начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Етажна собственост - възникване?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Етажна собственост - възникване?

Мнениеот Объркан » 02 Юни 2004, 23:42

Привет колеги,

Вещното право и в частност - етажната собственост определено не са силната ми страна, но днес "ме сблъскаха" със следния въпрос, свързан с момента на възникването на етажната собственост при строеж на нова сграда. Собствениците имат нотариални актове за груб строеж, но сградата няма онова, което навремето се наричаше Акт 16 (казусът е съотносим с него във времето). Колеги изказаха мнението, че Акт 16 не е меродавен изобщо - достатъчни са нотариалните актове и сградата да е построена "до било". Последното малко ме обърка и бих бил благодарен ако някой ми каже дали наистина това е практиката.

Благодаря предварително!
Объркан

Re: Етажна собственост - възникване?

Мнениеот donna » 03 Юни 2004, 06:59

по мое мнение сградата задължително трябва да има протокол акт 16 /или така нареченото сега разрешение за ползване / след завълшване на сградата на базата на него нотариуса съставя НА , идете в общината в техническа служба там трябва да намерите протокол акт 16
donna
Старши потребител

Мнениеот младежа » 03 Юни 2004, 07:55

Етажната собственост възниква от придобиването на два имота о две лица с общи части/ . Акт -16 , / сега протокол 16/ НЯМА НИЩО ОБЩО- може и никога да не им го дадът, но взаимоотношенията между съсобствениците на общите части се урежда по правилата на етажната собственост.
младежа

Мнениеот роки » 03 Юни 2004, 08:50

Мисля ,че младежа е прав ,а донна2 бърка нещата с ЖСКтата..................но и тя може да се окаже ,че е права защото е важно как е строена сградата,....от ЖСК , от предприемач-разпродаващ имотите и ли нещо друго.................
роки

Мнениеот Объркан » 03 Юни 2004, 10:25

Благодаря за мненията, колеги.

Тази сутрин вече можех да се позаровя и аз и съм склонен да потупам Младежа по рамото с благодарност.. :)
Реално ЗУТ дава що е то груб строеж - да имаш ограждащите стени и покрив - оттам - грубия строеж житейски свършва с билото. Имоти могат да се прехвърлят и в груб строеж, стига да си имаш НАкт за това, следователно имаш собственост и общи части. Което ни дава отговора, че Актът за ползване няма отношение към въпроса за собствеността, и в случая - към етажната такава. А тя си е възникнала със снабдяването с НА за груб строеж.

Вещното право не е за бели хора! :)

Отново благодаря!
Объркан

Мнениеот младежа » 03 Юни 2004, 12:09

Аз да не съм черен?????:))))
младежа

Мнениеот Объркан » 03 Юни 2004, 12:49

Трудно е да се прецени по шрифта!
Ако беше добавил и курсив, можеше да се търсят азиатски корени, ама така безлично бива ли!?... Мда! :))
Мерси пак!
Объркан

Назад към Етажна собственост