начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Нап освидетелстване - ПОМОЩ+

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нап освидетелстване - ПОМОЩ+

Мнениеот gknaydenov » 16 Фев 2024, 03:35

Здравейте , форум и благодаря предварително за разрешаване на казуса ми.
Искам да подам искане за издаване на удостоверение за местно лице "ОКд273 - Версия В". Ситуацията е следната:

От 30.08.2022 до 22.12.2023 пребивавах в Холандия и бих искал да ми възстановят данъците. Жената на гишето ми каза, че не може, тъй като пребивавах цяла година там, и ми спомена, че трябва да въведа 0леви дни за 2022 в полето "Част 2", за да може моята кандидатура да бъде одобрена. Очаквам да чуя мнението на по-опитните членове на форума относно тази ситуация.
gknaydenov
Нов потребител

Re: Нап освидетелстване - ПОМОЩ+

Мнениеот admin » 16 Фев 2024, 21:33

guest1 написа:Здравейте и първо - една бележка по принцип!

Няма нужда да правите две теми, в два отделни раздела - с едно и също съдържание!

По същество - не става ясно, от къде (от коя държава) желаете да Ви бъдат възстановени данъци и на какво основание?
Засега в България такова нещо няма. През 2008 г. беше въведен т. нар. "плосък данък", което означава, че всички доходи се облагат с единна ставка.
В държавата Нидерландия има такава практика, но за да не пиша излишно
Възстановяване на данъци от Холандия/Нидерландия
admin
Младши потребител

Мнениеот gknaydenov » 18 Фев 2024, 20:40

Благодаря за подкрепящия отговор. За съжаление, все още съм новак в тази област и не мога да предоставя разумен отговор.
На базата на 18-месечния ми период, изглежда, че попълването на този формуляр, който ми беше предоставен от НАП, е от съществено значение. Засега се оказа, че правилният начин за попълване е да отбележа в "Част 2", че не съм бил в чужбина за нито един ден през 2021, за да може да бъде прието от НАП (вероятно се изисква определен брой дни за одобрение). Ако имате някакви съвети или предложения, с които мога да допринеса за някакви ползи, моля, споделете ги като се има в предвид че разполагам само с "Jaaropgave" :D
gknaydenov
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 18 Фев 2024, 22:20

Хайде да поразсъждаваме „на чисто“, защото Вие не давате никаква информация.

Какво е „Удостоверение за местно лице“?
Удостоверението се издава на българско местно физическо или юридическо лице, за да послужи пред данъчната администрация на друга държава

Съгласно чл. 4 от ЗДДФЛ
Чл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:
1. което има постоянен адрес в България, или
2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или
3. което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или
4. чийто център на жизнени интереси се намира в България.
(2) За целите на ал. 1, т. 2 лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърли 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната.
(3) За целите на ал. 1, т. 2 периодът на престой в България единствено с цел обучение или медицинско лечение не се смята за пребиваване в България.
(4) За целите на ал. 1, т. 4 центърът на жизнените интереси се намира в България, когато интересите на лицето са тясно свързани със страната. При тяхното определяне могат да се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност, и мястото, от което управлява собствеността си.
(5) Не е местно физическо лице лицето, което има постоянен адрес в България, но центърът на жизнените му интереси не се намира в страната.

Обаче, от 30.08.2022 до 22.12.2023 са 479 дни - не е изпълнено изискването на ал. 1, т. 2.
Датите на излизане и денят на влизане в страната се доказват със справка от Гранична полиция.

И тук има изключение - ал. 1, т. 3 „изпратен в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия ...“.

gknaydenov написа:Засега се оказа, че правилният начин за попълване е да отбележа в "Част 2", че не съм бил в чужбина за нито един ден през 2021, за да може да бъде прието от НАП

Това също не е вариант, защото ... щом не сте бил в чужбина - защо ви е това удостоверение?

Пп. Възстановявал съм данъци във Великобритания, но His Majesty's Revenue and Customs - HMRC (Приходната и митническата служба на Негово Величество) не е искала от подобно удостоверение. Защото работех и си плащах данъците / осигуровките като тамошно местно лице.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот gknaydenov » 19 Фев 2024, 00:32

Благодарен съм че с такъв огромен интерес следите казусите в този великолепен форум.
Ако съм пратен от Българска организация ? Става дума за "DK Recruitment Services" - Офис Варна г-жа Силвия.
Бихте ли ме посъветвали как да процедирам,ето това имам с документа за верификация за дните ми с престой-
"16-01-2023 up to and including 22-12-2023
29-08-2022 up to and including 16-12-2022"

Искам всичко да премине както трябва
gknaydenov
Нов потребител

Мнениеот doondie » 19 Фев 2024, 02:16

Все още не сте уточнили от кого очаквате да Ви върне каквото и да е, но приемаме, че става дума за Холандия, където сте си плащали данъците. Кой и с каква цел Ви изисква издаването на удостоверение за местно лице?

Като бивш гурбетчия в Англия мога да споделя как стояха там нещата. Гостенинът Жоро да ме поправи, ако грешно си спомням. На първо място, следва да се отбележи, че има различни данъчни ставки в зависимост от годишния доход на лицето. Нулева се прилага за доход под необлагаемия минимум (към момента той е 12 570 лири). След това до малко над 50 000 лири данъкът е 20%. След това е 40% и т.н. Когато студентите ходеха на бригада в Англия, след това си "връщаха данъци", но не защото не са били местни лица, а защото доходите им за сезона не надвишаваха необлагаемия минимум. А ако го надвишаваха, то те логично си връщаха само частта, която не е подлежала на събиране. Издаваха им документ P45 при напускане и прочие. Това се налагаше, защото обикновено фермите им удържаха 20%-те данък, за да го внесат в хазната. Същото беше положението и с работещите в строителната индустрия като самонаети (самоосигуряващи се) лица, макар да работеха за себе си, без значение колко време през годината са били в страната - при подаването на годишната данъчна декларация всяка година посочваха колко данъци са им надвзети от съответните контрагенти - строителни компании или агенции (на нерегистрираните по програмата за сертифициране в строителството им се удържаха 30%, докато на повечето - по 20%), съответно част от тях си връщаха, ако доходите им не бяха такива, че да се налага всъщност да доплащат. След като облагаемият доход е заработен и получен в съответната държава, то данъкът се дължи именно към тази държава, без значение дали лицето е било "местно".

От линка на Жоро към Гугъл търсенето разбирам, че ситуацията е подобна в Холандия, макар самите ставки да са различни. Предполагам, че някой (надявам се квалифициран данъчен консултант/счетоводител) ще Ви подаде данъчната декларация и евентуално удостоверението за местно лице се изисква именно във връзка с тази процедура, вероятно за по-краткия период, макар че онази данъчна година отдавна е приключила, или като чужд гражданин Ви искат справка за доходите в страната по произход, за да преценят колко да Ви обложат и евентуално колко да Ви върнат.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 19 Фев 2024, 19:49

doondie написа:Като бивш гурбетчия в Англия мога да споделя как стояха там нещата. Гостенинът Жоро да ме поправи, ако грешно си спомням.

В общи линии е вярно и няма нужда от поправки.
Само ще добавя, че необлагаемия минимум е според Tax code (данъчния код) на човека, и зависи от много неща.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии