начало

Президентът иска действия по твърденията на Теодора Георгиева за „грандкорупция“ Президентът иска действия по твърденията на Теодора Георгиева за „грандкорупция“

Реституция, наследство!?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Реституция, наследство!?

Мнениеот n_ikito » 14 Окт 2014, 08:39

Не мога да го измисля. Реституция на земеделски земи. Решение от 1998г. с което възстановяват на наследниците на ИВАН. Иван /починал 1970г./ е оставил като наследник - син, който е починал 1992г. Наследници на сина по закон са съпругата му и низходящи. Съпругата му наследява ли част от възстановените земи?
n_ikito
Активен потребител

Re: Реституция, наследство!?

Мнениеот portokal » 14 Окт 2014, 09:08

Наследява, да.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Окт 2014, 09:42

Аз също мисля така. Двамата нотариуса в района, обаче са на противното мнение с мотив, че съпругата не наследява бащата на съпруга си. Според мен /чл.9а ЗН/, относно реституираната земя, се прилагат правилата все едно никога не е била колективизирана с изключението в самия /чл.9а ЗН/. При това положение съпругата, наследява съпруга си и не би получила дял, само ако съпругът й беше починал преди баща си....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2014, 10:24

И аз считам, че съпругата (снахата на Иван) наследява и то по право на заместване по общия ред. Преценката е към 1970 по арг. на чл.91а ЗН.
Тук в този казус изобщо няма място чл.9а, който има приложение в съвсем друг случай, тъй като нямаме "последваща съпруга" на Иван.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Окт 2014, 10:48

n_ikito написа:Според мен /чл.9а ЗН/, относно реституираната земя,

Тук не съм ясен и коректен, опитах да направя някаква връзка с 'новоткритото наслество'..не стана.. Намерих си и практика по чл.290 в същата насока.
Благодаря .

p.p. Решение № 109 от 21.03.2012 г. на ВКС по гр. д. № 807/2011 г., II г. о., ГК, докладчик председателят Светлана Калинова - Правата върху имуществото, собствеността върху което се възстановява по реда на ЗВСОНИ също се определят към момента на откриване на наследството на лицето, което е притежавало това имущество преди одържавяването с оглед броя и кръга от лица, призовани към наследяване към този момент, като се отчита и настъпилата от момента на откриване на наследството до момента на възстановяване на собствеността последваща наследствена трансмисия.
n_ikito
Активен потребител

Назад към Семейни казуси