начало

Президентът иска действия по твърденията на Теодора Георгиева за „грандкорупция“ Президентът иска действия по твърденията на Теодора Георгиева за „грандкорупция“

наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство

Мнениеот walery » 20 Окт 2014, 17:26

Здравейте!
Моля за компетентна информация и помощ.
Почина майка ми в София. Има софийско жителство от около 2 год. Тя и аз сме от провинцията. Пуснах си молба за издаване на искане за наследници до кметството в София чрез нашия кмет и го очаквам дявол знае кога... Въпросът ми е какво трябва да предприема и чрез кои ведомства, за да получа информация дали имам някакво и какво точно наследство- имоти, кредити (недай боже), банкови сметки и т.н.
walery
Нов потребител

Re: наследство

Мнениеот borovinka » 22 Окт 2014, 17:59

Понятието "софийско жителство" не съществува от около 1987-ма година насам. Вероятно имате предвид, че майка ви е имала постоянен или настоящ адрес в София.

Братя или сестри имате ли?
Вие не поддържахте ли контакти с майка си приживе? От нея би трябвало да знаете какви имоти е притежавала, за да знаете и какво евентуално може да сте наследил (респ. документи, нотариални актове и т.н.).

За кредитите и банковите сметки, ако самата тя не ви е казала и нямате документи, оставени от нея, няма как да разберете сам сега. Ако има задължения, ще ви потърсят от банките.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот walery » 26 Окт 2014, 12:01

Здравейте и благодаря за отзивчивостта.
Нямам други братя и сестри, но майка ми е сключила договор за доизглеждане с непознат за мен човек и не знам клаузите на този договор. За имотите които са останали знам, но не знам дали не съм лишен от тях, вследствие този договор или по други начини.
Да, нямям контакти с майка ми от няколко години, поради съдебни битки с нея, които загубих... Едната битка, най- значимата, бе да развали дарението в моя полза за един имот и точно съдбата на тоя имот ме безпокои... Ама вече май притръпнах и чакам примирено да ми пристигне удостоверението за наследници от София...
walery
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 26 Окт 2014, 23:17

Съдебните битки не ви лишават от качеството на наследник на майка ви.
Може да се явите и единствен наследник, ако нямате други братя и сестри и майка Ви не е оставила завещание.

В удостоверението за наследници не пише какви имоти ще получите, ще пише само, че сте единствен наследник на майка си.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси