начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Държавни изпити

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот pleasure » 03 Дек 2006, 23:57

Ако това,което пишете е вярно направо е "престъпно" да не си потърсите правата!!! :!:
Вие сте завършили юристи, и някакяа си Момяна Гунева да ви се "подиграва" така-нелепо!!!
pleasure
Младши потребител

Мнениеот ivelinai » 04 Дек 2006, 10:55

Az imam 2 v knijkata,taka che moga da dokaja ,che sam bila na izpita.Taka che iskam da se prisuedinia kum iniciativata vi za objalvane.Mislia,che moga da nameria i svideteli ;)
ivelinai
Младши потребител

Мнениеот lloreti » 04 Дек 2006, 10:58

А какво ще кажете за Благоевград?И там си имаме един-двама преподаватели,които се държат по същия начин със студентите.Явяваш се по 5-6 пъти, докато на късмет изкараш изпита !А държанието на единия от тях на държавните изпити не се нуждае от коментар.
lloreti
Младши потребител

Мнениеот irhen » 04 Дек 2006, 11:07

pleasure написа:Ако това,което пишете е вярно направо е "престъпно" да не си потърсите правата!!! :!:
Вие сте завършили юристи, и някакяа си Момяна Гунева да ви се "подиграва" така-нелепо!!!

Dobre tazi informaciq e cenna, no sama po sebe si ne ni wyrshi rabota.
1. Zashtoto izpityt we4e e minal
2. A i da si potyrsim prawata - kakwo ot towa? Shte ni zali4at dwoikata i haide na obshto osnowanie otnowo na sledwashtata data. Mnogo se symnqwam da ni priznaqt kazusa i da ne go reshawame nowiq.

Kakto i da e. Zapochwam da se sramuwam ot Sofiiskiq uniwersitet. A uj towa e lupilnqta na dobrite uristi. No kato takiwa, nasite prepodawateli i administraciqta na uniwersiteta ni pokazwat NAGLEDNO prenebrejenieto si kym deistwashtite normatiwni aktowe. Predelno mi e qsno, che da ni izpitwat s kazus i posle s usten, po deistwastata naredba (koqto ne se otnasq i za nas oba4e, zashtoto sme po drug ucheben plan) e napan na Ministara na obrazovanieto ni i po edna sluchainost bivsh prepodawatel na SU, za da moje da se otchete, che bg vishistite polu4awat diplomata si sled darjane na izpiti po sashtiq nachin kato vishistite na stranite chlenki na ewropeiskiq sauz. Eto zashto nashiq dekan moje bi pozvolqwa towa swoevolie da se sluchwa.
No prisastwieto na Momqna Gunewa w komisiqta ne moga da si go obqsnq po nikakav nachin. A Koceva kato nqma kapacitet i znaniq da ni izpitwa - towa ne e moi problem. :shock: Ili shte mi zadawa tapi waprosi i shte si se usmihwame s razbirane w ochite na izpita, ili prosto nqma da q wklu4wat sred prepodawatelite, koito mogat da izpitwat na Darjawen izpit.

Na men mi se struwa, che samata tq trqbwa da e otwratena ot situaciqta, w koqto q postawi Gunewa, a i ot swoeto povedenie. :evil:
irhen
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 04 Дек 2006, 14:38

http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 322#180322

Който иска може да добави ,каквото има да се добавя. И имайте предвид,че там се пише на кирилица.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот irhen » 04 Дек 2006, 16:30

[quote="choveche"]
Всъщност, реших да пиша, защото попаднах на нещо много интересно.

Попаднах на следното:

Изображение

Така!

Защо никъде не виждам името „Момяна Гунева”?

И как така човек, който не е в списъка, одобрен от Министъра на правосъдието и Министъра на образованието и науката, за лица, които имат право да участват в държавни изпитни комисии е сложен за член на комисия?

Chestno kazano ne znam kakwo sa ti dali ot nashata kancelariq, te tam sashto sa dosta obarkani, obache kam konspelta po nakazatelno prawni ima stranica sas spisak na izpitwashtite prepodawateli, odobrem ot Petkanow i Valchew, sas pechati, izobstno oficialna rabota :) , ta tam Gunewa figurira. :cry:
Towa e info za tezi, koito sa reshili da se borqt sas sistemata, az kakto spodelih sam pesmichta za neinoto preborwane :wink:
irhen
Младши потребител

Мнениеот Finarfin » 04 Дек 2006, 19:13

semerjiev написа:Колеги дайте малко светлина и за изпита по Публично-правни науки. ЗАП и ЗВАС ли да прилагаме или АПК,въобще пълна обърквация.Ако някой разполага с казуси да ги сподели

По отношение на издаването на индивидуланите административни актове се прилага АПК. При обжалването по административен ред пак АПК, а по съдебен ЗАП. Поне за това се готвя да бъда питан, тъй като това е и действащото в момента законодателство. Отделен въпрос е какво може да им щукне на Уважаемите членове на комисиите.

Най - смешно обаче ми става при въпросите по Банково право. В момента в сила е Законът за банките, ДВ бр. 52, 1997г., но десетина дена след изпитите влиза в сила Законът за кредитните институции /на първи януари, ако трябва да сме точни/, отменящ го.

Каква е логиката тогава - да се учи по действащото наистина в дадения момент законодателство и да бъдем изпитвани по него или да учим по това, което влиза в сила след няколко дни ?
Finarfin
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 04 Дек 2006, 21:46

Zdraveite kolegi,
studentka sjm v SU i mi e dosta polezna informatziata ot tozi forum.Ako moga da vi bada polezna i az s ne6to-6te se radvam.
desita21bg
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 04 Дек 2006, 21:48

Dnes ima6e sre6ta s prof. Kostov, Hrusanov i Penov i dadoha polezna informatzia za izpita po publi4no-pravni.V ob6ti linii trjabva da se vnima koi to4no razporedbi ot APK sa dejstva6ti i koi vlizat v sila ot 1 mart 2007
desita21bg
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 04 Дек 2006, 21:51

Obarnaha vnimanie na objalvaneto na Adm Aktove po sadeben red-vse o6te e po ZAP.Otnosno kazusa-kazaha 4e njamam da e ne6to slojno,6te ima dostata4no vreme da se otgovarja na vaprosite
desita21bg
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 04 Дек 2006, 22:03

Допустимо е на писмения изпит е само нормативни актове,не се допуска ползването на коментари,съдебна практика-лошото е че в повечето сборници има включена такава или тъкувателни решения на висшите съдилища конституционния съд.
Пред катедрата на ЮФ на СУ е изнесен списък с норм.актове които може да се използват на изпита:
Конституцията,АПК, ЗАП,ЗАНН,ЗВАС,ЗМСМА,Закон за Администрацията,Закон за Държавните Служители,ЗДДС,ЗОДФЛ, ЗКПО,Закона за Местните Данъци и Такси,Закона за Акцизите и Данъчните складове,ДОПК,Закона за Финансовата Инспекция,Валутен Закон.

Успех!
desita21bg
Младши потребител

Мнениеот ksantipa » 05 Дек 2006, 01:48

desita21bg написа:Zdraveite kolegi,
studentka sjm v SU i mi e dosta polezna informatziata ot tozi forum.Ako moga da vi bada polezna i az s ne6to-6te se radvam.

Много благодаря за информацията, точно мислех да питам за това,
а дали случайно са казали нещо за данъчното, защото и там е пълна каша, има закони като ЗДДС например, които ще действат до края на тази година и от 1.01.2007г. са нови закони, дали трябва да учим и новите
Благодаря предварително и ако ми хрумне още някой върпос пак ще ви обезпокоя :D
ksantipa
Младши потребител

Мнениеот ksantipa » 05 Дек 2006, 01:57

Логика, както често става липсва колега, то да беше само по Банково право, същия е случаят с Данъчно - при ЗДДС, ЗОДФЛ
ако откриете какво трябва точно да учим, моля споделете, защото на мене честно казано не ми се учи за изпита и по стария, и новия ред
може би са споменали нещо на тези опреснителни лекции - незнам!?!?!?
ksantipa
Младши потребител

Мнениеот irhen » 05 Дек 2006, 12:00

Na wcherashnata sreshta prepodawatelite nablqgaha, che 6te izpitwat po deistwashtata kam momenta na provejdane na izpita normatiwna baza. Daje ediniqt se izkaza, che trqbwa da se chete Zakona za bankite i ''bi bilo bonus ako se znae, che sashtestwuwa Zakon za kreditnite institucii''

Kolkoto do kazusa: izgabarkaha se za n-ti pat s kazusa po grajdanskoprawni. To mai nqma prepodawatel, koito da ne puska wmetka za 23-te waprosa ot kazusa na Konov s tanka usmiwka, pod mustak:-) Naistina kazaha, che kazusat nqma da e truden, no che shte trqbwat znaniq i LOGICHESKO mislene. :wink:
irhen
Младши потребител

Мнениеот mimoza1977 » 05 Дек 2006, 14:19

[quote="semerjiev"]КАЗУС ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНОПРАВНИ НАУКИ
ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ НА ВСУ „Черноризец Храбър” гр. Варна

Ангелов подозирал приятелката си Борисова, че му изневерява с Генов и решил да ги убие. Той предизвикал скарване в ресторанта и с джобно ножче нанесъл удар в сърдечната област на Генов, а на приятелката си разрязал вената н който посочил че съдът не е взел предвид събраните на предварителното следствие доказателства относно самопризнанията на обвиняемия..........Kolegi daite da reshim tozi kazus :lol: Nadiavam se ,4e vse o6te ne vsi4ki sa minali NPN. :)
mimoza1977
Нов потребител

Мнениеот naa82 » 05 Дек 2006, 20:21

Колега този казус е елементарен и ако него не можете да решите какво ще правите на самия държавен изпит. Направете си разграничение между убийството на повече от едно лице, което е квалифициран случай по чл.116 НК, и телесната повреда-кога възниква умисъла, какво различава съставите. Вижте правомощията на въззивната инстанция. За ваше сведение НПН минаха навсякъде. На този сайт са поместени и казусите. Вижте този в СУ, защото има върху какво да се помисли, а посоченият от Вас не провокира мислене. Пак казвам той е елементарен за човек, който знае какво е Наказателно право. С това обаче не искам да Ви обидя. просто на мен НП ми е страс. :D
naa82
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 06 Дек 2006, 00:05

има ли някой с мнение по казуса от Софийския по отношение това дали Василев ,който "останал да наблюдава за евентуална опасност" е помагач или е съизвършител-според мен квалификацията е чл.195ал.1 т.5вр.194ал.1по смисъла на чл.93т.12
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот ksantipa » 06 Дек 2006, 03:21

Колеги днес съвсем случайно попаднах на поредното безумие.
Обръщам се по специално към колегите от СУ, не за друго просто пред мен е конспекта за държавния изпит по публичноправни науки/нов/, в който под № 39 се мъдри въпрос "Оспорване на административни актове пред административен съд", но от друга страна на прословутите опреснителни лекции са казали, че ще изпитват по действащо законодателство и както споделиха колегите са наблегнали, че трябва да прилагаме ЗАП, защото административни съдилища още няма - е тогава как да разбираме това като поредната дебилщина и недоглеждане или като тънак намек, че на практика трябва да знаем и двете процедури ?!?!?
ksantipa
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 06 Дек 2006, 03:56

ksantipa написа:Логика, както често става липсва колега, то да беше само по Банково право, същия е случаят с Данъчно - при ЗДДС, ЗОДФЛ
ако откриете какво трябва точно да учим, моля споделете, защото на мене честно казано не ми се учи за изпита и по стария, и новия ред
може би са споменали нещо на тези опреснителни лекции - незнам!?!?!?

Zdraveite otnovo,
PO finansovo i dana4no sjm otbeljazala njakoi ne6ta na koito trjabva da se obarne pove4e vnimanie:
51 i 52 vaprosi - uredbata e v nov normativen akt-Закон за Държавната Финансова Инспекция и Правилника за прилагането му, които отменя Закона за вътрешния одит.
55 въпрос - има се впредвид приходна администация-статут и правомощия
58 въпрос - става дума за ревизионни актове
63 въпрос -приет е З-н за Кредитните Институции,но влиза в сила около след изпита ни- 01.01.2007.,така че трябва да се използва З-н за Банките.
Разбира се по отношение на казуса да следим за компетентност, срокове,спазени форми и други изисквания за да решим правилно зададения казус.
desita21bg
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 06 Дек 2006, 04:05

за 39 въпрос-Оспорване на АА пред Адм.Съд- казахада се разгледа осъдебното оспорване пред Окр.Съд по ЗАП и ЗВАС,който е действащ до март,2007.
desita21bg
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити