начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Конкурсът за мл.прокурори

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Конкурсът за мл.прокурори

Мнениеот dvm_78 » 10 Сеп 2003, 14:40

Е, добре- след като във форума описахте какви са били казусите на конкурсите за мл. съдии и следователи-предлагам да споделите и какво се е паднало на конкурса за мл. прокурори!
Чух само някакви слухове, че е било нещо свързано с чл. 129-средна телесна-вярно ли е ?-хайде де не се стеснявайте-пишете за това, както и какво е решението на казуса-ще е интересно!!!!!!!
dvm_78
Младши потребител

Re: Конкурсът за мл.прокурори

Мнениеот Гандалф. » 16 Сеп 2003, 11:29

К А З У С
/ конкурс за младши прокурори - 04.09.2003 г./
На 01.01.2003 г. Милен Цветков Пашалийски се намирал в ресторант “Бялата чешма” в курортния комплекс Пампорово, където употребил алкохол около 400 г. водка, с него били приятелите му Илиян Христов Андонов и Тихомир Пейков Петков, Радост Данаилова Григорова – всичките 17-годишни, ученици в 10 клас на 14то СОУ в гр. Смолян. На съседната маса в заведението били седнали Пламена Иванова Михайлова на 15 години ученичка в същото училище и брат й Мартин Михайлов на 19 години. Пашалийски от няколко седмици упорито ухажвал Михайлова, но тя го избягвала и не отговаряла на чувствата му. В ресторанта Пашалийски предложил на Михайлова да я почерпи, но тя категорично отказала. След това я поканил да танцуват, при което тя помолила брата си да направи забележка на Пашалийски да я остави спокойствие. Михайлов веднага изпълнил молбата й. Около 22.30 часа, окуражен от насърчителните думи на другарите си Пашалийски отново отишъл до масата на Михайлова и поискал да излязат, за да си поговорят на спокойствие. Без да дочака отговора й Михайлов станал от мястото си и предложил на Пашалийски да излязат заедно с него на вън, за да се разберат по “мъжки”. Пашалийски се съгласил и заедно с Михайлов поели към изхода на заведението. Виждайки това приятелите на Пашалийски, Андонов и Петков също ги последвали. Там Михайлов на висок тон започнал да обяснява на Пашалийски, че сестра му не желае да има нищо общо с него и ако не я остави той ще вземе по-сериозни мерки срещу натрапника. Ядосан от думите му Пашалийски заедно с Андонов и Петков го повалили на земята и му нанесли побой. В резултат на ударите на Михайлов били избити 5 ти и 6 ти горни резци, отдясно и счупване на ръката в областта на китката.
Притеснени, че момчетата не се завръщат Михайлова и Григорова се отправили да ги търсят. Виждайки брата си на земята Михайлова разблъскала надвесените на д него лица и се навела да му окаже помощ. В този момент Пашалийски я дръпнал силно за ръката, ударил я с длан в областта на лицето и й казал, че сега той и приятелите му ще осъществят полово съвкупление с нея. Предупредил я да не вика, тъй като вече нямало кой да й помогне. Михайлова силно се изплашила от думите му и не могла да реагира веднага на отправените й заплахи. Тогава Пашалийски се обърнал към Андонов и Петков и ги попитал имат ли нещо против той пръв да осъществи полов акт с Михайлова. Те били единодушни, че не искат да имат нищо общо с това и побързали да се върнат в заведението. Навън обаче останала Григорова, на която Пашалийски предложил да гледа. След като съборил Михайлова на земята Пашалийски се заел да откопчава дрехите й. Тя обаче започнала да крещи и да му нанася удари с юмруци в областта на главата. Тогава, за да помогне на Пашалийски да осъществи намерението си и за да осуети възможността виковете на Михайлова да бъдат чути от лицата намиращи се в заведението, Григорова хванала ръцете на Михайлова и ги притиснала над главата й с коляно, а с ръцете си запушила устата й. Виждайки случилото се със сестра му Михайлов успял да се съвземе от побоя и в момент преди Пашалийски да пристъпи към съвкупление с нея изправил се и на свой ред нанесъл удар крак в областта на главата му, след което се обадил от мобилния си телефон в РПУ. Изплашени да не бъдат заловени Пашалийски и Григорова се отдалечили тичешком от местопрестъплението.
В Ъ П Р О С И :
/ въпросите не са записани поради ограниченото време /
Гандалф.

Мнениеот dvm_78 » 16 Сеп 2003, 12:27

Гандалф, мерси, че ни светна за "казуса" !
Само, че без въпросите трудно ще стане.
Едно е ясно-наистина има средна телесна-чл. 129, но съм затруднен относно половото престъпление?
Това, че не е осъществено съвъкупление означава ли, че следва да се квалифицира към нормата за блудство-чл. 149 или ще си е към нормата за престъпно съвъкупление, защото факт. състав не е довършен поради външни фактори, а не защото деецът е размислил и сам се е отказал да довърши деянието?
Ти как мислиш?!
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот batko » 16 Сеп 2003, 23:41

При побоя За Пашалийски Андонов и Петков по 129 от НК вр. чл. 63 ал. 1 т. 4 / за зъбите зависи от ексепертизата - дали е затруднено дъвченето и говоренето/ Възможно е по прецизна квалификация /зависи от показанията и обясненията / по чл. 131 ал.1 т. 12 вр. чл. 63 ал. 1 т. 4
При изнасилването Пашалийски и Григорова
по чл. 152 ал 3 вр. ал 1 вр. чл. 18 вр. чл. 63 ал 2 т 2 НК и искайте ефективна присъда за Пашалийски
За Андонов и Петков какво ще стане с тях зависи кога ОА ще се внесе в съда, по точно зависи от факта кога двамата навършват 18г. за евентуално приложение на 78а
batko
Младши потребител

Мнениеот batko » 16 Сеп 2003, 23:44

Не ти трябват въпроси за да квалифицираш казуса
Деянието е недовършен опит - не е довършено по независещи от дейците причини
batko
Младши потребител

Мнениеот МСМ » 17 Сеп 2003, 00:20

Набързо един опит, че ми се спи. Мисля, че внимателно прочетох условието, но може и да съм недовидяла нещо, утре ще се включа пак.
Андонов, Петков и Пашалийски - средна телесна повреда. Няма данни да е опит за нещо по-сериозно (тежка например).
Пашалийски и Григорова - изнасилване. Опит по-точно. Както казва Батко - недовършен (то при изнасилването довършен опит няма) и не е самоволен отказ от опит. Двама извършители - квалифицираният състав. Няма значение, че само единият е щял да... такова, де. ;-)
Чл. 78а НК - според мен не може да има спор, че той се отнася за лица, пълнолетни при извършването, не при внасянето на обвинителния акт. Греша ли? Също както адм. наказание глоба по ЗАНН не може да се наложи на който е бил непълнолетен при извършване на нарушението. А не при налагане на наказанието.
Dvm_78 вече знае, че аз си я обичам неизбежната отбрана. Затова не мога да се сдържа и да не отбележа, че ритникът на Михайлов по главата на Пашалийски е неизбежна отбрана. Ура за отбранителите!
МСМ

Мнениеот Гандалф. » 17 Сеп 2003, 08:58

Според мен е налице недовършен опет за изнасилване, извършено от две лица, Пашалийски и Григорова. Григорова е съучастник - съизвършител, тъй като лице от женски пол може да бъде съизвършител при изнасилване до приключването на принудата към съвкупление ( държи ръцете на пострадалата и й запушва устата, за да не вика). / арг. от : изнасилването е двуактно престъпление /
Гандалф.

Мнениеот Гандалф. » 17 Сеп 2003, 09:26

Относно въпросите към казуса - бяха общо 13. Като един от тях беше да са даде квалификация на деянията извършени от лица описани в казуса. Друг беше - ако се приеме, че Пашалийски е извършил множество престъпления, да се определи реда за налагане на наказанието. Също така да се определи подсъдността и съставът на съда. Да се определи в какво качество ще бъдат коннституирани пострадалите в наказателното производство. Да се определи вида на досъдебното производство за отделните престъпления. Това бяха основните въпроси.
Гандалф.

Мнениеот МСМ » 17 Сеп 2003, 12:03

Пострадалите, освен частни обвинители, могат да бъдат и граждански ищци, ако смятат, че са претърпели неимуществени вреди. Другото не е интересно.

Но взех да се чудя за чл. 78а. Разколеба ми се увереността в това, че "не може да има спор". ЗАНН не е много добро сравнение, защото там глобата е най-тежкото възможно наказание, а тук е в замяна на нещо по-тежко. Пък и щом го е написал човекът, значи го знае със сигурност.
Но защо навършването на пълнолетие да води до по-лека отговорност? Вярно, все още непълнолетния в замяна на това може да го осъдят на по-малко от година, да го освободят от изтърпяване на наказанието и само да го пратят в някакво училище. Но все пак ще се води осъждан, а пълнолетният с административното наказание - не. Или някъде греша?
МСМ

Мнениеот DCB » 17 Сеп 2003, 12:28

Въпроси:
1.Да се даде квалификация на деяниета на описаните в казуса лица?
2.налице ли е съучастие, в каква форма, м/у кои лица и в какво качество е действал всеки един от тях при причиняване на телесните увреждания на Михайлов и как трябва да бъдат квалифицирани те?
3. налице ли е съучасте, в каква форма, м/у кои лица и вкакво качество е действал всеки един от тях при осъществяването на деянието спрямо Михайлова?
4.Възможно ли е Пашалийски да носи отговорност и за подбудителство към престъпление, опит за изнасилване спрямо Андонов и Пейков в случай, че
а/ двете лица са отказали да участват в осъществяване на престъплението
б/ двете лица са се съгласили да участват в престъплението, но поради намесата на Михайлов не са могли да осъществят замисъла си
5.Какъв вид престъпление е изнасилването от гледната точка на
а/формата на изпълнителното деяние
б/предвидения в състава престъпен резултат
в/характерът на изпълнителното деяние
г/непосредствения обект
д/субекта на престъплението
6.Предтавлява ли нанасянето на побой над Михайлов принуда по см. на чл.152, ал.1, т.2-НК?
7.Възможно ли е въпреки отказа на Андонов и Пейков да участват в осъществяването на престъплението, Пашалийски да отговаря по чл.152, ал.3, т.1-НК?
8.Ако приемете, че Пашалийски е извършил множество престъпления, посочете реда за оределяне на наказанията за извършените престъпления?
9.Какъв вид от досъдебното производство следва да бъде проведено и в какъв срок?
10.С оглед обстоятелствата по казуса, с какъв акт следва да се произнесе прокурора след приключване на досъдебното производство и в какъв срок?
11.С какъв акт следва да се произнесе прокурора, ако констатира, че на досъдебното производство само Пашалийски се е явил със защитник?
12.Посочете състава на съда, компетентен да разгледа делото като първа инстанция?
13.От кой момент могат да се включат в наказателния процес пострадалите и в какво качество?
DCB

Мнениеот DCB » 17 Сеп 2003, 12:31

едно допълнение към казуса: Пашалийски е 23 годишен.
DCB

Мнениеот Гандалф. » 17 Сеп 2003, 13:16

Благодаря за въпросите DCB!
Гандалф.
Гандалф.

Мнениеот Alfa13 » 17 Сеп 2003, 13:17

Дано сте се явили на конкурса. От Вас би станал типичен прокурор. Имате високо самочувствие, а знанията са Ви посредствени. след като имет такъв весел нрав моля Ви напишете едно цялостно решение на казуса, за до го обсъдим всички.
Alfa13

Мнениеот МСМ » 17 Сеп 2003, 13:32

Въпрос 4. а) не
б) да - изпълнението е било започнало.
Въпрос 5 - малее, ми аз не разбирам въпроса! :-( :-(
Престъпление на просто извършване (не е резултатно); не е продължено; двуактно. Какво е форма и какво е характер на изпълнителното деяние? Какво е непосредствен обект (половата неприкосновеност на пострадалата, както се изразяват - това ли е?) и кой обект е "посредствен"?
Въпрос 6 - не. Силата или заплашването трябва да са упражнени спрямо пострадалата. Освен ако някой не смята, че побоят над брата е и заплаха към сестрата - един вид, виж какво ще ти се случи. Но според мен заплахата си е нещо отделно от побоя - може да не е изразена с думи, а с действия или с цялостното им държане, но не се изразява в нанесения побой.
Т.е. за Андонов и Петков не можем да приемем, че биейки брата, участват като извършители в изнасилването. Дори и да имаха съзнанието, че за да изнасилят мадамата, трябва първо да се справят с брат и, пак нямаше да може да се приеме така. (Щяха ли да бъдат помагачи тогава? Според мен - да.)
Въпроси 3 и 7 - казахме вече.
МСМ

Мнениеот МСМ » 17 Сеп 2003, 13:39

Това за веселия нрав и посредствените знания за мен ли се отнася? Гледам, че е отговор на чужд постинг, но не ми се връзва с него.
Когато кажете, съм готова да се състезавам с Вас и по знания, и по способности. Само че кой ще бъде арбитър?
МСМ

Мнениеот Гандалф. » 17 Сеп 2003, 13:47

Непосредствения обект е половата неприкосновеност на пострадалата и свободния избор на полов партньор./ виж. Ал. Стойнов - престъпления срущу личността/;
формата е действие;
мисля, че според характера си престъпленията се разделят да увраждащи и застращаващи, т.е. в случая е увреждащо.
Гандалф.

Мнениеот dvm_78 » 17 Сеп 2003, 13:54

Гандалф-ти си пич и ги усещаш нещата!
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот Гандалф. » 17 Сеп 2003, 13:55

Дано да е така!
Гандалф.

Мнениеот dvm_78 » 17 Сеп 2003, 13:59

Мира-много ме кефиш-` штото явно чатиш и наказателно и гражданско и търговско право и (очевидно) си много ДОБЪР ЮРИСТ!
Какво ти е отношението към млади, прилично красиви и по-посредствени от теб (но не много, де :-) юристи!
А и нещо друго- отговори ми на питането само ако си неомъжена:-)))))
dvm_78
Младши потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити