начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

административни съдилища

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

административни съдилища

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 00:25

Здравейте на всички!
Мисля, че темата за конкурса е вече приключена!Време е за нещо ново!!!!!!!!! :D :D :D
Приятели от форума "Конкурс за административни съдии", беше удоволствие да се "запозная с вас"! Ако желаете, може да продължим дискусиите си тук :D
maimundere
Потребител

Re: административни съдилища

Мнениеот krem_karamel » 04 Дек 2006, 09:49

maimundere написа:Здравейте на всички!
Мисля, че темата за конкурса е вече приключена!Време е за нещо ново!!!!!!!!! :D :D :D
Приятели от форума "Конкурс за административни съдии", беше удоволствие да се "запозная с вас"! Ако желаете, може да продължим дискусиите си тук :D

Лелееее,

е такива като теб са били първите заселници в Америка. :D

Добре заварила тук и добра нова седмица !
krem_karamel
Потребител

Мнениеот a_ni » 04 Дек 2006, 10:58

Maimundere, Krem_karamel, здравейте! Чудесна е идеята за нова тема. Дано всички стари, верни форумци се присъединят. Време е за административно право и процес......., ха сега да видим........!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
a_ni
Потребител

Мнениеот kukurigu » 04 Дек 2006, 11:20

Чудесна идея! Може конкурсът за административни съдии да не е бил много обективен, но ако не бяха изказванията във форума, може би и толкова нямаше да бъде. Със сигурност първа комисия я е следила с интерес, защото на моята дата бяха разпечатали поредните страници с коментари/а имаше и много други/. Считам, че откритата позиция на всички, които желаят да бъде променена системата допринесе и за класирането по бал по съдилищата. Нека не забравяме, че можеше и по друг начин да бъдат наредени нещата.
Сега наред е истинското административно правосъдие. Защото то почти не съществува. Всеизвестна истина е водещият мотив на повечето съдебни решения - защита фиска на държавата. Колеги, спечелили конкурса, не допускайте това да продължава! ЧЕСТИТО! Не казвам победители, защото това за мен е различно. Пожелавам Ви да станете и победители, като победите порочността на системата.

А доколкото съзнанието се определя от битието, а битието от заплатата и не е без значение колко получава един съдия, за да бъде независим когато взема своите решения водейки се от закона и вътрешното си убеждение - как смятате дали издавайки съдебни решения в полза на органите на изпълнителната власт и така се увеличава събираемостта на държавните вземания, се формират средствата, с които се увеличава неговата заплата?
kukurigu
Нов потребител

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 14:52

:D Радвам се да ви видя отново!
Някой от вас има ли представа колко време трае процедурата по отписване от Адвокатската колегия :?: Имам толкова неща за довършване и искам да си разпределя времето правилно :D
maimundere
Потребител

Мнениеот otnaszaVAS » 04 Дек 2006, 15:04

Чл. 22. (1) Адвокатът се отписва от адвокатската колегия:
1. по негова молба;2. при наличие или настъпване на обстоятелство, което съставлява пречка по смисъла на чл. 5 ;
3. при лишаване от право да упражнява адвокатската професия по чл. 133, ал. 1, т. 4 и 5 ;
4. при поставяне под запрещение;
5. при смърт.

По моему би следвало простото подаване на молбата в твоя случай да е достатъчно. Не знам защо в някои райони /както и в този, в който практикувам/ смятат, че съвета трябвало да се произнесе. Ами ако това не стане 2-3 месеца /или не дай боже година/, а искаш да встъпиш като съдия? Нали ще има несъвместимост по ЗСВ? :roll: :D
otnaszaVAS
Младши потребител

Мнениеот mam89 » 04 Дек 2006, 15:14

доколкото разбрах Висшият адвокатски съвет, а вероятно и съответните местни колегии, ще правят извънредни заседания за отписване на колегите, които са назначени за административни съдии
mam89
Младши потребител

Мнениеот a_ni » 04 Дек 2006, 15:15

Maimundere, не знам за отписването, но не вярвам да е някакъв проблем, който ще те забави във времето! Аз пък се чудя дали да не се впиша или да се пробвам още веднъж на конкурс за съдии, който вероятно ще трябва да се обяви след НГ, за да се заемат свободните места в Р и ОС, или пък и двете заедно. Нещо супер кофти ми е да работя старата си работа , върнах се от майчинство преди един месец и се надявах да е интересно и доходно, но уви ..........Занимавам се с администр. право, но май ми писва... Ех, Maimundere, ако бяхме от един град можеше да те наследя като адвокат, но най-вероятно не е така....Не искам да започвам сама да адвокатствам, опитвам се да привлека други колеги, но понеже градът е малкък, май се притесняват , че ще им липсва достатъчно сигурна заетост....Как да успее човек , ако не рискува ? Я кажете , колеги, струва ли си да се впусна в това поприще или да си я тикам държавната служба, гадничко звучи това последното?
За административните съдилища - остава да се похвалите как се развива по-натам процедурата по назначаването, кога и къде и колко ще ви обучават и т.н. Има ли от нашите назначени за председатели, дано да е така....? Чакаме да разказвате......
a_ni
Потребител

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 15:28

Мила Ани, толкова да са ми близки твоите тревоги! Преди години и аз бях пред същата дилема. Тогава за пръв път се заговори за промяна в Закона за адвокатурата - изискването за 2 години стаж като младши адвокат и други такива. Аз реших да рискувам и да се впиша в колегията. Истината е, че имах шанс и с колеги заработихме заедно. Не се оплаквам.Имаме достатъчно клиенти и работа, но стреса дали този месец ще изкараш някой лев ми дойде в повече...Държавната работа е донякъде по - сигурна, но за сметка на това може да е безкрайно скучна..Незнам какво да те посъветвам :( Ако си човек, който обича предизвикателствата и има кой да ти подаде ръка може би си заслужава да опиташ свободната професия...Аз обаче не издържах...Някой беше казал във форума, че не винаги добрият юрист е добър менаджер, а това е много важно за успеха на един адвокат :D . Иначе работа ще имаш, въпросът е дали ще успяваш да си събереш вземанията :wink:
maimundere
Потребител

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 15:34

колеги има ли някой от вас, който е работил със ЗОП?
maimundere
Потребител

Мнениеот stara » 04 Дек 2006, 21:09

maimundere Приключвам тук своето участие...чакам ви в следващия форум! Ще ми липсвате, така че хайде да не прекъсваме контакти! Без значение кой от коя страна ще практикува, всички ще прилагаме законите...Да го направим заедно???
Здравейте, вече написах съобщение в стария форум, след което открих новото ви място... Преди няколко дни отправих предхложение за взаимопомощ към всички, които вече реално мислят за себе си като за съдии и съжалявам за малкото въпроси, дано това се дължи на преместването на интересуващите се на ново място.
maimundere , ти беше един от любимите ми участници във форума заедно с maradi, kemas, kasidi, softy, edit, turtose, vtora и tituis и СЕГА открих новото място за срещи...БЛАГОДАРЯ! Много бих искала да срещам тук и тези мои вече любими колеги, които нямаха късмет ( знания мисля, че притежават) да са сред назначените.
Отговарям и тук на вече зададените въпроси и очаквам нови.
maimundere колеги има ли някой от вас, който е работил със ЗОП?
Да аз съм работила по ЗОП
krem_karamel Наистина ме интересува, за да сверя своите критерии : имате ли деца и семейство ?
Да – имам семейство, което понякога трудно проявява разбиране, но в началото на кариерата ми бях сама и работата беше 100% от живота ми. Последните години успявам да съчетавам нещата, благодарение на опита и помощта на съпруга ми, който е извън съдебната система и не е адвокат ( обичайната комбинация), но оценява моите усилия за спазване на законоустановените срокове и вярва, че някой ден няма съдиите няма да са толкова много натоварени. Доста трудно изтърпя последните месеци, в които съчетавах работа и подготовка за изпит, но това е минало и сега у дома всички са щастливи (поне временно).
Сега ме интересува какво ще се случи ако някой не встъпи? Естествено – никой не знае. При липса на изрична правна норма в зависимост от волята на ВСС може да се пристъпи към нов конкурс ( ако няма нов ЗСВ до тогава) или до приложение по много далечна аналогия на чл.10д, ал. ал.5 ЗДС, която гласи „ (Нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Ако назначеният служител не встъпи в длъжност или не положи клетва съгласно чл. 14, органът по назначаването издава акт за назначаване на следващия класиран кандидат или ал. 6 (Нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Алинея 5 може да се прилага и в случаите, когато в едногодишен срок заетата въз основа на конкурс длъжност или друга длъжност със същите функции се освободи”. Второто тълкуване е малко вероятно поради липсата на математическо мислене при изготвяне на Наредба №2/06г. на ВСС и невъзможност за спазване на първия основен принцип за назначаване според получен „бал” с оглед извършените вече назначения и невъзможност за разместване на назначените кандидати на друго място, представляващо поредно тяхно желание, когато първото им желание остане свободно.

denni_law колеги, имате ли някаква информация от тук нататък какво ще трябва да правим за встъпването в длъжност?
Според чл. 86, ал.1 КТ трудовото правоотношение възниква от обявяване на кандидата за избран. Ал. 2 (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Избраното лице е длъжно да постъпи на работа в 2-седмичен срок от получаването на съобщението за резултата от избора. При уважителни причини този срок е до 3 месеца. Ал. 3 Изпълнението на задълженията по трудовото правоотношение започва с постъпването на избраното лице на работа. Ал. 7 Трудовото правоотношение с избраното лице, което не постъпи на работа в срока по ал. 2, се смята за невъзникнало.
С оглед съдържанието на протоколите на ВСС за назначаване на съдии в АС считано от 15.02.07г. и липсата на изрична правна норма в ЗСВ следва, че ВСС трябва да уведоми всички назначени за това обстоятелство и ако го извърши преди 15.02.07г. от тази дата ( 15.02.07г. ) започва да тече срок за встъпване в длъжност. Може да се приеме, че е налице уведомяване и чрез обявлението в интернет, но и в този случай срокът започва да тече от 15.02.07г. В този 2-седмичен срок трябва да се явите в съответния съд ( къде ще се ситуира като сграда остава всеки сам да разбере за своя град) и пред съответния председател ( който до тогава трябва да е избран от ВСС и евентуално изменена неговата дата на встъпване в по-ранна от тази на останалите съдии) или пред адм.секретар ( който трябва да е назначен) да подпиша Акт за встъпване и положи Клетва ( изразявасе също в подписване на лист, на който е изписана клетвата по чл. 107 ЗСВ. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: "Заклевам се в името на народа да спазвам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!", освен ако в момента не сте съдии и вече сте се полагали клетва. До колкото знам в някои съдилища полагането на клетва става тържествено пред всички съдии, но в нашия случай на едновременно назначения какво ли ще се случи. Важно от юридическа гледна точка а Акт за встъпване и Клетва, които да бъдат подписани преди първото действие като съдия.
poliskon Къде обаче пише какво трябва отсега нататък да се прави във връзка с назначението?
Едно от първите неща което трябва да научите като съдия да откривате приложимия закон – може да опитате, а може и да ми повярвате – вече съм отговорила по-горе. Не е трудно и сам да се справите: установявате фактите, преценявате кои са правнорелевантни и намирате в хипотезата на коя правна норма се съдържат, след което прилагате нейната диспозиция/санкция в зависимост от случая...УСПЕХ!!! Нали не звучи трудно, това е най-елементарното обяснение, ако имате време може да се научите и на по-сложно изразяване и обяснение на същата конструкция, след което над нея да надграждате знания и опит.
tanny Кое ви кара да приемете съдийската професия?
Не съм работила нищо друго и не мога да направя сравнение. Инетерсът към работата на съдията беше събуден у мен от мой асистент в СУ, шансът да започна именно тази работа беше в обявения конкурс за младши съдии веднага след завършването ми, а любовта към професията предадена от съдиите, с които заседавах в началото.
Вероятно има и други наивници като мен които си мислят че може и да обърнат колата. това според теб мотивация ли е да влезеш в системата?
Разбирам въпроса в контекста на изказването в смисъл, че „колата (съдебна система) не си е съвсем на мястото и трябва да се „обърне”, за да започне да се движи добре и безаварийно. Спокойно и аз съм от тях и оцелявам в тази система вече доста години, опитвам се да спазвам всички правила и срокове, отделям внимание на всяко написано и казано изречение от страните, минавам доклад в срок, не отлагам дела без причина, пиша определения и решения относително разумно и бързо, обикновено ми ги оставят в сила, не сравнявам натовареността на колегите с моята, тяхното кариерното развитие с моето собствено, защото всички дела са еднакви. Вярвам, че всички правят така и това ме мотивира да продължавам, а обстоятелството, че общественото мнение не оценява системата положително означава, че трябва да се старая повече и вярвам, че някой ден всеки елемент от системата ще функционира съобразно законите и в сънхрон. Ако мотивацията ти е : „ТИ да работиш съвество” и по този начин да допринесеш хората да ограничат времето, което трябва отделят за проблемите си в съда ( бързина на процеса) и да остават убедени, че решението на съда е законосъобразно и правилно (независимо от това дали е в тяхна полза), значи си в правилна посока. Мотивацията : „ТИ да променяш системата”, може да ти донесе разочарование, защото съдията не е администратор и управленец, който може да оказва влияние върху работата и поведението на останалите си колеги ( извън тези в неговия състав), тези функции не са част от съдийската професия в тесен смисъл на думата.
stara
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 22:01

Stara, страхотна си! Точно заради колеги като теб исках да стана съдия! Разбирам защо критикуват системата, но не приемам да слагат всички под един знаменател. Твоите думи ми дават надежда, че нещата и отношението към съдията ще се променят. Благодаря ти, за начина по който се отнасяш към такива като мен,идващи отвън! Признавам си, че малко съм притеснена, защото колкото и опит да имам в залата като адвокат, да си съдия е съвсем различно. Заявявам най - отговорно, че никога не съм си позволявала да говоря пред съда неистини, не съм използвала и безсмислени правни конструкции целящи "да се отбие само номера" и да "се вземат на клиентите парите". Ще ми е трудно, но мисля да се справя! БЛАГОДАРЯ още веднъж за топлите думи!!!
А сега за ЗОП....
Интересно ми е да чуя становище по следния въпрос: Съгласно Чл. 7в. (Нов - ДВ, бр. 37 от 2006 г.) (1) Дейности, свързани с транспортни услуги, са експлоатацията на мрежи за обществени услуги в областта на железопътния, трамвайния, тролейбусния или автобусния транспорт, както и на автоматизирани транспортни системи или въжени линии.
Съгласно §1, т.13 от ДР "Мрежа в областта на транспорта" е мрежа, чиито условия за експлоатация са определени от държавата или общината и която включва схемата на маршрута, капацитета за предоставяне на транспортната услуга и честотата на обслужването .
Въпреки, че на пръв поглед всичко изглежда ясно, моля за вашето мнение, конкретно коя дейност на едно транспортно дружество(извършващо тролейбусен превоз на пътници) следва да се смята за такава, вменяваща му качеството на възложител :?:
maimundere
Потребител

Мнениеот uchastnik » 04 Дек 2006, 22:15

Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Възложители на обществени поръчки са:
1. органите на държавна власт, Президентът на Република България, Българската народна банка, както и други държавни институции, създадени с нормативен акт;

2. дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, както и постоянните представителства на Република България към международните организации;

3. публичноправните организации;

4. обединенията от субекти по т. 1 или 3;

5. публичните предприятия и техни обединения, когато извършват една или няколко от дейностите по чл. 7а - 7д;

6. търговците или други лица, които не са публични предприятия, когато въз основа на специални или изключителни права извършват една или няколко от дейностите по чл. 7а - 7д.
uchastnik
Младши потребител

Мнениеот stara » 04 Дек 2006, 22:25

Не мога да разбера въпроса от гледна точка на съдия, защото абстрактното питане, което подлежи на обсъждане не изхожда от позиция какво би трябвало да направи съдията в определена сътиуция. Тълкуването на разпоредбите, според които възложители на обществени поръчки са публичните предприятия и техни обединения, когато извършва дейности, свързани с транспортни услуги, които са експлоатацията на мрежи за обществени услуги в областта на железопътния, трамвайния, тролейбусния или автобусния транспорт, както и на автоматизирани транспортни системи или въжени линии, чиито условия за експлоатация са определени от държавата или общината и която включва схемата на маршрута, капацитета за предоставяне на транспортната услуга и честотата на обслужването, но не е и предоставянето на автобусни транспортни услуги за населението, когато други лица могат свободно да предоставят тези услуги при същите условия, както и възложителят, е възможно само спрямо факти и обстоятелства, които във въпроса не са описани...Нали форумът ще е за административни съдилища от гледна точка на съдиите т.е. въпроси от гледна точка на страните ( бъдещи или настоящи) не са допустими за обсъждане виж отново ЗСВ „чл. 137. Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела, които не са им възложени и чл. 138. Съдиите, прокурорите и следователите нямат право да дават правни консултации.”
Следователно могат да се обсъждат само абстрактни правни конструкции не по конкретни дела и то от гледна точка какво трябва да направи съдът в ситуацията, защото друга изходна позиция може да бъде разглеждана като „правна консултация”. Решаването на казуси може да е само с обучителна цел или за оценка ( като на изпита), но не и за да послужи за разрешаване на истински случай. По тези причини не разбирам и не приемам формулировката на въпроса.
stara
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 22:42

Извинявам се, действително звучи абстрактно, но напоследък съм на такива обороти, чеее..... :D . Знам, че форумът е за административното правораздаване, но въпросът за Обществените поръчки е все пак доста свързан с него. :wink: ......днес ми се наложи да размишлявам над въпрос по ЗОП и реших, че мога да го споделя с вас...Всъщност, намерих решението, така че ...! :D
maimundere
Потребител

Мнениеот vtora » 05 Дек 2006, 09:13

Привет!
Стара, как можа да си сложиш този ник-нейм! То бива чувство за хумор и самоирония, може, но чак толкова - не! Отказвам да го използвам и ще се обръщам към теб с името ЗАПАЗЕНА!
И аз мисля като теб относно щенията да се променя революционно системата. Не искам революции. Искам много млади, грамотни и съвестни хора да работят в нея и по принципите на Хобс да правят нещата на нивото, което работят, добре, а всеки следващ ден - все по-добре. Да проявяват органична нетърпимост към явлението "корупция" във всичките му форми и страни. Да се радват на това, което имат и по - малко да мислят за това, което нямат. И така - ден, след ден, до 30 години ще имаме ново качество.
Не знам дали можах да обясня версията си, но определено си мисля, че в революционни ситуации най - често отгоре изплува пяната - лека, но поради това и агресивна. От еволюция имаме нужда, защото в тази ситуация могат да се формират традиции.
В историята на страната ни има достатъчно външна и вътрешна агресия, поради което се моля ние да завършим живота си, а децата ни да го започнат в друга обстановка.
Пожелавам на всички стари и нови магистрати да остават сами с папките, съдържащи проблеми на хората, и да разрешават "казусите" в съответствие със закона и с вътрешното си убеждение. Не търсете решения във форуми, в Апис и Сиела - на принципа копи - пейст, а творете. Съдийстването е работа за самотници. Хубаво е, да знаете, да имате позиция и да си я защитите.
В тази връзка, препоръчвайки ви да творите, Моля никой да не се изживява като източник на правото, а да търси духа и смисъла на написания закон и да не пропуска да го прилага еднакво спрямо всички. Нека не си въобразяваме, че можем да бъдем по - справедливи или по - несправедливи от закона. Ако можем да го четем, разбира се!
Рано е да ви пожелавам успехи! Работете за успеха си всеки следващ ден, и така до достойно пенсиониране.
vtora
Младши потребител

Мнениеот tanny » 05 Дек 2006, 11:17

здравейте всички. когато днес преглеждах форума се изненадах от това, че възприемате думите ми като желание за "революция". няма такова нещо. всеки от нас се е сблъсквал с пороците на системата. критиките към нея, както посочи катя не са малко. общественото мнение също е негативно. но аз лично уважавам съдийската професия и хората, които я упражняват. в никъкъв случай не ги слагам под един знаменател. в този смисъл посочих, че съдята гради името и авторитета си върху съдебните актове, които издава. мисля, че и уважението към него идва от тях, а не от тогата или назначението. назначението сега за някои от нас е само начало. а началото понякога е плашещо. очакванията и изискванията към професията са доста големи. кой не си е задавал въпроса ще се справя ли? работата е много. повечето от нас имат и семейни ангажименти. затова ми се искаше да знам каква е мотивацията Ви. да сте съдии, да станете съдии. какви са компромисите които правите. искам да изясня собствената си мотивация и това което ме очаква. не мисля че е късно. благодаря на всички от вас които споделиха опит в тази насока. за мен е изключително полезно да Ви чуя.
tanny
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 05 Дек 2006, 14:41

Здравейте! Открих новия форум и се изкуших,въпреки,че след неуспеха бях взела решение-никакви форуми!Но очевидно това са временни настроения :( Иначе,приветствам съдиите от форума и изразените становища ми допадат.Мога да ви кажа,че имам доста богата практика в областта на административното право и съм готова винаги за дискусия. Съгласна съм,че законът трябва да се прилага такъв,какъвто е ,но има случаи в практиката,когато законът не пасва добре на конкретна фактическа обстановка-все пак законодателят не може да предвиди всичко.И тогава прибягваме до правните принципи и духа на закона.В моята практика съм срещала различни съдии.И в никакъв случай не ги слагам под един знаменател.Но винаги са ме впечатлявали тези,които мислят,които умеят да намерят зрънцето,което води към справедливото решение-и законово и човешко.За съжаление през изминалите около 15-ина години имам доста негативни впечатления и се моля нещата да се променят .Имам предвид не само съдилищата,но и прокуратурата и адвокатурата. Има много адвокати ,които работят на парче,ден за ден,не се самообразоват и усъвършенстват.И при тях е необходима промяна към повече изисквания и отговорност.Защото" куфарната адвокатура "/предполагам че ме разбирате не може да бъде критерий за професионализъм.И така,приятен ден!
kasidi
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 05 Дек 2006, 15:10

За maimundere,
За отписване от адвокатска колегия е необходимо само подаване на молба по чл.22 ал.1 т.1 от ЗА и обявление по чл.48 от ЗА за приключване на поверените на адвоката дела, както и предаване на архива в съответната колегия. Произнасяне на съответния САК е нужно само в случая по чл.22 ал.1 т.2-4 от ЗА.(виж ал.2 и 3 от същия текст) За твое улеснение ти препоръчвам да се възползваш от опцията на чл.77 от ЗА, като прехвърлиш с договор текущите си дела на колега, на когото имаш доверие, а в обявлението до АК посочваш само на кого си ги прехвърлила.
Пожелавам ти успех в новото поприще. :lol:
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот maimundere » 05 Дек 2006, 15:20

Благодаря за пожеланията! :D А относно процедурата...вече задвижих въпроса. Проблем е, че през декември и януари имам насрочвания, но ще се справя някак 8)
maimundere
Потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити