начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

държавни изпити - как се готвите, как минават

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

държавни изпити - как се готвите, как минават

Мнениеот bettyboop » 08 Окт 2010, 15:58

Здравейте колеги,

от любопитство, а и с надежда за взаимопомощ, питам при кой как върви подготовката за държавните изпити, имате ли стратегия, по колко време отделяте за изпит? И най-вече, има ли такива, които са се справили с около месец четене за ГПН. Аз имам малко време, понамързява си ме, (да,признавам, а и никога не съм била Мис Хиперамбиция) и просто се чудя какво става в чуждите глави. Моята стратегия, ако може да се нарече така, е водене на записки с най-най-важното след обширно четене на учебници, но се губи доста време така. Гледам да синтезирам информацията в малки таблици... А вие?
bettyboop
Нов потребител

Re: държавни изпити - как се готвите, как минават

Мнениеот law_master » 08 Окт 2010, 16:06

Къде учите колега?
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот bettyboop » 08 Окт 2010, 16:09

НБУ
bettyboop
Нов потребител

Мнениеот toten14 » 09 Окт 2010, 09:54

Там и изпити ли имате?
п.с. По повод на въпроса....още ми е рано и не съм най-компетентен за съвети, но мога да кажа каква смятам да е моята стратегия. ГПН е най-обширния и труден изпит, като досега съм чул доста мнения как по-целесъобразно е да се отложи за другата сесия и да се подготвя отделно от наказателните и публичните. За самия изпит смятам, че основен източник за подготовка следва да е законодателството и съдебна практика. Учебниците..предполага се, че щом сте си взели семестриалните изпити би трябвало да сте запозната с теоритичните концепции относно основните институти на отделните отрасли и дялове и един препрочит да е достатъчен. :) Но пак казвам - не претендирам за компетентност на мнението ми.
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Мнениеот igli4ka66 » 09 Окт 2010, 10:14

:D :D :D
Иха...
toten14 написа:ГПН е най-обширния и труден изпит, като досега съм чул доста мнения как по-целесъобразно е да се отложи за другата сесия и да се подготвя отделно от наказателните и публичните. За самия изпит смятам, че основен източник за подготовка следва да е законодателството и съдебна практика.

Вие ще го отложите ли?
"...и съдебната практика..."
Глупости!
За законите съм съгласна.Предложението ми е да захвърлите обемните учебници и да се снабдите с кратки лекции,които лесно се намират в Интернет.Е в някой са допуснати малки,но очевадни грешки,така че като четете законите ще си сверявате часовника...
И успех! :wink: :wink: :wink:
igli4ka66
Потребител

Мнениеот toten14 » 09 Окт 2010, 14:47

Никакъв смисъл няма от съдебна практика...все едно изпита ще е казус.. :D :D :D
И не аз няма да го отложа. И впрочем - интернет лекциите са най-подходящия начин за подготовка за държавен изпит...понеже са изключително добре структурирани и всичко се разбира от тях..за какво са ти разработените обемни учебници :D За мен интернет лекциите не стават за нищо, но явно мненията ни се разминават. Разбира се и индивидуалните нужди също са фактор...аз примерно не мога да уча синтезиран материал, тъй като несъзнателно започвам да го зубря без да вниквам в нещата. Далеч по-удобно ми е и по-добра работа ми вършат учебниците, които могат да се "четат като книга" - въпрос на предпочитание. Иначе за сбито и синтезирано съдържание специално по ГПН ми правят впечатление поредицата на Сиби и М. Марков.
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Мнениеот iliqna » 09 Окт 2010, 20:11

toten14 написа:За мен интернет лекциите не стават за нищо, но явно мненията ни се разминават. Разбира се и индивидуалните нужди също са фактор...

+1
iliqna
Младши потребител

Мнениеот igli4ka66 » 10 Окт 2010, 13:49

toten14,съжалявам,но не мога да ти проследя мисълта...
igli4ka66
Потребител

Мнениеот neron1 » 10 Окт 2010, 20:12

Първо, т. нар. съкратени лекции, независимо дали са от интернет или от някъде другаде, не ви вършат почти никаква работа. Поне не в СУ. С много късмет и благосклонна комисия, мои колеги, които се подготвяха по тях, вързаха тройки. Източникът ви на подготовка, по мой съвет, са учебниците,коментарите, монографиите и статиите на преподавателите, от които ще са съставените комисиите в съответния университет, а ако се борите за висока оценка - и всякаква друга литература, писана по въпроса. Разбира се, НА - задължително. И ако има време, предвид ограниченото време и огромния материал - съдебната практика.За хубаво или лошо се държи повече на теорията. Помагалата на М. Марков са много добри за преговор накрая, но не и за основен източник. Второ, моето скромно мнение важи само за СУ. Успех на всички колеги !
neron1
Младши потребител

Мнениеот toten14 » 10 Окт 2010, 22:09

igli4ka66 написа:toten14,съжалявам,но не мога да ти проследя мисълта...

И аз често но мога да си я проследя, съчувствам ти :lol:
+1 за горното мнение, с уговорката, че дали ще е СУ или няма да е СУ задълбочената подготовка никога не е излишна :)
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Мнениеот bettyboop » 11 Окт 2010, 11:08

Neron,
много мерси, определено полезен съвет ми даде да погледна и монографиите на конкретните преподаватели.
Благодаря ви колеги за мненията!
Колко време ви отне подготовката на ГПН?
bettyboop
Нов потребител

Мнениеот aliena » 11 Окт 2010, 15:38

Здравей,
аз си взех тъкмо сега в събота последния държавен ,който беше точно ГПН.
Да ти кажа един месец с твоята система може и да ти стигне ,но на мен примерно ми вървеше сем.пр. и наблегнах на материалното(само да кажа ,че завърших БСУ-знам,че не го признавате повечето от вас,но изпита си е изпит)Прецедател беше Чернев,а в комисията бяха бившата зам.предс. на НС и съдия от ВСС.А как минава - ами държавен изпит - напрежение (пък и последен).Темите са наистина много и доста обширни,но намерих развити теми за ДИ по ГПН в помагало (438 стр.),но ми свършиха добра работа.
ПОжелавам ти успех(и нещо,което сигурно знаеш-влизай от първите :D
aliena
Нов потребител

Мнениеот bettyboop » 11 Окт 2010, 17:12

Алиена, какво е това помагало? Различно от тези на Методи Марков ли е?
bettyboop
Нов потребител

Мнениеот aliena » 11 Окт 2010, 20:18

Ако искаш мога да ти пратя всички лекции по скайп,те са ми на компютъра.Мисля че конспекта е един и същ за изпита ,а те са точно по конспекта.И да мисля ,че са различни...
aliena
Нов потребител

Мнениеот viki06 » 11 Окт 2010, 20:26

Учебниците на М . Марков и т.н. материали от ,,Помагало,, са абсолютно РАЗЛИЧНИ неща и почти не стават за нищо. Аз също завърших БСУ преди 2г.,започнах подготовката си от материалите в Помагало-строших си нервите-не стават за нищо и ги зарязах.Подготовката ми по ГПН беше изцяло по М.Марков.Успех с подготовката за изпита! Дано съм била полезна!
viki06
Младши потребител

Мнениеот neron1 » 11 Окт 2010, 22:10

Само с Марков или само с "Помагало" - минавате САМО в БСУ. Има толкова много гражданскоправна литература, че е безумие да търсите анонимни лекции. И отново - М. Марков е подходящ за преговор, за да се систематизира материята и да се съпоставят мненията на различни автори.
neron1
Младши потребител

Мнениеот viki06 » 12 Окт 2010, 00:39

Вие колега да не би да сте завършил БСУ, ТА ЗНАЕТЕ ТАМ КАК СЕ МИНАВА?Опитах се да поясня каква е разликата между двата източника за подготовка за изпита по ГПН, не съм Ви искала мнението за това къде и как се минава!Нито пък знаете как съм минала и защо Марков ми е бил основен източник за подготовка.Хубава вечер Ви желая!
viki06
Младши потребител

Мнениеот law_master » 12 Окт 2010, 13:13

За държавен изпит -> Само от учебниците. Лекциите от интернет особено тея дето са 438 стр. (и аз ги имам) са пълен боклук. И ако остане време - съдебна практика, най вече ТП и ТР на ВКС.
Това е гаранция за успех. Аз така си прекарах цялото лято тая година, но си заслужаваше!
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот bettyboop » 12 Окт 2010, 15:58

Алиена, значи лекциите са от сайта "помагало", сега схванах. Засега ще се въздържа, но много ти благодаря за мненията и препоръките. А за колко време се справи с ГПН подготовката? Аз продължавам по системата четене, писане, четене на написаното. Ползвам М.Марков за вещното право, че не ми се удава и там вече наистина само на най-важното наблягам.
Колеги, ще си позволя да споделя, че по-важен е човекът, не ВУЗ-а. Нека сме по-отворени едни към други и да избегнем ядливите забележки, в крайна сметка, какво биха променили? Ако някой се чувства по-голям човек, заради ВУЗ-а си - халал да му е! Но никой не знае за другия какво го е отвело в НБУ, СУ или БСУ... Повече уважение между хората значи по-добър живот.
bettyboop
Нов потребител

Мнениеот toten14 » 12 Окт 2010, 17:05

Вещно право - Г. Боянов ;) Чете се доста лесно учебника, много добре разработен и написан и обхваща основните неща, без да се впуска в някакви практически лишени от смисъл разсъждения, спорове и тн. Един от най-приятните учебници, по които съм учил.
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити