мнениеот nedoumqva6t » 07 Дек 2005, 23:04

Ne znam 4estno kazano, dosta e stranno kak lica, koito otgovarqt na 4l.126 i sa dopusnati do konkurs, na koito se precenqvat pof. i moralni ka4estva, ne sa nazna4eni za amoralen jivot.
Da ne bi spored terminologiqta na VSS amoralen = neudoben?
nedoumqva6t

Мнениеот Гост » 07 Дек 2005, 23:22

Права е Алекс-то хич не е морално някои хора да стават магистрати само заради едно предложение, пък било то и въз основа на закона, а други да се конкурират като бесни по знания!!!!
Гост

Мнениеот Nedoumqva6t » 07 Дек 2005, 23:33

Razbira se, 4e e prava.
Zna4i dopuskat te do konkurs, pe4eli6 go, i nakraq ti kazvat, 4e si nqmal ka4estva. Interesno za6to togava sa te dopusnali, kato se prdvijda v zakona, 4e u4astvat lica otgovarq6ti na 4l=126?
Az sam klasiran za mlad6i prokuror i napravo otka4am kato si pomislq za tova.
Nedoumqva6t

Мнениеот Гост » 07 Дек 2005, 23:49

"аморален живот"-сигурно си правят някакви техни разследвания-дали ходиш по дискотеки, дали се напиваш често, колко гаджета имаш едновременно, дали по телефона са те засекли да итраеш на секс.....нещо такова ли?!
Гост

Мнениеот Гост » 07 Дек 2005, 23:53

Anonymous написа:"аморален живот"-сигурно си правят някакви техни разследвания-дали ходиш по дискотеки, дали се напиваш често, колко гаджета имаш едновременно, дали по телефона са те засекли да итраеш на секс.....нещо такова ли?!

Ако пиеш и повръщаш значи не ставаш! Трябва да пиеш и да не повръщаш. Другото е колко повече, толкова повече :)
Гост

Мнениеот ххххххх » 08 Дек 2005, 01:00

Колегата, негласуван от ВСС-поради извършено непредпазливо убийство при ПТП-преди много години-или поне това се чу в родния му град... За съжаление ВСС не зачете съвсем коректно закона и, поне според мен, не беше мотивиран достатъчно във вота си.
ххххххх

Мнениеот Александра » 08 Дек 2005, 13:13

Сега прочетох какво означава "аморален живот". Мъчно ми е, че така е станало...

защото ето какво означава, например, непредпазливо убийство при ПТП:
Млади съпрузи пътуват на прав участък. Жената е бременна в 8-я месец, мъжът шофира. В един момент срещу тях връхлита с бясна скорост мотоциклетист. Съпругът, за да избегне сблъсъка, прави десен завой, излиза от платното и се блъскат в едно дърво. Бременната му съпруга починала на място, съпругът останал жив.

Злощастният съпруг не само че загубил най-близките си, но и бил осъден за непредпазливо убийство, защото в така създалата се ситуация, той бил длъжен да спази правилото на ЗДвП - да спре /или нещо друго беше.../, но не и да прави завой, макар и да иска да избегне удара.

Сега си представям, че точно този съпруг е кандидатствал за следовател, представям си, че в следователската работа е било призванието му...той е щял да бъде много по-отговорен и обективен. Но от ВСС били казали, че не може, защото не било "морално" случилото се преди толкова години ...

нямам думи....
Александра

Мнениеот Недоумяващ » 08 Дек 2005, 14:05

Изискването но чл.126,ал.1, т.3 от ЗСВ е, че лицата трябва да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, независимо от последвалата реабилитация. Това мисля, че включва 2 условия/кумулативно/:
-да е наложено наказание лишаване от свобода;
-деянието да е умишлено престъпление от общ характер;
При наличие на тези 2 условия реабилитацията се изключва и не се заличава осъжданито.
От това следва, че при осъждане за непредпазливо престъпление лицето тряба да е реабилитирано и реабилитацията е пълна, поради което няма пречка за назначаване.
Същото е и ако деянието е умишлено, но наказанието е по-леко от лишаване от свобода-напр. глоба, обществено порицание. Тук също реабилитацията е пълна и няма пречка за назначаване.
В тези 2 случая при настъпила реабилитация няма пречка по чл.126,ал.1,т.3 от ЗСВ.
Критерият по т.4- моралните качества, също се спазва, защото след като реабилитацията е пълна, то се счита, че качествата са налице. Да бъде отхвърлен такъв кандидат означава, че към един юридически факт, каквото е осъждането, се добавят последици, каквито той няма, което е презумпция, каквато обаче се предвижда в закон, а такъв закон няма. Поради това излиза, че забранителна норма се тълкува разширително, което е недопустимо при този вид норми.
И освен всичко-защо кандидата е допуснат до конкурс, ако не отговаря на условията? Нали в ЗСВ пише, че в конкирса могат да участват лица, които отговарят на условията-ако не отговаря, значи е незаконен целия конкурс.
Считам, че би могло да е пречка, ако е без конкурс, но за младши магистрати на бива да е проблем, защото никой не е знаел, че след време може да стане магистрат/е, има и такива, които са знаели/.
Недоумяващ

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 19:09

Според вас фактът,че имам две деца а не съм омъжена, ще се счита ли за аморално? :?:
Гост

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити