- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ипотека върху земя и право на строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
96 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Ипотека върху земя и право на строеж
Колеги,
въпросът ми е може ли да се учреди ипотека върху земя и право на строеж като земята е на ЮЛ и право на строеж не е учредявано в полза на друго лице?
Питам, защото попаднах на нотариален акт, с който това е направено, а нали според ЗС правото на строеж е винаги върху чужда земя?
въпросът ми е може ли да се учреди ипотека върху земя и право на строеж като земята е на ЮЛ и право на строеж не е учредявано в полза на друго лице?
Питам, защото попаднах на нотариален акт, с който това е направено, а нали според ЗС правото на строеж е винаги върху чужда земя?
- rosi
- Младши потребител
Здравейте!
Според Вас, "правото на строеж" - предствлява ли недвижим имот - по смисъла на чл. 149 ЗЗД?
Според Вас, "правото на строеж" - предствлява ли недвижим имот - по смисъла на чл. 149 ЗЗД?
- sharenkov_g
- Потребител
Dobre - сега ще се поправя. Фирма "Х"АД притежава недвижим имот, в който възнамерява да построи хотел и за целта тегли инвестиционен кредит от банка. На имота нищо не е построено все още. В нотариалния акт е записано, че ипотека се учредява върху земята и право на строеж.
Въпросът ми е как се прави ипотека на право на строеж при положение, че такова не е учредено? Нали право на строеж като ограничено вещно право може да има само върху чужд имот?
Това е реален казус - нотариалния акт е пред мен.
Дано да се изразих по-ясно този път.
Въпросът ми е как се прави ипотека на право на строеж при положение, че такова не е учредено? Нали право на строеж като ограничено вещно право може да има само върху чужд имот?
Това е реален казус - нотариалния акт е пред мен.
Дано да се изразих по-ясно този път.
- rosi
- Младши потребител
тази колосална простотия предполагам е резултат на усилията на банката да защити максимално инстересите си
Щом фирмата е собственик на имота, то ипотеката върху правото на строеж на собственика е нищожна поради липса на предмет. Правото на строеж може да се учреди само в полза на лице, което не е собственик на имота. Не знам кой какво е гледал, но ако всичко е така, както казвате, то някой здраво е объркал правомощията, които влизат в правото на собственост и вещното право на строеж, което се учредява на трети лица.
Вещното право на строеж е различно от правото да се строи в имота, което право е част от правомощията, включени в правото на собственост.
А предмет на нотариалния акт може да е вещното право на собственост, не и правото да се строи.
"Правото на собственост включва пълната власт върху вещ, доколкото тази власт не засяга съществуващите други вещни права" - Петко Венедиков. А в друго "вещно право" със сигурност не се включва правото на лицето да строи в собствения си имот.
Ама идиоти има на тази земя.
А за sharenkov ще добавя - може да се ипотекира право на строеж.
Щом фирмата е собственик на имота, то ипотеката върху правото на строеж на собственика е нищожна поради липса на предмет. Правото на строеж може да се учреди само в полза на лице, което не е собственик на имота. Не знам кой какво е гледал, но ако всичко е така, както казвате, то някой здраво е объркал правомощията, които влизат в правото на собственост и вещното право на строеж, което се учредява на трети лица.
Вещното право на строеж е различно от правото да се строи в имота, което право е част от правомощията, включени в правото на собственост.
А предмет на нотариалния акт може да е вещното право на собственост, не и правото да се строи.
"Правото на собственост включва пълната власт върху вещ, доколкото тази власт не засяга съществуващите други вещни права" - Петко Венедиков. А в друго "вещно право" със сигурност не се включва правото на лицето да строи в собствения си имот.
Ама идиоти има на тази земя.
А за sharenkov ще добавя - може да се ипотекира право на строеж.
- iata
- Потребител
НА за собственост върху земята,дан. оценка, скица, разрешително за строеж, протокол от ОС, актуално, несъстоятелност, всички декларации, които се изискват, договор за кредит и т.н.
Предполагам, че питаш за първите 4, другите са си "стандартните" документи.
Предполагам, че питаш за първите 4, другите са си "стандартните" документи.
- rosi
- Младши потребител
Да, iata, правилно си разбрала казуса. Безумието е пълно.
И се оказа, че това не се е случвало само веднъж, и не само с една банка.
И се оказа, че това не се е случвало само веднъж, и не само с една банка.
- rosi
- Младши потребител
За iata - съгласен съм с предходният Ви пост. Само, че оставам на мнение, че правото на стоеж не следва да може да се ипотекира. Какво би се случило с ипотеката, в случай, че ипотекарният длъжник, който е и носител на правото на строеж не го упражни?
- sharenkov_g
- Потребител
какво ще се случи, ако правото на собственост е придобито под прекратително условие, имотът се ипотекира и условието настъпи? Или ако отчуждителят на имот под отлагателно условие ипотекира и след това настъпи условието?
за мен е нормално да може да се ипотекира право на строеж.
за мен е нормално да може да се ипотекира право на строеж.
- iata
- Потребител
Съгласен съм с ита. Ипотека върху право на строеж може да се учреди, доколкото това е право на собственост върху недвижима вещ. По-важното според мен, е, че както казва ита, правото на строеж е нищожно, доколкото собствеността на имота е на ЮЛ.
В случая би следвало да се вземе под внимание само правото на собственост, като се следи за прекратително условие
В случая би следвало да се вземе под внимание само правото на собственост, като се следи за прекратително условие
- hr.stoyanoff
- Младши потребител
А в нотариалния акт с който се учредява право на строеж , кой е посочен като суперфициар?Собственикът ли или трето лице? никой не учредява право на строеж ей така , както се казва:"от любов към спорта". Какво ще стане ако суперфициара не упражни правото на строеж? А ако го упражни , ипотеката ще тежи ли и върху построеното?Нещо ми се губи логиката в този казус?
- sunrise
- Активен потребител
Права сте razli4na - казус няма. По-скоро се оформя нещо като спор: може ли да се ипотекира право на строеж или не?
- sharenkov_g
- Потребител
sunrise написа:А в нотариалния акт с който се учредява право на строеж , кой е посочен като суперфициар?Собственикът ли или трето лице? никой не учредява право на строеж ей така , както се казва:"от любов към спорта". Какво ще стане ако суперфициара не упражни правото на строеж? А ако го упражни , ипотеката ще тежи ли и върху построеното?Нещо ми се губи логиката в този казус?
Няма такъв нотариален акт. Писала съм го по-горе като изброявах документите. Имаме само НА за собственост на земята и разрешително за строеж.
Моят казус беше - как се ипотекира право на строеж като реално такова не е учередено.
- rosi
- Младши потребител
Браво колега amateur! Време беше въпросът да бъде поставен по този начин. Напълно споделям казаното от Вас.
- sharenkov_g
- Потребител
Закон за собствеността - Чл. 111. (1) Разпоредбите относно недвижимите вещи се прилагат и спрямо вещните права върху недвижимите имоти, ако законът не постановява друго.
- tiarra
- Потребител
96 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|