- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба след развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
делба след развод
Разведена съм от 4 годинир но нямам дело за подялба на придобитото по време на брака имущество. От 3 години бившият ми съпруг работи в Испания, но нелегално и не се е връщал оттогава. Не ми плаща нито издръжка, нито мога да разделя имуществото ни. Дали е възможно делото да се гледа в негово отсъствие, чрез призоваване в държавен вестник?
- Николова
Re: делба след развод
Да Представяте доказателство, че е напуснал страната за повече от 30 дни.Това е сравнително лесно - справка от гранична полиция кога е преминал границата, или че няма постоянна адресна регистрация (и това е вероятно). След това поисквате призоваване чрез Държавен вестник.
- enigma
Вие ли владеете имотите придобити по време на брака? Ако отговорът е да, в общия случай намате интерес да искате делба, защото като съсобственик дължите обезщетение за ползването на неговата част след писмена покана от него, тоест не дължите нищо докато той не го поикса по начин който може да докаже, и в общия случай нямате интерес съсобствеността да се прекратява
а ако той ги владее (чрез някого- родител, наемател и т.н.), можете да искате обезщетение за ползването на вашата част по същия ред.
Да не говорим че може евентуално да ги придобиете по давност, ако не се върне скоро и обстоятелствата го позволяват. Издръжката се дължи на деца, нали?
При положение че не ви плаща издръжка можете да я получавате от общината.
а ако той ги владее (чрез някого- родител, наемател и т.н.), можете да искате обезщетение за ползването на вашата част по същия ред.
Да не говорим че може евентуално да ги придобиете по давност, ако не се върне скоро и обстоятелствата го позволяват. Издръжката се дължи на деца, нали?
При положение че не ви плаща издръжка можете да я получавате от общината.
- Anastassia Terzieva
Благодаря Ви за отговорите.
Имотите са два- единият е присъден от съда за отглеждане на децата, а другото жилище давам под наем.
Когато заведох дело за издръжка от общината, съда присъди че нямам право, понеже бившият ми съпруг има по 1/2 част от тези имоти.
Лошото е, че не мога да предприема никакви ремонти и подобрения. Сигурна съм, че когато той уреди документите си и се върне, ще имам проблеми. Дотук ми дължи 4325 лв. за издръжка. Възможно ли е да се направи приравняване на дялове /незнам дали ще ме разберете, аз съм психолог, а не юрист/.
Въртя се в омагьосан кръг- с две деца, сама, без издръжка, колкото и минимална да е - 60 лв. за деца на 16 и 11 години, с две малки панелни жилища, които немога да обединя или поне да ремонтирам и да осигуря приличен дом за децата си. Имам близка, на която бившият и съпруг се върна от дългогодишна работа в Гърция - с пари и желание да я унищожи и материално, и психически. Заведе дела в период, в който тя с минималната си заплата на магазинерка нямаше възможност да плаща адвокатски хонорар. Помагайки и като психолог видях, че и мен недай си боже, ме очаква същото.
Имотите са два- единият е присъден от съда за отглеждане на децата, а другото жилище давам под наем.
Когато заведох дело за издръжка от общината, съда присъди че нямам право, понеже бившият ми съпруг има по 1/2 част от тези имоти.
Лошото е, че не мога да предприема никакви ремонти и подобрения. Сигурна съм, че когато той уреди документите си и се върне, ще имам проблеми. Дотук ми дължи 4325 лв. за издръжка. Възможно ли е да се направи приравняване на дялове /незнам дали ще ме разберете, аз съм психолог, а не юрист/.
Въртя се в омагьосан кръг- с две деца, сама, без издръжка, колкото и минимална да е - 60 лв. за деца на 16 и 11 години, с две малки панелни жилища, които немога да обединя или поне да ремонтирам и да осигуря приличен дом за децата си. Имам близка, на която бившият и съпруг се върна от дългогодишна работа в Гърция - с пари и желание да я унищожи и материално, и психически. Заведе дела в период, в който тя с минималната си заплата на магазинерка нямаше възможност да плаща адвокатски хонорар. Помагайки и като психолог видях, че и мен недай си боже, ме очаква същото.
- Николова
имате ли образувано изпълнително дело ,ако е така поискайте от съдия изпълнителя налагане на мярката по чл.75 ал.4 от ЗБДС/закон за българските документи за самоличност / и да видим .....
Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и заместващите ги документи не се издават или издадените се отнемат на:
4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина;
Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и заместващите ги документи не се издават или издадените се отнемат на:
4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина;
- донна2
Заведете дело за увеличаване на издръжките, ако наистина са Ви присъдени 60 лева и за двете деца. Освен това образувайте и изпълнително дело и предприемете принудителни изпълнителни действия върху неговият дял от имуществото. Така ще си съберете парите за издръжката, които виждам че не са малко. Освен това следва да сте наясно, че за отдаденото от Вас жилище под наем той най-вероятно ще претендира да му изплатите половината от наема, който сте получили, като по тизи начин ще се опита да не Ви заплати парите за издръжката. В това отношение Ви препоръчвам да също да насочите вниманието си и да предприемете необходимото.
- adv_
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|